Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Πως θα ρυθμίσετε τις παλιές και τις νέες οφειλές στο ΙΚΑ

Διπλή δόση (μία έναντι της κεφαλαιοποιημένης έως 31/12/2012 οφειλής και δεύτερη για την εξόφληση σε έως και 12 δόσεις των οφειλών από 1/1/2013 και μετά) θα πρέπει να καταβάλουν, ταυτόχρονα με την υποβολή των αιτήσεων, όσοι εργοδότες αποφασίσουν να ενταχθούν σε παράλληλη ρύθμιση των «παλαιών» και των «νέων» χρεών τους (από 1/1/2013 έως τις 20/6/2013) προς το ΙΚΑ.





Την υποχρέωση καταβολής των πρώτων δόσεων για τους δύο τύπους της ρύθμισης των οφειλών, αντίστοιχα, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο εφόσον ο εργοδότης επιθυμεί την ταυτόχρονη υπαγωγή των οφειλών του στις διατάξεις της ρύθμισης της Νέας Αρχής και της Πάγιας Ρύθμισης θα πρέπει να υποβάλει σχετικές αιτήσεις για κάθε τύπο ρύθμισης, ενώ η καταβολή της πρώτης δόσης για κάθε ρύθμιση θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά την ίδια ημέρα έτσι ώστε να εκδίδεται απόφαση ρύθμισης πρώτα για την «Νέα Αρχή» και, στη συνέχεια, για την «Πάγια Ρύθμιση».

Οι εγγυήσεις ανάλογα με την οφειλή
Η εγκύκλιος καθορίζει, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, τις παρακάτω προϋποθέσεις και «εγγυήσεις»:

1. Για οφειλέτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα με κύρια οφειλή έως 5.000 ευρώ σε κάθε τύπο ρύθμισης θα ζητούνται υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται λεπτομερώς η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, η βιωσιμότητα των διακανονισμών καθώς και το αν ο οφειλέτης έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα ή έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

2. Για οφειλέτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα με κύρια οφειλή άνω των 5.000 ευρώ σε έναν ή και στους δύο τύπους ρύθμισης, θα ζητούνται για συνολική κύρια οφειλή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» έως 75.000 ευρώ και στη «Πάγια Ρύθμιση» έως 50.000 ευρώ υπεύθυνη δήλωση για την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή και πληροφορίες σχετικά με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη (κινητές αξίες και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής με προσκόμιση Ε9 ή ΕΤΑΚ), τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή το ετήσιο εισόδημα, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα, απαιτήσεις από τρίτους καθώς και πληροφορίες που περιλαμβάνουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημα/κύκλος εργασιών καθώς και το αν ο οφειλέτης έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα ή έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

3. Οφειλέτης με συνολική κύρια οφειλή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» άνω των 75.000 ευρώ ή με συνολική κύρια οφειλή στη «Πάγια Ρύθμιση» άνω των 50.000 ευρώ εκτός από την υπεύθυνη δήλωση, θα υποβάλλει και βεβαίωση από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, περί της ορθότητας των δηλούμενων οικονομικών στοιχείων και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς και τη βιωσιμότητα των διακανονισμών (καταβολή του συνόλου των δόσεων των ρυθμίσεων και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών).

4. Οφειλέτης με συνολική κύρια οφειλή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» άνω 300.000 ευρώ ή με συνολική κύρια οφειλή στη «Πάγια Ρύθμιση» άνω των 150.000 ευρώ προσκομίζει σύσταση εγγύησης για τη διασφάλιση του συνόλου της ρυθμιζόμενης οφειλής και για τους δύο τύπους ρύθμισης, η οποία μπορεί να είναι εγγυητική επιστολή τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης και για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής πλέον των επιβαρύνσεων ή διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου ελευθέρου βαρών, αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της συνολικής οφειλής ή επί βεβαρημένου ακινήτου αντικειμενικής αξίας, αφαιρουμένων των ποσών για τα οποία έχουν εγγραφεί βάρη, τουλάχιστον ίσης με τη συνολική οφειλή, εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου ή και οποιοδήποτε άλλο τρόπο εγγύησης αποδεκτό από τις αρμόδιες αρχές των ασφαλιστικών οργανισμών.

Επέκταση
Η δυνατότητα παράλληλης ρύθμισης των παλαιών και των νέων οφειλών θα επεκταθεί, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σε όλα τα Ταμεία περιλαμβανομένου και του ΟΑΕΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η υπαγωγή των οφειλετών σε ρύθμιση και να εισπράξουν οι ασφαλιστικοί φορείς μέρος από τα συσσωρευμένα χρέη από απλήρωτες εισφορές που υπολογίζονται σε 14 ? 15 δισ. ευρώ.

Με υπεύθυνη δήλωση
Για συνολική κύρια οφειλή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» έως 75.000 ευρώ και στη «Πάγια Ρύθμιση» έως 50.000 ευρώ υπεύθυνη δήλωση για την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή και πληροφορίες σχετικά με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή το ετήσιο εισόδημα, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα.

Σε όλα τα ταμεία
Η δυνατότητα παράλληλης ρύθμισης των παλαιών και των νέων οφειλών θα επεκταθεί, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σε όλα τα Ταμεία περιλαμβανομένου και του ΟΑΕΕ.

ΙΚΑ: Ενέχυρο ομόλογα και δάνειο για να πληρώσει συντάξεις
Με ρευστό από τις τράπεζες - όπου θα βάλει ως ενέχυρο ομόλογα αξίας 120 εκατ. ευρώ που κατέχει - και με δανεικά 420 εκατ. ευρώ από τα «αδελφά» Ταμεία (το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και το ΤΑΠ - ΔΕΗ) θα πληρώσει το ΙΚΑ τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου και τις άλλες ανελαστικές υποχρεώσεις έως τα τέλη Αυγούστου.

Τη συμπλήρωση των μειωμένων εσόδων του με νέο δανεισμό καθώς και με τη συναλλαγή repos επί ομολόγων του, αποφάσισε η διοίκηση του ΙΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η». Η απόφαση προβλέπει αναλυτικά:

Την ταμειακή διευκόλυνση του ΙΚΑ για 30 ημέρες (από 5 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου) με 40 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ και 50 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑ.

Τη δανειοδότηση από το ΕΤΕΑ με 330 εκατ. ευρώ από 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου, δηλαδή για τις 9 ημέρες των πληρωμών του μηνός Σεπτεμβρίου.

Τη πραγματοποίηση συναλλαγής repos επί ομολόγων ύψους 120 εκατ. ευρώ για 56 ημέρες (από 28 Αυγούστου έως 23 Οκτωβρίου) με μειοδότριες τράπεζες που θα υποδείξει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Ενδεικτικό της ταμειακής στενότητας που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ είναι το γεγονός ότι τα 2 νέα δάνεια από το ΕΤΕΑ και το ΤΑΠ - ΔΕΗ λαμβάνονται ταυτόχρονα με τη λήξη των προηγούμενων «ταμειακών διευκολύνσεων» που έληξαν 5 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com