Grexit τέλος. Αυτό είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και τον Σκάι.
Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως: Η αίσθησή μου είναι ότι μια έξοδος της Ελλάδας έχει φύγει από το τραπέζι για τα καλά και ότι η απόφαση γι' αυτό βρίσκεται στα χέρια του Ελληνικού λαού και των Ελληνικών αρχών. Ο τρόπος, με τον οποίο έχει αλλάξει η κατάσταση επιτρέπει στην Ελλάδα να επιδείξει ότι είναι μέλος της Ευρωζώνης, ότι μπορεί να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις, ότι μπορεί να παράξει αποτέλεσμα και αυτό που ξεκάθαρα έχουν σημειώσει σε αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι ότι αν κάνετε αυτά θα σταθούμε στο πλευρό σας, και γι' αυτό πιστεύω ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει φύγει από το τραπέζι, όσο η Ελλάδα επιθυμεί να έχει φύγει από το τραπέζι.
Ερωτώμενη για τη μείωση του ελληνικού χρέους και το τι περίμενε η ίδια ανέφερε: «Δεν παίρνει κανείς πάντα αυτό που θέλει, και αυτό που βρίσκω ενθαρρυντικό στην παρούσα κατάσταση είναι πρώτον η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων εταίρων να σταθούν μαζί ο ένας στο πλευρό του άλλου και δεύτερον η καθαρή ένδειξη από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων ότι αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις, αν η Ελλάδα αποδώσει όπως έχει συμφωνήσει τότε οι Ευρωπαίοι δεν θα συνεχίσουν απλά να υποστηρίζουν αλλά θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους μακροπρόθεσμα».
Πιστεύετε ότι έχουν γίνει λάθη, ερωτήθηκε και απάντησε: «Ποιος δεν κάνει λάθη; Αυτό που μπορώ να πω έχοντας παρακολουθήσει την δουλειά που έγινε πριν αναλάβω είναι ότι έγινε κάθε προσπάθεια για αποκατάσταση. Αυτό που σίγουρα υποτιμήθηκε ήταν το μέγεθος του ελλείμματος, η ακρίβεια των αριθμών και το γενικότερο περιβάλλον μέσα στο οποίο εκτελέστηκε το πρόγραμμα. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους που ξεκίνησε να πλήττει το περιβάλλον δεν ήταν αναμενόμενη την περίοδο που σχεδιαζόταν το πρώτο πρόγραμμα και αυτό είχε ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στο τι μπορούσε να επιτύχει η Ελλάδα και τι είδους ανάπτυξη μπορούσε να απολαύσει, γιατί όταν υπάρχει μειωμένη ζήτηση γύρω σου, όταν μια κρίση ρευστότητας έχει πλήξει τους εταίρους σου, σίγουρα υπάρχει αντίκτυπο και στην δική σου κατάσταση. Αυτό είναι που συνέβη».
Για τα ρίσκα που υπάρχουν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις από εδώ και πέρα απάντησε:
«Αυτό που πρέπει να γίνει – και είναι μία κρίσιμη αποστολή – είναι τα εξής τρία πράγματα: πρώτον, η βελτίωση του φορολογικού συστήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να μαζεύει έσοδα αποτελεσματικά, να χτυπά την φοροδιαφυγή και να φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία. Αυτή είναι προτεραιότητα υπ' αριθμόν ένα κατά τη γνώμη μου. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι αποτελέσματα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που έχει μειωθεί σημαντικά. Ξέρετε, στο αρχικό πρόγραμμα πριν τρία χρόνια, ο στόχος αποκρατικοποιήσεων ήταν 50 δις Ευρώ και τώρα έχει κατέβει στα 10 δις Ευρώ και σε αυτό πρέπει πραγματικά να υπάρξουν αποτελέσματα. Η τρίτη προτεραιότητα, που είναι σημαντική επίσης, είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν την ανταγωνιστικότητα που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα. Δεν θέλω να μπω σε πολύ τεχνικά θέματα αλλά αυτό που συνέβη είναι ότι επλήγη το εισόδημα του ελληνικού λαού, επλήγησαν οι συντάξεις των Ελλήνων συνταξιούχων και αυτό πρέπει να μεταφερθεί σωστά στις τιμές, επειδή το κόστος της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών έχει πέσει. Δεν έχουμε δει ακόμη αυτή την μείωση τιμών που θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Γιατί αυτό; Επειδή υπάρχουν ακόμη πολλά κλειστά επαγγέλματα, που είναι προστατευμένα, υπάρχουν ακόμη πολλές άδειες, ακόμη πολλά γραφειοκρατικά βάρη στην επέκταση των επιχειρήσεων, στην είσοδο νέων ανταγωνιστών, που έχουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα στην μείωση τιμών.
Αναφερόμενη στην περίφημη υπόθεση της λίστας δήλωσε ότι «ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έκανα ότι έπρεπε να κάνω όταν μου ζητήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας να τον βοηθήσω με την συλλογή φορολογικών εσόδων και τον αγώνα ενάντια στην φοροδιαφυγή.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα δεν θα ήθελα να μην σχολιάσω γιατί το θέμα έχει αναχθεί πραγματικά σε εσωτερικό πολιτικό ζήτημα. Αυτό που εγώ και το ΔΝΤ θεωρούμε σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να δουλεύει καλά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, να είναι συμπαγής, ασφαλής και αποφασιστικός και να έχει την πλήρη πολιτική στήριξη της κυβέρνησης για να κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να πατάξει την φοροδιαφυγή σύμφωνα με τους στόχους. Βλέποντας τα νούμερα στο τέλος του Νοεμβρίου 2012 ο στόχος δεν έχει πιαστεί και υπάρχει πολύ δουλειά ακόμη να γίνει για να σιγουρευτούμε ότι θα έρθουν τα έσοδα».
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου