Σόκαρε την κοινή γνώμη η απολογία του Αντώνη Κάντα, με την οποία αποκαλύφθηκε με ωμότητα το πάρτι με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ωστόσο, η απολογία του αφορά μόνο στη δική του εμπλοκή και στη θητεία του στο Πεντάγωνο. Αν ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής μιλά για δώδεκα εξοπλιστικά προγράμματα και αποκαλύπτει τις μίζες που πήρε μόνον ο ίδιος και οι οποίες ανέρχονται σε 15 εκατ. δολάρια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πίσω από αυτόν κρύβονται δεκάδες άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από εμπόρους όπλων και μεσάζοντες.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, πως αν ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων εκείνων που εμπλέκει ο Κάντας στην υπόθεση των μιζών τότε η ελληνική δικαιοσύνη και η κοινωνία θα βρεθούν μπροστά σε έναν ποταμό αποκαλύψεων για τις «χρυσές» μίζες που διακινήθηκαν διαχρονικά και διακομματικά. Αν δηλαδή βγουν στο φως οι λογαριασμοί και οι κινήσεις που έγιναν από τους Παπαχρήστο, Ευσταθίου, Δαφέρμο, Μπαρτζώκα, Μπαλέρμπα, Κομνόπουλο, Λιακουνάκο, Οσβαλντ και όλους τους υπόλοιπους που αποκάλυψε ο ίδιος ο Κάντας, τότε ο «σεισμός» θα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Πάρτι δεκάδων εκατ. ευρώ στη «μεγάλη των μιζαδόρων σχολή»
Οι τροφοδότες λογαριασμοί, το «βαρέλι» με τα εκατομμύρια δολάρια που διέθεταν οι αμερικανικές, ρωσικές, γερμανικές, γαλλικές και άλλης εθνικότητας εταιρείες φαίνεται να είναι τεράστιο και να μοιράστηκε σε πολλούς. Εμποροι όπλων - αντιπρόσωποί τους στην Ελλάδα, διάφοροι μεσάζοντες και επιχειρηματίες μοίραζαν αφειδώς χρήμα επί δεκαετίες προκειμένου να πέφτουν οι υπογραφές στα εξοπλιστικά προγράμματα. Μόλις βγουν στο φως οι κινήσεις των λογαριασμών θα φανεί όχι μόνο ποιοι ήταν εκείνοι που τα έδιναν (και που δεν αποκάλυψε ο Κάντας είτε γιατί δεν ήξερε είτε γιατί δεν ήθελε) αλλά και όσοι τα πήραν. Από υπουργούς και γενικούς γραμματείς μέχρι στρατιωτικούς και μέλη των επιτροπών αξιολόγησης των προγραμμάτων.
Ηταν 2 δισ. οι μίζες;
Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση, πάντως, είναι ότι κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά πόσα ήταν τα χρήματα που διακινήθηκαν ως «μαύρο» χρήμα για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Μια πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 2 δισ. ευρώ, ένα αμύθητο ποσό το οποίο κατέληξε σε δεκάδες τσέπες προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει όπλα κόστους τουλάχιστον 20 δισ. τα οποία πολλές φορές δεν χρειαζόταν.
Πάρτι δεκάδων εκατ. ευρώ στη «μεγάλη των μιζαδόρων σχολή»
Και το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι όλες οι μίζες αποτελούσαν μέρος των συμβάσεων που υπογράφονταν, έμπαιναν δηλαδή στο κόστος των εξοπλιστικών διότι «οι έμποροι όπλων δεν πληρώνουν ποτέ από την τσέπη τους», όπως λένε χαρακτηριστικά οι γνωρίζοντες την «πιάτσα» των εξοπλισμών. Επομένως, τα δεκάδες εκατομμύρια που διακινήθηκαν ουσιαστικά πληρώθηκαν από τον ελληνικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τις τσέπες των Ελλήνων έκαναν περιουσίες δεκάδες πρόσωπα.
Η απολογία Κάντα και όσες απολογίες ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, όπως και τα ανάλογα εντάλματα σύλληψης, μπορούν να συμπληρώσουν μόνο ένα μέρος του παζλ των μιζών για τα εξοπλιστικά. Το μεγάλο φαγοπότι φαίνεται να ξεκίνησε μετά την ελληνοτουρκική κρίση το 1987 και να συνεχίστηκε για 20-25 χρόνια με τη συμμετοχή και πολιτικών των κυβερνήσεων αυτής της περιόδου.
Οπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, ο Κάντας δεν είπε τα πάντα. Επέλεξε να μιλήσει για δώδεκα εξοπλιστικά προγράμματα, όμως, δεν είπε ούτε λέξη για το πρόγραμμα των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 και τα πυραυλικά συστήματα S-300, ενώ υπάρχουν φυσικά και οι υποθέσεις των υποβρυχίων αλλά και οι παλαιότεροι φάκελοι με τα μαχητικά F-16 και Mirage - 2000 για τα οποία μόνο μικρές αναφορές έγιναν. Ο Κάντας στην απολογία του έκανε λόγο για περιστατικό «όπου ο Κων. Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Μιλτιάδης Εβερτ υπέρ των F-15». Με αφορμή αυτό, μάλιστα, στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ, θυμάται ο κατηγορούμενος, «κυκλοφορούσε με μία δόση χιούμορ ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό, γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Έβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15 , τα οποία εκπροσωπούσε ο Θωμάς Λιακουνάκος».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δικαστές, πέραν των ερευνών που κάνουν για το αν αληθεύουν όσα αποκάλυψε ο Κάντας, αναμένεται να προχωρήσουν και στο άνοιγμα άλλων δύο υποθέσεων με μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων, υποθέσεις τις οποίες δεν αποκαλύπτουν. Και φυσικά πολύ σύντομα θα υπάρξουν νέες συλλήψεις και κλήσεις σε απολογία, ενώ ήδη οι δικαστικές αρχές σκέφτονται να προχωρήσουν στον ορισμό περισσότερων από δύο ανακριτών κατά της διαφθοράς καθώς ο όγκος των στοιχείων είναι τεράστιος.
15 διαφορετικές δικογραφίες
Ενδεικτικό του τεράστιου σκανδάλου είναι το γεγονός ότι οι ανακριτές θα βρεθούν σύντομα μπροστά σε τουλάχιστον 15 διαφορετικές δικογραφίες για μίζες που δόθηκαν από τη δεκαετία του '80 και μετά. Ενδεχομένως να εμπλέκονται δεκάδες πολιτικά πρόσωπα, έμποροι όπλων, μεσάζοντες, στρατιωτικοί σε ένα δαιδαλώδες σύστημα. Αν ο Κάντας μίλησε μόνο για τα 15 εκατ. δολάρια που πήρε ο ίδιος μέσω ενός πολυπλόκαμου συστήματος με off shore, τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, δικηγόρους που «ξέπλεναν» το βρόμικο χρήμα και μίζες που δίνονταν σε σακβουαγιάζ, αντιλαμβάνεται κανείς τι κρύβεται πίσω από το «μαύρο» χρήμα που διακινήθηκε επί τριάντα χρόνια.
Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ανάλογα με τις αποκαλύψεις που θα κάνουν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Κάντα. Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προκύπτουν στοιχεία ακόμη και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με συγκεκριμένη δομή και οργάνωση. Και δεν αποκλείεται να υπάρξουν συλλήψεις υπόπτων για τέλεση κακουργηματικών πράξεων όπως στην υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννη Σμπώκου.
Εμπλέκονται και στρατιωτικοί στις μίζες
Μετά τους σοβαρούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς κραδασμούς σε Ελλάδα και Γερμανία, ο ποταμός αποκαλύψεων για τις μίζες στα εξοπλιστικά «πνίγει» τώρα και στρατιωτικούς. Χθες την πόρτα του ανακριτή πέρασε ο 83χρονος Παν. Ευσταθίου, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Atlas Elektroniks, τον οποίο ανέφερε ο Κάντας ότι του έδωσε μίζα 1,5 εκατ. ευρώ για δύο συμβάσεις. Η απολογία του Ευσταθίου ήταν πολύωρη και σύμφωνα με τις πληροφορίες, έδωσε τα ονόματα τουλάχιστον 10 στρατιωτικών και μελών επιτροπών που χειρίστηκαν συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και οι οποίοι δωροδοκήθηκαν από τον ίδιο. Αν και ο Ευσταθίου ισχυρίζεται ότι έχει δώσει μίζες ύψους 3 εκατ. ευρώ, άλλες πληροφορίες ανεβάζουν το συγκεκριμένο ποσό σε 18 εκατ. ευρώ.
Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας εμπλέκει τον πρώην αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχο Γιώργο Θεοδωρουλάκη ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Επίσης, ο Ευσταθίου φέρεται να κατονόμασε και τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη, καθώς και άλλους αξιωματούχους που, όπως υποστήριξε, δωροδοκήθηκαν. Εδωσε ακόμη τα ονόματα τριών Γερμανών, στελεχών της Atlas, που έδιναν τις μίζες, ενώ φέρεται να έχει κατονομάσει και πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ ότι πήρε χρήματα προκειμένου να τα δώσει σε άλλο κορυφαίο στέλεχος της ΕΒΟ, τον Π. Νικολαΐδη, κουμπάρο του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Σε ό,τι αφορά τα όσα είπε ο Κάντας, ο Ευσταθίου υποστήριξε ότι ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών ήταν αυτός που του ζήτησε χρήματα για να μην μπλοκάρει τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα. Μέχρι αργά το απόγευμα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Ευσταθίου δεν είχε δώσει ονόματα πολιτικών, όπως των κ. Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου ή του Γ. Σμπώκου, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των ανακριτών. Ο επιχειρηματίας είπε στους ανακριτές ότι συναινεί στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών και ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τις Αρχές.
Σήμερα, έχει προγραμματιστεί η απολογία του επιχειρηματία Δ. Παπαχρήστου, ο οποίος φέρεται να έδωσε στον Κάντα μίζα 750 χιλιάδων ευρώ.
«Ξέπλυμα» για τους πολιτικούς;
Ξεχωριστό κεφάλαιο στην υπόθεση, αποτελεί ασφαλώς η εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση με τις μίζες. Ποιοι δηλαδή «τα πήραν» ώστε να συναινέσουν στην αγορά οπλικών συστημάτων. Ο Κάντας κατηγόρησε τρεις πολιτικούς, τους Τσοχατζόπουλο, Σμπώκο και Γιάννη Παπαντωνίου. Για τον τελευταίο άφησε αιχμές ότι ήθελε πολύ να προχωρήσει το πρόγραμμα για τα Leopard 2, ενώ άφησε σαφείς υπόνοιες πως αν ο ίδιος «λαδώνονταν» με τα ποσά που αποκάλυψε, μόνο και μόνο για να μην μιλάει, οι ανώτεροί του θα έπαιρναν πολλά περισσότερα.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποκαλύψεις των υπόλοιπων εμπλεκόμενων στην υπόθεση, αν δηλαδή θα δώσουν στοιχεία για το ποιοι πολιτικοί, υπουργοί, υφυπουργοί ή γενικοί γραμματείς, πήραν μίζες, πόσα πήραν και πού βρίσκονται αυτά τα χρήματα. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ανοίξουν όλες οι υποθέσεις των εξοπλιστικών στις οποίες αναφέρθηκε ο Κάντας (Mirage, αντιαρματικά Kornet, άρματα Μ 48, βλήματα Asrad, άρματα Leopard, αντιαεροπορικό σύστημα OSA, ραντάρ ARTHUR, πύραυλοι EXOCET, EMBRAER) αλλά και όσα επιμελώς έκρυψε ή δεν γνώριζε. Ωστόσο, για πολλές από τις υποθέσεις ήδη ανακύπτει ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων.
Ολες οι υποθέσεις που αποκάλυψε ο Κάντας έχουν ήδη παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ωστόσο, οι «λαδιάρηδες» πολιτικοί μπορούν να οδηγηθούν στον εισαγγελέα εφόσον προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία για «ξέπλυμα» βρόμικου χρήματος. Αυτό, όμως, προϋποθέτει την αποκάλυψη τραπεζικών καταθέσεων ή τη σύνδεση αγοραπωλησιών ακινήτων με παράνομο πλουτισμό, όπως έγινε στην περίπτωση του Ακη Τσοχατζόπουλου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η σύνδεση που γίνεται με το σκάνδαλο της Siemens. Δύο πρόσωπα που κατονόμασε ο Κάντας, ο Οσβαλντ και ο Ελβετός τραπεζίτης Φάνης Λυγινός εμπλέκονται στην υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας.
Πώς στήθηκε το κόλπο με τις μίζες
Σούπερ μάρκετ εξοπλισμών το... ωραίον Πεντάγωνο
Το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά προγράμματα φαίνεται να στήθηκε γύρω στα μέσα της δεκαετίας του '80 και ειδικά με την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το 1987 και την ιστορική πλέον φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «Βυθίσατε το Χόρα». Από τότε ξεκίνησε ένας συνεχής αγώνας δρόμου για την ενίσχυση της αμυντικής ασπίδας της Ελλάδας απέναντι στον... εξ ανατολών εχθρό.
Συγκεκριμένα πολιτικά, επιχειρηματικά και στρατιωτικά συμφέροντα «φούσκωναν» κατά καιρούς αυτόν τον κίνδυνο «πουλώντας» πατριωτισμό προκειμένου να αυξάνει η Ελλάδα συνεχώς τον προϋπολογισμό της για την άμυνα. Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν εν πολλοίς επιβεβλημένος, ωστόσο, έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες και στις περισσότερες περιπτώσεις έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη η πραγματική ανάγκη των τριών Σωμάτων. Από το 1987 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα πλήθος εταιρειών που άνοιξαν γραφεία και «πουλούσαν» την αμυντική... πραμάτεια τους με τη βοήθεια αποστράτων αξιωματικών και διάφορων μεσαζόντων. Μάλιστα, επί χρόνια έβλεπαν συνεχώς το φως της δημοσιότητας αναλύσεις για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, την απειλή από την Τουρκία και τον τρόπο που έπρεπε να ενισχυθεί η αμυντική ασπίδα από αέρος, ξηράς και θάλασσας.
Οι βόλτες των εμπόρων όπλων
Οσοι γνωρίζουν τι επικρατούσε στο Πεντάγωνο κάνουν λόγο για ένα μεγάλο πολυκατάστημα στο οποίο έμποροι όπλων «σουλατσάριζαν» ανενόχλητοι πουλώντας οπλικά συστήματα και καταβάλλοντας την ανάλογη μίζα. Αντιπρόσωποι ξένων εταιρειών πλήρωναν χιλιάδες ευρώ ακόμη και για ένα ολιγόλεπτο ραντεβού με τον υπουργό προκειμένου, προφανώς, για να του εκθέσουν τα πλεονεκτήματα των όπλων που πουλούσαν. Το σάπιο και αδιαφανές αυτό καθεστώς προωθούσε όπλα που εγκρίνονταν με συνοπτικές διαδικασίες από το ΚΥΣΕΑ, την ίδια ώρα που πίσω από τις κουρτίνες οι μίζες έπεφταν βροχή. Ανώτατοι αξιωματικοί και των τριών Σωμάτων τσακώνονταν για το ποιος θα «κυριαρχήσει» στη μάχη των εξοπλισμών.
Οι έμποροι όπλων «ξεσάλωσαν» μετά την κρίση στα Ιμια το 1996, όπου και τότε ξεκίνησε νέο? πάρτι για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Φρεγάτες, 170 F-16, 45 Mirage 2000, 50 F-4, 40 A-7, ελικόπτερα Απάτσι, τεθωρακισμένα που δεν χρειάζονταν πουθενά, TOR-M1, C-130, υποβρύχια που «έγερναν», αποκτήθηκαν από την Ελλάδα στις περίφημες «αγορές του αιώνα», που φυσικά πάντα ακολουθούνταν από μίζες εκατομμυρίων ευρώ. Κάποιοι έκαναν τεράστιες περιουσίες, είτε βάζοντας την υπογραφή τους είτε μεσολαβώντας, είτε κρατώντας το στόμα τους κλειστό. Αυτό το σάπιο σύστημα επιχειρούν τώρα να φέρουν στο φως οι ανακριτικές αρχές.
Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου