Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Μεσοσταθμική αύξηση... 18% στο τέλος υπέρ ΑΠΕ

Σημαντικές αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, στο ειδικό τέλος για την πράσινη ενέργεια, που ξεκινούν από 84%-86% για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά και φθάνουν το 86% ως 160% για τους αγρότες, θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος από 1ης Μαρτίου, αν μέχρι τότε δεν ληφθούν τα μέτρα για το «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που ανακοινώθηκε.




Στόχος της αύξησης, ύψους 98% μεσοσταθμικά, είναι να καλυφθεί το περίπου 1,5 δισ. ευρώ έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) στο τέλος του χρόνου, αν δεν μειωθούν δραστικά οι εγγυημένες τιμές που πληρώνει στους παραγωγούς πράσινης ενέργειας κυρίως φωτοβολταϊκά ή δεν ληφθούν άλλα ισοδύναμης εμβέλειας μέτρα.

Σήμερα το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) «τρέχει» με ρυθμούς 560 εκατ. ευρώ, και ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου έχει ανακοινώσει ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του 2014 θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη μείωση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ.

Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, το new deal, όπως αποκαλείται το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει μεγάλες μειώσεις, της τάξης του 40%-45% στις εγγυημένες τιμές, εκτός και αν η Ευρωπαϊκής Ενωση δεχθεί την παράταση για ένα χρόνο της μνημονιακής υποχρέωσης για εξάλειψη του ελλείμματος στον ΛΑΓΗΕ ως το τέλος του 2014, σενάριο όμως που φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο, αν μέχρι τότε δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα, το ΕΤΜΕΑΡ στα οικιακά τιμολόγια θα αυξηθεί 86%, στα 38,61 ευρώ/MWh από 20,80 ευρώ/MWh σήμερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό με μέση τετραμηνιαία κατανάλωση 1.400 kWh θα πληρώσει σε ετήσια βάση για την πράσινη ενέργεια 162,16 ευρώ από 87,36 ευρώ σήμερα, δηλαδή επιπλέον 74,8 ευρώ.

Οι μεγάλες βιομηχανίες, που εδώ και τόσο καιρό περιμένουν μέτρα για μείωση του ακριβού ενεργειακού κόστους, θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ από 84% στην υψηλή τάση, καθώς το τέλος αναπροσαρμόζεται στα 3,30 ευρώ/MWh από 1,79 ευρώ/ευρώ/MWh.

Για τις βιομηχανίες και τις άλλες επιχειρήσεις στη μέση τάση, η αύξηση είναι 102% στα 17,89 ευρώ/MWh από 8,87 ευρώ σήμερα, ενώ οι βιοτεχνίες, τα εμπορικά καταστήματα κ.λπ. στη χαμηλή τάση θα πληρώσουν 45,33 ευρώ/MWh από 21,77 ευρώ/MWh ((+108%). Η μεγαλύτερη αύξηση, 160%, προορίζεται για τα αγροτικά τιμολόγια στη μέση τάση, καθώς η χρέωση ανεβαίνει στα 17,89 ευρώ/MWh από 6,87 ευρώ σήμερα.

Ο υφυπουργός Ενέργειας με επιστολή του στον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Βασιλάκο δεσμεύεται ότι το νομοσχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος των ΑΠΕ «θα προβλέπει μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, μείωση της αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ μέσω του συστήματος εγγυημένων τιμών κατά τρόπο που να μειώνεται σταδιακά το τρέχον έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού με τελικό στόχο τον μηδενισμό του στο τέλος του 2014».

Επίσης, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο για το «new deal» θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Η επιστολή δεν κάνει λόγο για παράταση του στόχου εξάλειψης του ελλείμματος στο τέλος του 2014, πράγμα που σημαίνει ότι το σενάριο αυτό που θα έκανε ηπιότερη την προσαρμογή για καταναλωτές και παραγωγούς έχει μάλλον εγκαταλειφθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com