Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Σε στάση αναμονής για πακέτο νέας βοήθειας

Προσεκτικές αποστάσεις από το ενδεχόμενο νέου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα έως τις αρχές του επόμενου έτους, συστήνοντας εμμέσως πλην σαφώς στάση αναμονής, κράτησε χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αποκλείοντας, πάντως, το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» και αναγνωρίζοντας μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.





Στον απόηχο του δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της Μπούντεσμπανκ υποστήριξε πως η Ευρώπη σίγουρα θα συνεναίσει σε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, επιχείρησε χθες να ρίξει τους τόνους, λίγες εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Αποκλείοντας ένα δεύτερο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, ο Μάρτιν Κοτχάουζ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υποστήριξε πως δεν έχει γνώση του εσωτερικού εγγράφου το οποίο επικαλείται το Spiegel. «Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της τρόικας, η Ελλάδα σημειώνει καλή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Όπως γνωρίζετε το υφιστάμενο πρόγραμμα ισχύει έως το 2014, άρα το βρίσκω δύσκολο να εικάζει κανείς σήμερα, τι θα συμβεί το 2014», δήλωσε ο κ. Κοτχάουζ. Σύμφωνα με το Spiegel το έγγραφο της Μπούντεσμπανκ ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα συμφωνήσει σίγουρα σε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και ότι το τρέχον πρόγραμμα ενέχει υψηλούς κινδύνους, ενώ η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 5,8 δισ. τον Ιούλιο, είχε πολιτικά κίνητρα.

Η δημοσίευση του εγγράφου ήλθε σε μια λεπτή φάση για την Α. Μέρκελ, που διεκδικεί την τρίτη της θητεία στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου και στην παρούσα φάση επιχειρεί να υποβαθμίσει την αναγκαιότητα παροχής πρόσθετης βοήθειας είτε με νέο δανεισμό ή/και με νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Στον αντίποδα, οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν την Α. Μέρκελ ότι ψεύδεται σχετικά με την Ελλάδα επιλέγοντας να μην πει την αλήθεια στους Γερμανούς φορολογουμένους.

Στη γραμμή Μέρκελ κινήθηκε πάντως χθες και ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών Φίλιπ Ρέσλερ, υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση Μέρκελ. «Η Ελλάδα κινείται στην απολύτως σωστή κατεύθυνση», υποστήριξε, τονίζοντας πως θα ήθελε να δει τι θα συνέβαινε στη Γερμανία «εάν μας ζητούσαν να κάνουμε τόσες μεταρρυθμίσεις» και εκτιμώντας πως, προς το παρόν, η παροχή πρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα δεν είναι αναγκαία.

Barclays
Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με χρέος 160% του ΑΕΠ και προς τα τέλη του 2013 θα ξεκινήσει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, εκτίμησε χθες αναλυτής της Barclays, μιλώντας στο CNBC. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ελλάδα υποδεικνύουν σταθεροποίηση στην ελληνική οικονομία, η ανάκαμψη θα γίνει σταδιακά το 2014, καθώς ακόμη μιλάμε για έναν πιο αργό ρυθμό συρρίκωνσης, ενώ οι προσπάθειες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς στα μέτωπα των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com