«Η ΝΕΡΙΤ έχει συγκροτηθεί και το πρόγραμμα το οποίο θα προβληθεί στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μηνών παραγγέλνεται σήμερα» τονίζει ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελής Καψής ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η επαναφορά του ανταποδοτικού τέλος για την ΝΕΡΙΤ ύψους 3 ευρώ το μήνα, καθώς οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για υπηρεσίες οι οποίες δεν τους παρέχονται.
«Δεν θα πάμε ξαφνικά από την μία ημέρα στην άλλη σε μια έτοιμη τηλεόραση που θα αρχίσει να εκπέμπει, αλλά αυτό γίνεται με έναν προγραμματισμό. Συνεπώς έπρεπε να έχει την οικονομική δυνατότητα για να προχωρήσει. Ήδη η ΝΕΡΙΤ έχει κάνει παραγγελίες προγράμματος. Το πιο ουσιαστικό απ` όλα είναι όμως ότι ο προϋπολογισμός της ΝΕΡΙΤ και το κόστος της λειτουργίας της για το 2014 είναι 100 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, από 240 εκατομμύρια που μας κόστιζε η ΕΡΤ θα πάμε σε μια τηλεόραση η οποία δεν θα έχει ουσιωδώς λιγότερο πρόγραμμα, το αντίθετο μάλλον, που θα κοστίζει 100 εκατομμύρια» σημειώνει ο κ. Καψής.
Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης τονίζει ακόμη ότι το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ θα αρχίσει ουσιαστικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σταδιακά. Το μείζον είναι όμως το συνολικό κόστος αυτού του φορέα, το οποίο θα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της ΕΡΤ χωρίς να παράγεται λιγότερο έργο. Θέλω να πιστεύω ότι θα παράγεται το ίδιο και σε καλύτερη ποιότητα».
Με αφορμή, δε, την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, ο κ. Καψής εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Δημόσια Τηλεόραση είναι απολύτως έτοιμη να ανταποκριθεί. Το πρώτο τεστ το δίνει σε μία εβδομάδα που είναι η επίσημη έναρξη. Όλη η ομάδα της Δημόσιας Τηλεόρασης -δημοσιογράφοι και τεχνικοί- έχουν δουλέψει πολύ καλά, έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις στο Ζάππειο όπου θα γίνεται η τηλεοπτική μετάδοση όλων των εργασιών της προεδρίας. Πιστεύω ότι και σε αυτόν τον τομέα η χώρα μας θα πάρει άριστα». Προσθέτει μάλιστα ότι «σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό επί ΕΡΤ, το κόστος της κάλυψης της ελληνικής προεδρίας από την ΔΤ είναι μειωμένο περίπου κατά 30%.
Αναφερόμενος τέλος σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για την ελληνική προεδρία, ο κ. Καψής εκφράζει την πεποίθηση ότι η ελληνική προεδρία «θα είναι πολύ επιτυχημένη και παραδειγματική, όχι μόνο γιατί έχει φιλόδοξους στόχους τους οποίους θα πετύχει, αλλά γιατί είναι προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα του καιρού μας... Θα είναι μια προεδρία λιτή, όπως επιτάσσει το πνεύμα των καιρών» .
Ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού, αρμόδιου για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
-Κύριε υπουργέ, η Ελλάδα ανέλαβε από χθες και για τους επόμενους έξι μήνες την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πέμπτη φορά από την ένταξή της στην ΕΕ. Ήδη πάντως, ακούστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις. Το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” υποστηρίζει ότι η ελληνική προεδρία θα είναι μία δύσκολη προεδρία λόγω του κινδύνου παράλυσης της ίδιας της χώρας και των ευρωπαϊκών θεσμών. Ποια είναι η απάντησή σας;
-Για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σίγουρα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ,αλλά για τη χώρα είναι στο χέρι μας να τους διαψεύσουμε. Νομίζω ότι πρόκειται για αναπαραγωγή κάποιων δημοσιογραφικών κλισέ.
Πιστεύω ότι η ελληνική προεδρία θα είναι πολύ επιτυχημένη, όχι μόνο γιατί έχει φιλόδοξους στόχους τους οποίους θα πετύχει, αλλά γιατί είναι προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα του καιρού μας. Όλη η Ευρώπη περνάει δύσκολες ημέρες, η πατρίδα μας ακόμη πιο δύσκολες και η ελληνική προεδρία θα είναι μια προεδρία λιτή, όπως επιτάσσει το πνεύμα των καιρών. Θα είναι μια πολύ επιτυχημένη και παραδειγματική προεδρία.
-Στη διάρκεια της προεδρίας θα διεξαχθούν 14 υπουργικές Σύνοδοι στην Αθήνα, 35 συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου, 57 συναντήσεις ομάδων εργασίας και 33 Συνέδρια ή σεμινάρια. Πόσο έτοιμη είναι η Δημόσια Τηλεόραση να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες;
-Πιστεύω ότι η Δημόσια Τηλεόραση είναι απολύτως έτοιμη να ανταποκριθεί. Το πρώτο τεστ το δίνει σε μία εβδομάδα που είναι η επίσημη έναρξη. Όλη η ομάδα της Δημόσιας Τηλεόρασης-δημοσιογράφοι και τεχνικοί έχουν δουλέψει πολύ καλά ,έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις στο Ζάππειο όπου θα γίνεται η τηλεοπτική μετάδοση όλων των εργασιών της προεδρίας. Πιστεύω ότι και σε αυτόν τον τομέα η χώρα μας θα πάρει άριστα. Να σημειώσω και πάλι ότι η κάλυψη θα συμβαδίζει με το πνεύμα των καιρών, θα είναι με το μικρότερο δυνατό κόστος. Σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό επί ΕΡΤ το κόστος της κάλυψης της ελληνικής προεδρίας από την ΔΤ είναι μειωμένο περίπου κατά 30%. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να προσμετρηθεί στα θετικά.
-Κύριε υπουργέ πολλές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το ανταποδοτικό τέλος για την ΝΕΡΙΤ ύψους 3 ευρώ το μήνα καθώς οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για υπηρεσίες οι οποίες δεν τους παρέχονται, τουλάχιστον ακόμη...
-Κατ` αρχάς, ήδη η Δημόσια Τηλεόραση έχει ένα κόστος. Υπάρχουν μια σειρά από ειδησεογραφικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκπομπές, που έχουν ένα κόστος. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η ΝΕΡΙΤ έχει συγκροτηθεί και παραγγέλνει αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα το οποίο θα προβληθεί στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μηνών παραγγέλνεται σήμερα. Συνεπώς έπρεπε να έχει την οικονομική δυνατότητα για να προχωρήσει. Δεν θα πάμε ξαφνικά από την μία ημέρα στην άλλη σε μια έτοιμη τηλεόραση που θα αρχίσει να εκπέμπει, αλλά αυτό γίνεται με έναν προγραμματισμό. Ήδη η ΝΕΡΙΤ έχει κάνει παραγγελίες προγράμματος. Το πιο ουσιαστικό απ` όλα είναι όμως ότι ο προϋπολογισμός της ΝΕΡΙΤ και το κόστος της λειτουργίας της για το 2014 είναι 100 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, από 240 εκατομμύρια που μας κόστιζε η ΕΡΤ θα πάμε σε μια τηλεόραση η οποία δεν θα έχει ουσιωδώς λιγότερο πρόγραμμα, το αντίθετο μάλλον, που θα κοστίζει 100 εκατομμύρια. Αυτή είναι η μετάβαση.
-Γιατί δεν βάζατε το ανταποδοτικό τέλος όταν θα ξεκινούσε επισήμως το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ;
-Θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει το ανταποδοτικό τέλος στα 3,5 ευρώ από τον Μάρτιο και μετά, που θα γίνει η επίσημη έναρξη. Το πρόγραμμα βέβαια θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ανοίγει το Τρίτο Πρόγραμμα, έρχονται κάποιες καινούργιες σειρές, έρχονται εκπομπές, ταινίες. Δηλαδή το πρόγραμμα δεν αρχίζει τον Μάρτιο, αλλά ουσιαστικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες αρχίζει σταδιακά. Το μείζον είναι όμως το συνολικό κόστος αυτού του φορέα, το οποίο θα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της ΕΡΤ χωρίς να παράγεται λιγότερο έργο. Θέλω να πιστεύω ότι θα παράγεται το ίδιο και σε καλύτερη ποιότητα.
Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου