Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Σε αναμονή για την είσπραξη ΦΠΑ 6.331 επιχειρήσεις

Σε αναμονή βρίσκονται 6.331 επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει ΦΠΑ. Μάλιστα σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο χρόνος αναμονής φθάνει ακόμη και τα δυόμισι χρόνια.





Τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί μειώνεται σταδιακά, χωρίς όμως να έχουν περιοριστεί ακόμη οι πολύ μεγάλοι χρόνοι αναμονής.

ΦΠΑ
Ειδικότερα οι εκκρεμείς -μη απορριφθείσες- αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ ανέρχονται συνολικά σε 10.625 και στις 120 ΔΟΥ της χώρας.

Από αυτές οι 6.331, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 59,5% του συνόλου, παραμένουν απλήρωτες. Ο ΦΠΑ έχει επιστραφεί μόνο σε 4.294 περιπτώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 40,5% του συνόλου των αιτήσεων. Παρατηρείται δε το φαινόμενο της μεγάλης αργοπορίας σε ορισμένες ΔΟΥ, που έφθασαν να πληρώσουν ΦΠΑ μετά από 877 ημέρες, ενώ ο μικρότερος χρόνος αποπληρωμής σε άλλες εφορίες είναι 43 ημέρες.

Πιο αναλυτικά από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων προκύπτουν τα ακόλουθα:

Το συνολικό ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποπληρωθεί ανέρχεται σε 1,04 δισ. ευρώ. Αντιστοιχεί σε 6.331 αιτήσεις.

Οι αιτήσεις αποπληρωμής που ξεπερνούν σε καθυστέρηση τις 120 ημέρες φθάνουν τις 4.733.

Η εφορία που καθυστερεί περισσότερο από όλες τις άλλες στην επιστροφή του ΦΠΑ είναι αυτή του Κιλκίς (Κιλκίς, Γουμενίσσας) με 877 ημέρες. Στις 824 ημέρες ανέρχεται η καθυστέρηση στην εφορία ΣΤ' Θεσσαλονίκης.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι εφορίες Αλεξανδρούπολης (43 ημέρες), Πάρου (επίσης 43 ημέρες) και Γρεβενών (50 ημέρες).

Τα υψηλότερα ποσά επιστροφών ΦΠΑ οφείλει η ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, η οποία καλείται να αποδώσει συνολικά 356,98 εκατομμύρια ευρώ σε 647 δικαιούχους. Ο μέσος χρόνος αναμονής για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων στη συγκεκριμένη ΔΟΥ έχει φθάσει τις 491 ημέρες.

Μεγάλα ποσά επιστροφών ΦΠΑ εκκρεμούν και στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Σε αυτό έχουν υποβληθεί αιτήσεις για επιστροφές συνολικού ύψους 336,75 εκατομμυρίων ευρώ από 452 δικαιούχους. Ο χρόνος αναμονής έχει φθάσει τις 486 ημέρες.

Εκκαθάριση
Εξάλλου, χθες, ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως οι επιστροφές φόρων, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος, θα είναι περισσότερες τόσο σε αριθμό όσο και σε ποσά σε σύγκριση με πέρυσι.

Υπογράμμισε δε πως περίπου 200.000 φορολογούμενοι που δεν είχαν υποβάλει εντός προθεσμίας τη φορολογική τους δήλωση ανάλογα με τον ΑΦΜ τους έχουν την ευκαιρία να το πράξουν μέχρι τις 30 Αυγούστου, χωρίς την επιβολή προστίμου.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι απομένουν περίπου 900.000 δηλώσεις να υποβληθούν, με τη ροή κατάθεσής τους να ανέρχεται σε περίπου 200.000 την ημέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com