Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση οι πλειστηριασμοί

Θερμό αναμένεται να είναι το φθινόπωρο για την κυβέρνηση, καθώς οι αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας είναι έντονες, με κάποιους μάλιστα να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν θα ψηφίσουν τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, όταν αυτή έρθει στη Βουλή.





Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης και ζητούν να συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τους πλειστηριασμούς.

Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, επιβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, τονίζοντας ότι θα μπουν κριτήρια για όσους έχουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. «Εκείνος ο οποίος θα μπορεί να πληρώσει, θα κληθεί να πληρώσει. Και εκείνος που δεν μπορεί, θα προστατεύεται», δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου. Διευκρίνισε, πάντως, ότι θα μπουν κριτήρια που θα καθορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον υπουργείο Οικονομικών.

Προστασία
«Πρώτος γνώμονας, η προστασία των ευαίσθητων, των αδύναμων. Δεύτερος γνώμονας να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά ακινήτων, να υπάρχει η έννοια της στεγαστικής πίστης και για τους νέους», τόνισε, επισημαίνοντας πως δεν τίθεται ζήτημα για τις πρώτες κατοικίες όσων βρίσκονται σε θέση αδυναμίας.

Εξήγησε παράλληλα ότι πρέπει τα κριτήρια να καθοριστούν επακριβώς και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ρύθμιση, με μια νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει εκείνους που έχουν ανάγκη.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα, 31 Δεκεμβρίου, θα αίρεται κάθε προστασία. Λοιπόν, πρέπει στο Κοινοβούλιο να βρούμε, να συμφωνήσουμε στην καλύτερη δυνατή λύση», υπογράμμισε. Αλλά και ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο θέμα των πλειστηριασμών, μιλώντας στο Mega. «Πρέπει να συζητήσουμε την άρση των πλειστηριασμών. Θα προστατέψουμε τους φτωχούς και τους αδύναμους. Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να έχουμε προστασία στις βίλες, σε ανθρώπους που έχουν χρήματα?», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε: «Όσο υπάρχει προστασία από τους πλειστηριασμούς, τόσο οι τράπεζες δεν θα δίνουν στεγαστικά δάνεια». Διαφωνίες

Την αντίθεσή του στο «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών έχει εκφράσει το ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγ. Βενιζέλο να δηλώνει στο «Πρώτο Θέμα» ότι «η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο». Παράταση της νομοθετικής ρύθμισης για την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ και για το 2014 έχει ζητήσει εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Αναφερόμενος στο θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, τόνισε ότι βλέπει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. «Οι αντοχές της πλειοψηφίας της κοινωνίας που δεν ανήκει στα ρετιρέ έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Κι αυτό ροκανίζει γρήγορα τις πολιτικές αντοχές και αυτής της κυβέρνησης. Αν επιχειρήσουν στο θέμα της πρώτης κατοικίας και των πλειστηριασμών να κάνουν τα χατίρια της τρόικας, τότε μπορεί να έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις», είπε στον Σκάι.

Σε δήλωσή του, ο Φ. Κουβέλης σημειώνει ότι «το κράτος οφείλει να παρατείνει την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τουλάχιστον έως το 2015 και να προωθήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις των «κόκκινων' δανείων ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησής τους», καταλήγει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Άμεση ήταν η αντίδραση και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος: «Πρέπει να σημάνει για τον λαό συναγερμός! Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση και φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μείνουν στον δρόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com