Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ INTERNET Οι τεχνολογικές τάσεις του 2014

Μία χρονιά όπου θα δούμε συσκευές και υπολογιστικά μηχανήματα με πολύ διαφορετικά σχέδια και μορφές, όπου οι πολίτες θα αναμένουν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο όπου και αν βρίσκονται και σε υψηλές ταχύτητες, αλλά ταυτόχρονα θα επιδιώκουν να προστατεύουν όσο μπορούν τα προσωπικά δεδομένα τους, αναμένεται να είναι το 2014.




Συσκευές
Στο χώρο των συσκευών, η κυρίαρχη τάση του 2014 θα είναι τα όλο και πιο δυσδιάκριτα όρια μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών προϊόντων. Τα smartphones, η δημοτικότητα των οποίων θα συνεχίζει να αυξάνεται σε σημείο που τα «συμβατικά» κινητά τηλέφωνα να εξελίσσονται σε είδος εν ανεπαρκεία, θα έχουν όλο και μεγαλύτερες οθόνες.

Τα περισσότερα μοντέλα θα κινούνται μεταξύ 4 ιντσών (ακόμη και κάτω από τα 200 ευρώ) και 5,5 ιντσών (τα πιο ακριβά μοντέλα) με αποτέλεσμα να πλησιάζουν πλέον τα όρια που να χαρακτηρίζονται ως tablets. Οι πωλήσεις των τελευταίων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και οι αναλυτές θα τονίζουν ότι έχουν ξεπεράσει εκείνες των προσωπικών υπολογιστών, μόνο που τα όρια μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών θα γίνονται όλο και πιο θολά.

Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν ήδη ξεκινήσει να παρουσιάζουν μηχανήματα που χαρακτηρίζονται ως tablets αλλά στο πακέτο διαθέτουν και ένα πληκτρολόγιο, στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί το tablet και μετατρέπεται σε έναν πιο κλασικό φορητό υπολογιστή. Τέτοια συστήματα, που βασίζονται στα Windows 8 αλλά υπάρχουν και μοντέλα με Android, θα αποτελούν πιθανότατα τον κανόνα από το 2015 και έπειτα, αλλά το 2014 θα είναι μία μεταβατική χρονιά σε αυτό τον τομέα και οι επιλογές θα είναι και πολλές και προσιτές. Σημειωτέον πως ήδη υπάρχουν τέτοιου είδους συσκευές, το κόστος των οποίων ξεκινά από τα 350-400 ευρώ.

Internet παντού
Επιπλέον, όλες οι ψηφιακές συσκευές αρχίζουν να αποκτούν δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Ειδικά, στις τηλεοράσεις το 2014 μόνο τα πολύ φθηνά μοντέλα δεν θα έχουν τέτοιου είδους δυνατότητα, ενώ μία σημαντική εξέλιξη είναι ότι σταδιακά όλες οι ψηφιακές συσκευές αρχίζουν να έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα νέο οικοσύστημα. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι η διασύνδεση των συσκευών γίνεται όλο και πιο εύκολη και απλή, καθώς απευθύνεται στο ευρύ κοινό και όχι μόνο σε όσους έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν λίγο παραπάνω.

Cloud
Η διασύνδεση έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερα δεδομένα να «ανεβαίνουν» στο Διαδίκτυο, καθώς η τάση του αποκαλούμενου cloud computing θα ενισχυθεί περαιτέρω, τόσο σε επίπεδο οικιακών καταναλωτών όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων. Η αύξηση της χρήσης φορητών συσκευών όπως τα smartphones για πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει ως αποτέλεσμα το «ανέβασμα» των δεδομένων στο cloud να είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορούν οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτά όποτε το επιθυμούν.

Η αύξηση της χρήσης των cloud υπηρεσιών είναι προφανές ότι δημιουργεί μεγαλύτερες ανησυχίες όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ιδίως μετά τις διάφορες υποθέσεις παρακολουθήσεων από κρατικούς φορείς που δημοσιοποιήθηκαν το 2013. Οι χρήστες ανησυχούν μεν, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, οπότε θα αρχίσουν να στρέφονται σε λύσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων τους, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει μία από τις κυρίαρχες τάσεις της φετινής χρονιάς.

Αισθητήρες
Μία άλλη τάση που θα αρχίσει να αναπτύσσεται περαιτέρω το 2014 είναι το αποκαλούμενο «Διαδίκτυο των πραγμάτων» (Internet of Things). Όλο και περισσότερο θα αρχίσουμε να βλέπουμε ακόμη και στην Ελλάδα, να εγκαθίστανται αισθητήρες παντού, από την υγειονομική περίθαλψη και τις δημόσιες συγκοινωνίες, μέχρι τα αυτοκίνητα, τα σπίτια και τους χώρους εργασίας μας.

Αυτοί οι αισθητήρες θα προσφέρουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που θα επιτρέπουν στους πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους με βάση τα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεση τους. Πρακτικά, δεν είμαστε και πολύ μακριά από την εποχή όπου όλα τα μηχανήματα θα έχουν τη δική τους «διεύθυνση» στο Διαδίκτυο και θα είναι ανταλλάσσουν διαρκώς πληροφορίες προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com