Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Πιστοποιημένη στην αεριοκίνηση η Βουλγαρία - όχι η Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της ΔΕΠΑ που περιλαμβάνει την κατασκευή πρατηρίων φυσικού αερίου για οχήματα, ωστόσο όσοι επιθυμούν να τοποθετήσουν κάποια συσκευή αεριοκίνησης στο όχημά τους ακόμη δεν έχουν τη δυνατότητα, καθώς οι συσκευές δεν έχουν πιστοποιηθεί από το κράτος.





Ειδικότερα όπως και στα συστήματα υγραεριοκίνησης έτσι και στα αντίστοιχα αεριοκίνησης θα πρέπει να υπάρξει πιστοποίηση από ειδικό φορέα που σύμφωνα με πληροφορίες εδρεύει στην Ελβετία, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» και να μπορούν οι 4 πιστοποιημένοι τοποθετητές συστημάτων αεριοκίνησης στην Ελλάδα και βρίσκονται όλοι στην Αττική να προβαίνουν στις μετατροπές. Η πιστοποίηση ωστόσο ακόμη δεν έχει έρθει με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να μην μπορούν να προμηθευτούν τις ανάλογες συσκευές και βέβαια να μειώσουν το κόστος χρήσης των οχημάτων τους.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο ένας εκ των τεσσάρων πιστοποιημένος τοποθετητής συστημάτων φυσικού αερίου στα ΙΧ κ. Γιάννης Αγγέλης: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι πιστοποιήσεις για τα κιτ μετατροπής φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τοποθετήσουμε νόμιμα τα συστήματα στα αυτοκίνητα. Οι πιστοποιήσεις σχεδόν για όλα τα συστήματα φυσικού αερίου που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν προχωρήσει στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ωστόσο στην Ελλάδα η πιστοποίησή τους χρειάζεται 4-6 μήνες για να εκδοθεί από κάποιο επίσημο φορέα που εδρεύει στην Ελβετία. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μην μπορούμε να τοποθετήσουμε τουλάχιστον προς το παρόν κανένα σύστημα φυσικού αερίου στα ΙΧ».



Εντονο ενδιαφέρον
Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που εκδηλώνεται ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα συστήματα φυσικού αερίου στα αυτοκίνητα αφού πέραν του χαμηλού κόστους απόκτησης, τουλάχιστον προς το παρόν, το συγκεκριμένο καύσιμο είναι με 130 οκτάνια γεγονός που σημαίνει ότι ο κινητήρας σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζει πρόβλημα, είναι το πιο καθαρό καύσιμο, προσδίδει περισσότερη δύναμη στο αυτοκίνητο και το σημαντικότερο μειώνει περαιτέρω την κατανάλωση καυσίμου σε σχέση με εκείνη που έχει σαν βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο ένα όχημα!

Κόστος μετατροπών
Ο κ. Αγγέλης μιλώντας στο «Auto-business» τόνισε, μεταξύ άλλων, πως οι τιμές για τα συστήματα αεριοκίνησης στα ΙΧ ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ, ενώ στα ελαφρά φορτηγά από τα 1.700 ευρώ.

Ωστόσο από τη στιγμή που θα γίνουν μαζικές παραγγελίες συστημάτων αεριοκίνησης σαφώς το κόστος θα μειωθεί πάρα πολύ προς όφελος των καταναλωτών αλλά και των τοποθετητών εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης. Οσον αφορά στη μετατροπή των συστημάτων υγραεριοκίνησης αυτή τη στιγμή κυμαίνονται σε υψηλό κόστος καθώς αλλάζει η φιάλη καυσίμου, οι σωληνώσεις και ο πνεύμονας με κόστος που υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1.000 ευρώ! Και σε αυτό το θέμα ο κ. Αγγέλης επισημαίνει στην «ΗτΣ» πως το κόστος της μετατροπής επίσης θα μειωθεί λόγω των αυξημένων παραγγελιών σε κιτ...

Πιστοποιημένη η Βουλγαρία
Πολλοί ιδιοκτήτες ΙΧ για να γλιτώσουν τα χαράτσια που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα στην Ελλάδα αποφάσισαν με νόμιμο ή μη τρόπο να αλλάξουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους και να τοποθετήσουν αντίστοιχες πινακίδες από τη Βουλγαρία.

Ωστόσο πέραν των χαμηλών Τελών που επιβάλλονται στη Βουλγαρία τα οποία κυμαίνονται από 25 έως 75 ευρώ, η γειτονική χώρα έχει πιστοποιήσει τόσο τους τοποθετητές όσο και τα συστήματα αεριοκίνησης, ενώ παράλληλα υπάρχουν και περίπου 100 πρατήρια με αντλίες φυσικού αερίου για οχήματα. Αντίθετα στην Ελλάδα η αεριοκίνηση βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, ενώ όσον αφορά στις πιστοποιήσεις θα χρειαστούν κάποιοι μήνες ακόμη για να εκδοθούν...

Επίσης η Βουλγαρία επιδοτεί σε ποσοστό 100% την τοποθέτηση συστήματος φυσικού αερίου στα ΤΑΧΙ όπως επίσης και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ στη χώρα μας εξετάζεται μήπως και επιδοτηθούν αρχικά οι επαγγελματίες μέσω του ΚΠΣ. Για τους ιδιώτες καταναλωτές δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επιδότησης αυτή τη στιγμή...

Φυσικό αέριο και στα Diesel!
Ο παγκόσμιος μέσος όρος για το κόστος του καυσίμου δείχνει ότι η οδήγηση ενός οχήματος φυσικού αερίου επιτυγχάνει ποσοστό εξοικονόμησης μέχρι 66% έναντι της χρήσης ενός οχήματος βενζίνης και μέχρι 33% έναντι του ντίζελ. Αλλωστε σύμφωνα με δοκιμές της ADAC, ένα Fiat Panda με καύσιμο CNG κατάφερε να διανύσει απόσταση 720 χλμ. με μόλις 30 ευρώ όταν τα υπόλοιπα 241 αυτοκίνητα που εξετάστηκαν - συμπεριλαμβανομένων σε αυτά υβριδικών και πετρελαιοκίνητων - δεν ξεπέρασαν το όριο των 500 χλμ. Στα φορτηγά με τη χρήση φυσικού αερίου αυξάνει περισσότερο η μείωση της κατανάλωσης καθώς για ένα δρομολόγιο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με επιστροφή, το φορτηγό χρειάζεται περίπου 450 λίτρα πετρελαίου κάτι το οποίο μεταφράζεται σε 612 ευρώ. Αντίστοιχα, το ίδιο δρομολόγιο με φυσικό αέριο θα στοιχίζει στον ιδιοκτήτη του φορτηγού μόλις 169 ευρώ! Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο μειώνεται το κόστος χρήσης στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ ή ελαφρά φορτηγά με κινητήρες πετρελαίου αν τοποθετηθούν παράλληλα και συστήματα φυσικού αερίου!

Οφέλη από το φυσικό αέριο
Η κίνηση με φυσικό αέριο στα οχήματα παρουσιάζει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη χρήση συμβατικών κινητήρων βενζίνης και diesel που δεν είναι άλλα από την οικονομία αλλά και τις μικρότερες εκπομπές ρύπων.

Οι νέοι κινητήρες αποκλειστικής καύσεως φυσικού αερίου είναι πιο αποτελεσματικοί οικονομικά από τους συμβατικούς κινητήρες βενζίνης ή diesel. Η οικονομικότητα του φυσικού αερίου σε σχέση με τα υγρά καύσιμα επιτρέπει την ανάκτηση του επιπλέον κόστους κεφαλαίου για τη δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το ίδιο ισχύει και για τις μετατροπές αυτοκινήτων από καύση βενζίνης ή πετρελαίου σε καύση φυσικού αερίου, η οποία γίνεται πλέον εύκολα και οικονομικά με βάση διεθνώς εγκεκριμένους κανονισμούς. Η καύση του φυσικού αερίου αποδίδει μηδενικές εκπομπές οξειδίων του θείου (SOx) σε σχέση με την καύση βενζίνης ή πετρελαίου diesel. Σαφώς μικρότερες με τα ευρέως διαδεδομένα καύσιμα στην αυτοκίνηση είναι και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μικροσωματιδίων (καπνού) και οξειδίων του αζώτου. Περαιτέρω, οι κινητήρες φυσικού αερίου λειτουργούν αθόρυβα και χωρίς κραδασμούς σε σχέση με τους συμβατικούς, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Τα οφέλη από τη χρήση Φυσικού Αερίου στα οχήματα

Μείωση των εκπομπών μη-μεθανιούχων υδρογονανθράκων μέχρι και 80%.
Ελαχιστοποίηση έως και μηδενισμός των εκπομπών καρκινογόνων αρωματικών και πολυκυκλικών υδρογονανθράκων.
Μείωση των εκπομπών ΝΟx μέχρι και 85%.
Μείωση των εκπομπών CO περισσότερο από 90%.
Μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι και 20%.
Μείωση του σχηματισμού όζοντος (νέφους) κατά 80%-90%.
Μείωση των εκπομπών λεπτών σωματιδίων (PM) μέχρι και 99%.

Τιμές καυσίμων στην Ελλάδα

Βενζίνη: 1,68 το λίτρο
Diesel: 1,36 το λίτρο
Υγραέριο: 0,86 το λίτρο
Φυσικό Αέριο: 0,49 το λίτρο
Πηγή: Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων 2/7/2013
Ισοδυναμία του Φυσικού Αερίου με τα υπόλοιπα καύσιμα
1 κιλό Φυσικού Αερίου: 1,5λίτρο βενζίνης
1,3 λίτρο diesel
2 λίτρα Υγραέριο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com