Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

«Συμμαχία» αλληλεγγύης στα ερείπια της κρίσης

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» και στην περίπτωση της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αυτό βρίσκει απόλυτη εφαρμογή.




Η κρίση, εκτός από το σκληρό πρόσωπό της ανέδειξε και το ανθρώπινο, φέρνοντας στην επιφάνεια την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που τα τελευταία χρόνια είχαν ατονήσει. Εκκλησία, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς και εθελοντές έχουν επιδοθεί σε έναν διαρκή και πολλές φορές σιωπηλό αγώνα στήριξης του αδύναμου πολίτη. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας, άνεργοι, άλλοι άστεγοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι, ασθενείς, άνθρωποι των οποίων το εισόδημα δεν επαρκεί για να καλύψουν βασικές ανάγκες διαβίωσης, βρίσκουν καθημερινά «καταφύγιο» στις κοινωνικές δομές που λειτουργούν στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων πόλεων, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Η αλληλεγγύη χωρίς πολιτικά κίνητρα και προσωπικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις, αποκτά το πραγματικό της νόημα μέσα από τη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στους σιτιζόμενους με τα δωρεάν γεύματα που προσφέρει η Εκκλησία. Μόνο στα όρια της Αρχιεπισκοπής, κάθε μέρα προσφέρονται συνολικά 10.350 δωρεάν μερίδες φαγητού, ενώ πανελλαδικά οι μερίδες φτάνουν τις 250.000 εβδομαδιαίως. Επίσης, ετησίως μοιράζονται περί τα 70.000 δέματα με είδη τροφίμων κυρίως σε πολύτεκνες οικογένειες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μόνο για τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής δαπανώνται 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η Εκκλησία
Ιδιαίτερα σημαντική είναι όμως και η βοήθεια που προσφέρει η Εκκλησία σε φυλακισμένους ή ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο φυλάκισης επειδή δεν έχουν χρήματα για να εξαγοράσουν την ποινή τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός πολίτη ο οποίος συνελήφθη να οδηγεί χωρίς δίπλωμα και βρέθηκε αντιμέτωπος με φυλάκιση επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 1.700 ευρώ που του επέβαλε το δικαστήριο. Ενδεχόμενο το οποίο και αποφεύχθηκε με την παρέμβαση του Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά το προηγούμενο έτος το ποσό που διατέθηκε για την οικονομική ενίσχυση των φυλακισμένων ή την πληρωμή για παροχή νομικής βοήθειας ανήλθε σε περίπου 80.000 ευρώ. Παράλληλα, η Αρχιεπισκοπή, σε συνεργασία με μεγάλα νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα «χρηματοδοτεί» εγχειρήσεις ή ιατρικές εξετάσεις ανθρώπων με οικονομικές δυσκολίες. Φάρμακα και υπηρεσίες υγείας προσφέρει δωρεάν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανασφάλιστους και άπορους. Μάλιστα, με τη συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην «πρόσκληση» του Συλλόγου και προσέφεραν φάρμακα, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής συγκέντρωσε 500.000 φάρμακα, τα οποία στήριξαν χρόνιους ασθενείς, παραμεθόριες περιοχές, ιδρύματα, ευπαθείς ομάδες και Κοινωνικά Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.

Φάρμακα - εξετάσεις
Ηδη, από την προσφορά του κόσμου, τον τελευταίο χρόνο έχουν αποσταλεί 230.000 φάρμακα, ενώ πολλοί χρονίως πάσχοντες έλαβαν δωρεάν τις υψηλού κόστους αγωγές που έχρηζαν. Επίσης, σε όσους ασθενείς επιθυμούν, μπορούν να εξεταστούν από τους 300 εθελοντές γιατρούς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που το στελεχώνουν. Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων είναι μία από τις δομές που λειτουργούν στη χώρα για τους άστεγους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα του δρόμου.

Το Κέντρο απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται χωρίς στέγη ή δεν διαθέτουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους ασφαλή κατοικία επαρκούς επιπέδου. Εκτός από στέγη, οι «φιλοξενούμενοι» έχουν πρόσβαση σε είδη τροφίμων, ιματισμού, υπόδησης, φάρμακα κ.λπ. Καθημερινά παρέχει περίπου 2.500-3.000 μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους Έλληνες και αλλοδαπούς και διαθέτει τρεις ξενώνες.

Ανάλογες υπηρεσίες έχουν αναπτυχθεί σε αρκετούς δήμους της χώρας, ενώ λειτουργούν και λέσχες φιλίας όπου παρατηρείται μεγάλη προσέλευση από ηλικιωμένους, που πηγαίνουν εκεί για να γλιτώσουν από τα παγωμένα διαμερίσματά τους, στα οποία δεν υπάρχει θέρμανση, καθώς δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το πετρέλαιο.

«Γαλιλαία» και Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.

Ανακουφίζουν τον πόνο, αγκαλιάζουν τη δυσκολία, μοιράζονται το βάρος με τον ασθενή και την οικογένειά του και συμπαραστέκονται με κάθε δυνατό μέσο. Είναι τα μέλη της Μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας ΓΑΛΙΛΑΙΑ η οποία ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Η Μονάδα, η οποία στελεχώνεται από εξειδικευμένη ομάδα λειτουργών υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή και ιερέα) παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας δωρεάν, στο σπίτι, σε ασθενείς με καρκίνο που διαμένουν στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και φυσικοθεραπευτές, σε συνεργασία με μία ομάδα εθελοντών, επισκέπτονται βάσει προγράμματος τα σπίτια των ασθενών, όπου παρέχουν ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, όπως φροντίδα τραυμάτων, αιμοληψίες, χορήγηση φαρμάκων, φυσιοθεραπεία και εκπαίδευση στη σωματική υγιεινή.

Παράλληλα προσφέρεται ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική υποστήριξη στον ασθενή και την οικογένειά του. Κάλυψη των εξόδων για την πλήρη θεραπεία αδύναμων οικονομικά γυναικών με καρκίνο μαστού (από την επέμβαση έως την ψυχολογική υποστήριξη), παρέχει η Επιστημονική Μαστολογική Εταιρεία - Ιαση, Στήριξη - Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. Μέσα στο 2013, συνολικά 33 γυναίκες απευθύνθηκαν στην Επιστημονική Εταιρεία για αρωγή στην αντιμετώπιση της νόσου, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ., ιατρό Γρηγόρης Ξεπαπαδάκη, προβλέπεται ότι ο αριθμός των αδύναμων οικονομικά γυναικών που θα προσφύγουν στην Εταιρεία για την αποθεραπεία τους, θα τριπλασιαστεί.

Οι σκοποί
Ωστόσο, το έργο της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ δεν περιορίζεται στην κάλυψη των εξόδων για την πλήρη θεραπεία αδύναμων οικονομικά γυναικών με καρκίνο μαστού (από την επέμβαση έως την ψυχολογική υποστήριξη). Όπως επισήμανε ο γραμματέας του Δ.Σ., ιατρός κ. Διονύσης Κουφουδάκης, η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ έχει ακόμη δύο εξαιρετικά σημαντικούς σκοπούς: την αφύπνιση του πληθυσμού σε θέματα έγκαιρης διάγνωσης και τη στήριξη των νέων επιστημόνων σε θέματα μαστού. Στο πλαίσιο αυτό, μέλη της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ, εξοπλισμένα με φορητό μηχάνημα υπερήχων, πραγματοποίησαν το 2013 πέντε εξορμήσεις σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση (π.χ. Λειψοί, Αστυπάλαια, Αρεόπολη, κ.ά.), στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν συνολικά 1.370 άνθρωποι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com