Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Στο 118% η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Σε ποσό άνω των 5 δισ. ευρώ έφθασε η συνολική δημόσια δαπάνη για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ το 2013 και η απορρόφηση των κονδυλίων στο 74%, που αντιστοιχεί όμως σε 118% σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει το Μνημόνιο για την περυσινή χρονιά.




Για τη διετία 2014 και 2015 απομένουν ακόμα 5,8 δισ. ευρώ, «αλλά η χώρα δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ, καθώς έχει ξεφύγει οριστικά από το άγχος των απορροφήσεων», όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας τα στοιχεία για το ΕΣΠΑ 2013. Την προηγούμενη χρονιά η συνολική δημόσια δαπάνη του ΕΣΠΑ ήταν μεγαλύτερη κατά 47% σε σχέση με το 2012, στα 5,007 δισ. ευρώ. Από τα κοινοτικά ταμεία απορροφήθηκαν κονδύλια 4,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,89 δισ. ευρώ, που ήταν ο μνημονιακός στόχος και 3,414 δισ. ευρώ για το 2012. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από την εθνική συμμετοχή.

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) η ανάλωση έφθασε στο 100%, με την εξάντληση και του τελευταίου ευρώ από τα 6,650 δισ. ευρώ που προέβλεπε, έναντι 6,113 δισ. ευρώ του 2012, που αναλογούσε στο 89% των διαθέσιμων πόρων 6,850 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό χθες το πρωί, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2014 είναι η χρονιά που η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σελίδα. Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, που θα παρουσιαστεί μέσα στον μήνα και είπε ότι εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται η Κομισιόν να δώσει την έγκρισή της για τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

Αυτοκινητόδρομοι
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο υπουργείο διευκρίνισε ότι οι δαπάνες που γίνονται από τις 2 Ιανουαρίου είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση με την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν στα επιμέρους προγράμματα σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για τους αυτοκινητόδρομους δήλωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και ξεκίνησαν τα έργα, πράγμα που μέχρι πριν από ένα χρόνο δεν ήταν αυτονόητο, ενώ έδωσε έμφαση στα προγράμματα ενίσχυσης των εξαγωγικών (130 εκατ. ευρώ), μικρομεσαίων (άνω του 1 δισ. ευρώ σε εντάξεις που ήδη χορηγεί προκαταβολές) και στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητας με εντάξεις άνω των 55 εκατ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com