Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Στοίχημα για τις εταιρείες κινητής το Firefox OS

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διαμάχες στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών είναι η αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων και των Google - Apple.





Ο κύριος λόγος της αντιπαλότητας είναι πολύ απλά ότι η Google και η Apple λόγω των δημοφιλών πλατφορμών τους για φορητές συσκευές (Android και iOS αντίστοιχα) κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ από τη διάθεση εφαρμογών και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τις υποδομές των παρόχων. Και οι τελευταίοι δεν παίρνουν κομμάτι της πίτας.

Τα παράπονα έχουν δημοσιοποιηθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και η αντιπαράθεση έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Μάλιστα, δεν είναι τυχαία η υποστήριξη που έχει από μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους το Firefox OS, ένα νέο λειτουργικό σύστημα.

Ανοικτός κώδικας
Το Firefox, ως γνωστόν, είναι ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα πλοήγησης στο Διαδίκτυο και έχει αναπτυχθεί ως λογισμικό ανοικτού κώδικα (open source) από το Mozilla Foundation. Το τελευταίο αποφάσισε πριν περίπου 1,5 χρόνο να δημιουργήσει το δικό του λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές, το Firefox OS. Και ενώ οι περισσότεροι αναλυτές νόμιζαν ότι η προσπάθεια θα στεφθεί με αποτυχία, το Mozilla Foundation βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο: τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Όμιλοι όπως η ισπανική Telefonica, η γαλλική Orange και η γερμανική T-Mobile δεν εξέφρασαν απλώς την υποστήριξή τους στο Firefox OS, αλλά έχουν επενδύσει σε αυτό σημαντικά κεφάλαια και έχουν αναλάβει να προωθήσουν τις συσκευές που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Πριν από μερικές ημέρες, Telefonica και T-Mobile ανακοίνωσαν την άμεση διάθεση των πρώτων συσκευών σε μεγάλες αγορές, όπως η Ισπανία και η Πoλωνία.

Ελλάδα
Σύντομα, όμως, θα έχουμε και στην Ελλάδα την ευκαιρία να πάρουμε μία πρώτη γεύση από το τι εστί Firefox OS, καθώς η Cosmote γνωστοποίησε ότι θα λανσάρει την πρώτη συσκευή με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα το φθινόπωρο. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η πρώτη συσκευή θα είναι το Alcatel One Touch Fire, το οποίο η T-Mobile έχει ήδη ξεκινήσει να διαθέτει στην Πολωνία.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές σε συσκευές. Πέραν αυτής της Alcatel, μοντέλο έχει ήδη λανσάρει και η ΖΤΕ και εκεί σταματά προς το παρόν η καταμέτρηση. Μέχρι το τέλος του έτους, όμως, η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική, δεδομένου ότι αρκετοί κατασκευαστές, μεταξύ των οποίων ονόματα όπως η Sony Mobile, η LG Electronics και η Huawei ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις. Παράλληλα, ετοιμάζονται και tablets.

Όμως, το ερώτημα είναι κατά πόσον θα υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα το απαραίτητο οικοσύστημα και κυρίως θα είναι διαθέσιμες αρκετές χιλιάδες εφαρμογές. Το πλεονέκτημα είναι πως επειδή το Firefox OS υποστηρίζει το HTML5, υπάρχει ήδη μία εκτεταμένη βάση δημιουργών. Οπότε, αυτό ενδεχομένως να είναι ένα πρόβλημα αρκετά εύκολο να λυθεί.

Το κρίσιμο σημείο είναι να πειστούν οι καταναλωτές να αλλάξουν το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν. Το Android έχει μία τεράστια εγκατεστημένη βάση και ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών της συγκεκριμένης πλατφόρμας την έχει συνηθίσει και δύσκολα θα την αλλάξει. Οπότε εκεί θα πρέπει να συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που καλούνται να αξιοποιήσουν τα δίκτυα διανομής που διαθέτουν και μέσω των οποίων γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com