Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ζωντανεύει ξανά η Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

«Σάρκα και οστά» επιχειρείται να λάβει το στοιχειωμένο επί μία δεκαετία σχέδιο για την ανάπτυξη της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια εξαγγέλθηκε πολλάκις από πρωθυπουργούς και ακόμη περισσότερους αρμόδιους υπουργούς, αλλά ουδέποτε μπόρεσε να προχωρήσει ουσιαστικά.





Η τελευταία νομοθετική παρέμβαση στο θέμα από την πλευρά του ΥΜΑΘ επιχειρείται να ενεργοποιήσει εκ νέου το όλο project, ενώ παράλληλα εκκρεμεί και η τοποθέτηση νέας διοίκησης.

Ενδεικτικό γεγονός της έλλειψης βούλησης για την προώθηση του σχεδίου είναι το γεγονός πως σχετικά πρόσφατα, δηλαδή εντός των πρώτων μηνών του 2012, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδόν εκμηδενίσει κάθε δυνατότητα χορήγησης κινήτρων εγκατάστασης επιχειρήσεων στη Ζώνη, καθώς απέσυρε το σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μάλιστα, ενώ απέσυρε το σχετικό αίτημα, το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσιζε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, με καθυστέρηση τουλάχιστον μίας πενταετίας, να οροθετήσει γεωγραφικά τη Ζώνη Καινοτομίας, η οποία βρίσκεται στην προνομιακή ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η οροθέτηση επί της ουσίας είναι άνευ σημασίας, καθώς χωρίς κίνητρα δεν υπάρχει λόγος για να προτιμήσει μία εταιρεία να επενδύσει στη Ζώνη Καινοτομίας.

Ερευνα
Η τελευταία διοίκηση του νομικού προσώπου «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ» είχε κατορθώσει να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με 11 κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς έρευνας, τεχνολογίας και εκπαίδευσης, οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι στη Θεσσαλονίκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com