Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Αγώνα δρόμου για να κρατηθούν όρθιες δίνουν οι επιχειρήσεις με προβλήματα

Νέα «όπλα» στη μάχη που δίνουν για να κρατηθούν όρθιες και να ενισχύσουν την ρευστότητά τους επιστρατεύουν οι επιχειρήσεις. Εκτός από την έμφαση στη μείωση του λειτουργικού κόστους και την περιστολή των δαπανών, η οποία σε ένα βαθμό έχει εξαντλήσει την αποτελεσματικότητά της, δηλώνουν πρόθυμες να ανοίξουν τον δρόμο για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό τους κεφάλαιο, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται την παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου και δείχνουν έτοιμες να βγάλουν στο σφυρί πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία μέχρι χθες δεν ήθελαν να «ακούσουν κουβέντα».





Το στοίχημα εδώ, είναι η πώληση να γίνει σε τίμημα που να πλησιάζει την πραγματική αξία, καθώς διανύουμε μια εποχή που οι αποτιμήσεις είτε πρόκειται για κινητή είτε ακίνητη περιουσία, έχουν «καταρρεύσει», ενώ και οι αγοραστές είναι είδος υπό εξαφάνιση.
Αγώνα δρόμου για να κρατηθούν όρθιες δίνουν οι επιχειρήσεις με προβλήματα

Την ίδια ώρα, «χτυπάνε» την πόρτα των τραπεζών επιδιώκοντας την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους και τη μείωση των επιτοκίων που πληρώνουν, ώστε να ελαφρύνουν τα χρηματοοικονομικά τους κόστη και να απελευθερώσουν ρευστότητα. Θεωρητικά, ύστερα από την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας, οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια και ευελιξία να «ανακουφίσουν» τις εταιρείες που βρίσκονται στο «κόκκινο», διαγράφοντας χρέη και παρέχοντας ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής αλλά και νέα χρηματοδότηση.

Μια τέτοια συμφωνία πέτυχε, πριν από μερικές εβδομάδες και η εταιρεία επίπλων SATO, η οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπε τη δραστική μείωση των υποχρεώσεών της από τα 68 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ. ευρώ αλλά και την ενίσχυσή της με νέα κεφάλαια ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Οι επαγγελματίες «ποντάρουν» πολλά στη συγκεκριμένη διαδικασία, παρότι γνωρίζουν πως για να πετύχουν κάτι τέτοιο θα πρέπει να δώσουν υψηλές εξασφαλίσεις και ίσως υποχρεωθούν να εφαρμόσουν οδυνηρές περικοπές στην εταιρεία τους. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει δραστική μείωση των θέσεων εργασίας, πώληση περιουσιακών στοιχείων και κλείσιμο σημείων, σε περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργεί δίκτυο καταστημάτων.
Αγώνα δρόμου για να κρατηθούν όρθιες δίνουν οι επιχειρήσεις με προβλήματα

Στρατηγικοί επενδυτές
Όσον αφορά στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα τοποθετούσε φρέσκα κεφάλαια, οι επιχειρηματίες στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις εντός και εκτός συνόρων. Αρχικά εστιάζουν σε εταιρείες με παρεμφερές αντικείμενο δραστηριότητας και δευτερευόντως σε funds, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν είναι προτεραιότητά τους. Η συγκυρία, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς πολλά επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από το εξωτερικό έχουν αρχίσει να δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα, κυρίως σε επιχειρήσεις με εξωστρέφεια και αξιόλογο χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Κάποιες φορές μάλιστα, οι πιστώτριες τράπεζες αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να φέρουν τα δυο μέρη σε επαφή και να ανοίξουν έτσι ένα δίαυλο επικοινωνίας.

Ενδεικτικά, σε συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό βρίσκεται η ελληνική εταιρεία εμπορίας και διανομής ειδών οικιακής χρήσης Yalco, διερευνώντας την πιθανότητα συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία ενδιαφέρεται κυρίως για προτάσεις που θα δημιουργούν συνέργειες και θα συμβάλουν στην τόνωση της ρευστότητάς της, η οποία αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο στη σημερινή συγκυρία.

Αύξηση κεφαλαίου
Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει και το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος του υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση, φέρονται να πιέζουν και οι τράπεζες. Πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις συζητήσεις σπεύδουν πάντως να τονίσουν ότι όλα είναι υπό συζήτηση και πως τίποτα ακόμη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

«Ανοιχτή γραμμή» με επενδυτές κυρίως από το εξωτερικό έχει και η «Νηρέας», η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον ως ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας. Ήδη, εδώ και καιρό η διοίκηση του Νηρέα βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλη επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσουν κοινοπραξία στην αραβική χώρα. Οι Άραβες εκτιμούν ότι οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές, οι οποίοι θεωρούνται πρωτοπόροι σε παγκόσμιο επίπεδο θα τους βοηθήσουν στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνησήητης Σαουδικής Αραβίας να αναπτύξει τοπικά την παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού και άλλων δύο ειδών που ευδοκιμούν στη Μέση Ανατολή.

Συνένωση δυνάμεων
Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζουν τα επιτελεία των επιχειρήσεων είναι η συνένωση δυνάμεων με άλλες εταιρείες του κλάδου, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού σχήματος που θα έχει τη δυνατότητα να αντέξει τις δυσκολίες και ταυτόχρονα την προοπτική να πρωταγωνιστήσει. Παρ' ότι οι τράπεζες προκρίνουν τέτοιου είδους συνεργασίες λόγω και των συνεργειών που μπορεί να προκύψουν, η συγκεκριμένη λύση συναντά αρκετά εμπόδια κυρίως γιατί οι επιχειρηματίες φοβούνται τους «σκελετούς» που ενδεχομένως έχουν κρυμμένους οι υποψήφιοι συνέταιροι τους, ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

«Αγκάθι» επίσης αποτελεί και ο υπέρογκος δανεισμός, τον οποίο κανείς δεν θέλει να επωμιστεί, ειδικά εάν δεν υπάρχει η διαβεβαίωση των τραπεζών πως θα συμβάλουν, ώστε αυτός να καταστεί διαχειρίσιμος.

Μονόδρομος
Η συγκέντρωση δυνάμεων είναι μονόδρομος σε αρκετούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι ακόμη και σήμερα διακρίνονται για τον πολυκερματισμό τους. Την οδό αυτή, έχουν ακολουθήσει σχεδόν ευλαβικά, τα τελευταία χρόνια, οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Σελόντα και την Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, οι οποίες αποφάσισαν να βρεθούν κάτω από κοινή στέγη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com