Μαραθώνιο σε δύσβατα και έως τότε απάτητα και κακοτράχαλα μονοπάτια βάδισε η Ελλάδα την τελευταία τριετία. Κάτω από το δυσβάσταχτο βάρος της χρεοκοπίας υποχρεώθηκε να προσπαθήσει να διορθώσει λάθη και στρεβλώσεις δεκαετιών στην οικονομία, το κράτος πρόνοιας και τις κοινωνικές δομές.
Με αιματηρές θυσίες σε μικρό, για τα παγκόσμια χρονικά της οικονομικής ιστορίας, διάστημα πέτυχε μια πρωτοφανή δημοσιονομική εξυγίανση. Μια ανάσα βρίσκεται πριν από την ολοκληρωτική αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Ποιος, άραγε, περίμενε ότι το 2013 θα «έκλεινε» με επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος;
Το κόστος όμως ήταν πολύ μεγάλο. Οικονομικό και κοινωνικό. Αποσαθρώθηκε η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας, διαλύθηκαν κοινωνικές δομές και διαταράχθηκε επικίνδυνα ο κοινωνικός ιστός. Η ανεργία και ειδικά των νέων, αλλά και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, βρίσκεται σε πρωτοφανή ύψη.
Παρ' όλα αυτά η ελληνική οικονομία «βλέπει φως στην άκρη του τούνελ». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για την παραγωγή της μεταποίησης, που είναι βυθισμένη στην ύφεση για πολλά χρόνια, οι προβλέψεις είναι εντυπωσιακά θετικές. Την ίδια ώρα ακόμη και το λιανικό εμπόριο προσδοκά καλύτερες μέρες και οι εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων και αλυσίδων λιανικού εμπορίου «πρώτης γραμμής» αναμένουν ανάκαμψη των πωλήσεων.
Την ίδια ώρα, παρά την κάμψη των ρυθμών αύξησης που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013, οι ελληνικές εξαγωγές για το σύνολο του έτους θα καταγράψουν θετικό πρόσημο.
Η ελληνική οικονομία βλέπει μπροστά της τα τελευταία χιλιόμετρα του «μαραθωνίου», βρίσκεται λίγο πριν από την επανένταξή της στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης. Με την «πιστοποίηση» από την Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Ελλάδα ενεργοποιεί το πλέον ισχυρό «όπλο» στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του δυσθεώρητου δημοσίου χρέους της ώστε να καταστεί βιώσιμη η εξυπηρέτησή του.
Αυτό έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία. Οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης θα επιτρέψουν την ασφαλή επιστροφή στις αγορές όχι μόνο για το ελληνικό δημόσιο, αλλά και για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με χαμηλό κόστος θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, των επενδύσεων, γεγονός που θα συμβάλει με τη σειρά του στην ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων.
Αυτές οι θετικές προοπτικές πρέπει να θεωρούνται πιθανές υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα δεν θα παρεκκλίνει των υποχρεώσεών της. Ότι θα βαδίσει τα τελευταία εναπομείναντα χιλιόμετρα με σοβαρότητα, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων και δανειστών της. Μόνον έτσι μπορεί βάσιμα να ελπίζει στις θετικές τους κινήσεις για νέα στήριξη μέσω και της μείωσης του χρέους...
Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου