Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Πάρτι φοροδιαφυγής «πόρτα πόρτα»

Την στιγμή που ο κορυφαίος στόχος της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και το ΣΔΟΕ εντείνει τους ελέγχους του στα καταστήματα όλης της χώρας, πάρτι εκατομμυρίων ευρώ που δεν δηλώνεται πουθενά, γίνεται μέσα στα... σπίτια μας.






Προϊόντα και υπηρεσίες κάθε είδους πωλούνται πόρτα πόρτα από επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους αλλά και από πολίτες που θέλουν να βγάλουν ένα εισόδημα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η απόδειξη για τις πωλήσεις είναι? όνειρο θερινής νυκτός, με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή door to door να είναι ανεξέλεγκτη και τα κρατικά ταμεία να χάνουν εκατομμύρια από μη καταβολή ΦΠΑ αλλά και λόγω της απόκρυψης εισοδημάτων.

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην εποχή όπου οι παρουσιάσεις των? τάπερ για τις νοικοκυρές ήταν μόδα, μόνο που σήμερα οι πωλήσεις από σπίτι σε σπίτι έχουν λάβει εντυπωσιακές διαστάσεις.
Πάρτι φοροδιαφυγής «πόρτα πόρτα»

Κομμώτριες κάνουν ραντεβού κατ' ιδίαν χωρίς να κόβουν αποδείξεις, μανικιουρίστες, φυσιοθεραπευτές και αισθητικοί πραγματοποιούν κατ' οίκον επισκέψεις ενώ έκρηξη έχει σημειωθεί στις πωλήσεις κοσμημάτων, ειδών καθαρισμού και αντρικής ή γυναικείας περιποίησης ακόμη και... φαγητών που έρχονται delivery στο σπίτι από νοικοκυρές που βγάζουν έτσι ένα καλό εισόδημα.

Η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να υπολογιστεί αλλά ούτε και να περιοριστεί αφού οι επιτήδειοι που κλέβουν με τον τρόπο αυτό το κράτος, επινοούν διάφορους τρόπους για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Ακόμη και πάρτι διοργανώνουν προκειμένου εκεί να γίνουν οι σχετικές παρουσιάσεις κι επιτόπου γίνονται και οι πωλήσεις χωρίς να κόβονται αποδείξεις ή σε πολλές περιπτώσεις με ποσά που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.
Πάρτι φοροδιαφυγής «πόρτα πόρτα»

Με τον τρόπο αυτό οι αγοραστές παίρνουν τα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές απ' ό,τι σε μαγαζιά, ενώ και οι πωλητές έχουν ένα εισόδημα που δεν το δηλώνουν στην εφορία αφού δεν έχουν κάνει ούτε έναρξη επαγγέλματος. Πρόσφατα στη Βόρεια Ελλάδα υπήρξαν καταγγελίες ότι Βούλγαροι dealers και Ελληνες συνεργάτες τους γυρνούν πόρτα πόρτα και πουλούν προϊόντα και ιατρικές υπηρεσίες από τη γειτονική χώρα και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Από τη Βουλγαρία έρχονταν παράνομα φρατζόλες ψωμί που πωλούνται 30 και 35 λεπτά. Επίσης κρέας, λιπάσματα για τα χωράφια, διάφορα αγροτικά προϊόντα, φάρμακα, τόνοι ξυλείας για το τζάκι, ρούχα και παπούτσια όλων των ειδών. Και φυσικά υπάρχουν πολλοί γιατροί και οδοντίατροι που κάνουν επισκέψεις κατ' οίκον σε πολύ χαμηλές τιμές.
Πάρτι φοροδιαφυγής «πόρτα πόρτα»

Είναι τέτοια η έκταση του φαινομένου ώστε όταν οι καταστηματάρχες υποχρεώθηκαν να αναρτούν πινακίδα που ενημέρωνε τους καταναλωτές ότι δεν υποχρεούνται να πληρώσουν αν δε λάβουν... απόδειξη, διάφοροι επιτήδειοι επισκέπτονταν πόρτα πόρτα τους εμπόρους και πουλούσαν τις πινακίδες χωρίς... απόδειξη ή νόμιμο παραστατικό.

Παροχή υπηρεσιών
Πάρτι φοροδιαφυγής «πόρτα πόρτα»
Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει «μόδα» η κατ' οίκον επίσκεψη κομμωτριών οι οποίες έκλεισαν τα μαγαζιά τους λόγω κρίσης αλλά συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμα. Κουρεύουν, χτενίζουν ή βάφουν μαλλιά σε πολύ χαμηλές τιμές, χωρίς φυσικά να κόβουν αποδείξεις. Για παράδειγμα, ένα κούρεμα στο κομμωτήριο μπορεί να κοστίζει 15-20 ευρώ αλλά στο σπίτι κοστίζει 10 ευρώ. Χτένισμα για τις κυρίες που θα κόστιζε έως 30 ευρώ στην κατ' οίκον επίσκεψη στοιχίζει 12 ευρώ ενώ ανάλογες εκπτώσεις άνευ αποδείξεων γίνονται και σε υπηρεσίες περιποίησης νυχιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν βιβλία, ούτε κόβουν αποδείξεις πουλάνε το λεγόμενο «νυφικό πακέτο» (δηλαδή χτένισμα, μανικιούρ-πεντικιούρ και όποια άλλη περιποίηση χρειάζεται μια νύφη) αντί 500-600 ευρώ, όταν σε νόμιμο κατάστημα έχει διπλάσια τιμή.

Παράνομη δραστηριότητα που αποφέρει ένα καλό εισόδημα χωρίς να φορολογείται, είναι και τα ταξί «μαϊμού» τα οποία μεταφέρουν κόσμο και «κόβουν ταρίφα» χωρίς φυσικά να τα δηλώνουν.

Το φαινόμενο ευδοκιμεί κυρίως στην επαρχία όπου πολίτες χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα για να κάνουν «κούρσες» ή να πηγαίνουν σε μεγάλες πόλεις για διάφορες αγορές. Για μια μετακίνηση 250-300 χιλιομέτρων χρεώνουν 50 - 60 ευρώ τα οποία, βεβαίως, δεν φαίνονται πουθενά στην εφορία. Αλλά και σε μεγάλες πόλεις τα ταξί «μαϊμού» κάνουν μεταφορές μαθητών από και προς το σχολείο προσφέροντας εύκολη και φθηνή μετακίνηση στις οικογένειες που δεν έχουν χρόνο.

Συνήθως πρόκειται για γονείς οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι και μεταφέρουν το πρωί και το μεσημέρι 3-4 παιδιά ενώ πολλές φορές τα συνοδεύουν και στα απογευματινά φροντιστήρια. Οι οικογένειες πληρώνουν τα καύσιμα αλλά και ένα μηνιαίο μισθό τον «ταξιτζή» ο οποίος βεβαίως δεν δηλώνει τίποτε στην εφορία, καθώς άλλωστε είναι παράνομη η μεταφορά μαθητών χωρίς ειδική άδεια. Νόμιμη... φοροδιαφυγή κάνουν και πωλητές χειροποίητων κοσμημάτων αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο σωματείο.

Κατ' οίκον παρουσιάσεις

Πολλές είναι οι εταιρείες οι οποίες νόμιμα δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις προϊόντων door to door. Ωστόσο, είναι πολλές οι καταγγελίες οικογενειών οι οποίες αγόρασαν διάφορα προϊόντα για τα οποία οι αποδείξεις ήταν μικρότερες από τα πραγματικά ποσά. Επίσης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παρουσιάσεων σε σπίτια όπου τα προϊόντα πωλούνται χωρίς απόδειξη με αποτέλεσμα ο dealer να καρπώνεται αφορολόγητα το ποσοστό που του αναλογεί και η εταιρεία του να κάνει πωλήσεις που δεν φαίνονται στην εφορία.

Για παράδειγμα, πρόσφατα αντιπρόσωπος εταιρείας πραγματοποίησε δύο παρουσιάσεις προϊόντων σε γυναίκες, πέτυχε πωλήσεις της τάξης των 1.500 ευρώ, εισέπραξε το μερίδιό της, ήτοι 300 ευρώ, κι όλα αυτά χωρίς να κοπεί κάποια απόδειξη ή τιμολόγιο. Τα κύρια προϊόντα που πωλούνται πόρτα πόρτα είναι καλλυντικά, είδη περιποίησης προσώπου και σώματος, κοσμήματα, αξεσουάρ αυτοκινήτου, ακόμη και ποτά. Όπως και στο παρελθόν, όταν η παρουσίαση τάπερ ήταν? κοινωνικό γεγονός, έτσι και σήμερα συγκεντρώνονται πολλές γυναίκες μαζί και κάνουν τις αγορές που θέλουν. Ειδικά στα χειροποίητα κοσμήματα, οι κατασκευαστές τους επισκέπτονται και χώρους εργασίας όπου κάνουν πωλήσεις χωρίς αποδείξεις και τιμολόγια.

Πώς γίνονται οι «μαύρες» πωλήσεις

Η είδηση ότι θα γίνουν πωλήσεις προϊόντων πόρτα πόρτα περνά στους καταναλωτές συνήθως από στόμα σε στόμα. Τον τελευταίο καιρό θραύση κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το facebook μέσω του οποίου γίνονται γνωστές οι ημερομηνίες και τα σπίτια που θα γίνουν οι παρουσιάσεις.

Μάλιστα, αρκετές καθ' όλα νόμιμες εταιρείες, «ενοικιάζουν» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ένα σπίτι, προσφέροντας στον ιδιοκτήτη ένα ποσό ως αντάλλαγμα. Στο σαλόνι του σπιτιού συγκεντρώνονται όσοι ενδιαφέρονται να δουν την παρουσίαση και να κάνουν τις αγορές τους.

Ενας πρωτότυπος τρόπος που έχει εφευρεθεί είναι αυτός της διοργάνωσης πάρτι. Στα πάρτι αυτά συγκεντρώνονται γνωστοί και φίλοι των διοργανωτών και μπορούν να γίνουν παρουσιάσεις προϊόντων, κυρίως όμως, κοσμήματα, καλλυντικά, είδη καθαρισμού αλλά και ποτά. Αλλά σε κάθε περίπτωση, κανένας ελεγκτικός φοράς δεν μπορεί να ελέγξει τις πωλήσεις οι οποίες γίνονται σε σπίτια κατά τη διάρκεια παρουσιάσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων. Ο μόνος τρόπος είναι ο έλεγχος των προϊόντων που έχουν μέσα στα αυτοκίνητά τους οι πωλητές κι αν διαθέτουν παραστατικά.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες, όπως το κούρεμα, το μασάζ ή το μανικιούρ σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, δεν είναι εφικτό να ελεγθεί.

Κρυφό εισόδημα από πωλήσεις σπιτικών φαγητών σε οικογένειες

Εντυπωσιακές είναι οι περιπτώσεις πώλησης... σπιτικού φαγητού από νοικοκυρές που κάνουν ντελίβερι εξασφαλίζοντας ένα ιδιαίτερα σημαντικό εισόδημα. Γυναίκες που ξέρουν καλά την τέχνη του μαγειρέματος, φτιάχνουν στην κουζίνα τους σπιτικά φαγητά, πίτες, μπισκότα και πολλά γλυκά και τα πουλάνε όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε εστιατόρια. Μπορούν να μαγειρέψουν από 10-20 μερίδες φαγητού μέχρι να ετοιμάσουν ολόκληρο γεύμα καθώς τον τελευταίο καιρό πολλές κυρίες στα βόρεια προάστια κάνουν τραπέζια με σπιτικά φαγητά τα οποία παραγγέλνουν στις εν λόγω νοικοκυρές.

Όπως αποκαλύπτουν στην «ΗτΣ» γυναίκες που έχουν αυτή τη δουλειά, θραύση κάνουν οι παραγγελίες για κοκκινιστά, παστίτσιο, μουσακάδες, τούρτες και μπισκότα που μαγειρεύονται με αγνά υλικά στην κουζίνα κάποιας νοικοκυράς η οποία αμείβεται ικανοποιητικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για ένα απλό πιάτο φαγητού το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 10 ευρώ ενώ ανάλογα με το είδος της σπιτικής κουζίνας και το μέγεθος της παραγγελίας το ποσό αυξάνεται. Πιο μικρή, αλλά πάντα αφορολόγητη, είναι η μαγειρική για εστιατόρια που θέλουν σπιτικό φαγητό και πληρώνουν από 1 έως 3 ευρώ για κάθε πιάτο, το οποίο και χρεώνουν 7-8 ευρώ στην συνέχεια.

Καλλυντικά
Σε σπιτικές κουζίνες «μαγειρεύονται» επίσης και πολλά καλλυντικά από αγνά υλικά. Σαμπουάν, κρέμες προσώπου και σώματος, αρώματα κ.λπ. κατασκευάζονται σε σπίτια από γυναίκες που ξέρουν και στη συνέχεια πωλούνται σε διάφορες παρουσιάσεις. Πολλά κοσμήματα φο αλλά και μοντέρνα συνολάκια κατασκευάζονται κατ' οίκον από μοδίστρες και πωλούνται πόρτα πόρτα και χωρίς τιμολόγια.

Τέλος, κατ' οίκον επισκέψεις και εισπράξεις «μαύρου» χρήματος κάνουν πολλοί επιδιορθωτές ρούχων οι οποίοι έκλεισαν τα μαγαζιά τους αλλά συνεχίζουν να επιδιορθώνουν ή ακόμη και να φτιάχνουν πατρόν στα σπίτια των ενδιαφερόμενων και μακριά από τα δίχτυα της εφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com