Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τον κατώτατο μισθό και ευχαριστημένος...

ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, σχεδιάζει η κυβέρνηση, τη στιγμή που από την 1η Απριλίου έρχονται τα πάνω κάτω στους μισθούς που θα μειωθούν περαιτέρω τουλάχιστον κατά 10%, καθώς καταργείται το επίδομα γάμου σε πολλές κατηγορίες, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις δεν θα δεσμεύουν τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων.






Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, πρόκειται να ανοίξει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να «στηθεί» ο νέος «Μηχανισμός για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού». Οι κυβερνητικές προτάσεις θα περιλαμβάνουν τέσσερις άξονες:

1 Τη διεύρυνση του πεδίου διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων εκτός του ΣΕΒ, των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, και του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων), όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, μετά την εκτίμηση ότι στον τουριστικό κλάδο απασχολούνται περισσότεροι από 800.000 εργαζόμενοι.

2 Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της χώρας για τον προσδιορισμό των κατώτατων μισθών.

3 Τη βούληση των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή θα καταγράφεται κάθε φορά.

4 Την αποτίμηση των στοιχείων των επιστημονικών φορέων και της Τραπέζης της Ελλάδος, για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση κινείται η ΓΣΕΕ, η οποία θεωρεί «αιτία πολέμου» την καταστρατήγηση και τον στραγγαλισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στα 586,08 ευρώ και στα 510,95 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών, ενώ από την 1η Απριλίου 2013, τα όρια που ήδη ισχύουν σήμερα «παγώνουν» στα ίδια επίπεδα, ενσωματώνοντας τις τριετίες.

Οι προσαυξήσεις προϋπηρεσίας καταβάλλονται σε εργαζόμενο με προϋπηρεσία σε οιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα, για μεν τους εργατοτεχνίτες μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, για δε τους υπαλλήλους μετά τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους, και ισχύουν για τη συμπληρωθείσα προϋπηρεσία στις 14/2/2012.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εργοδότες που δεν είναι μέλη των οργανώσεων που μετέχουν στη διαπραγμάτευση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση (ΕΓΣΕΕ) από τις 12 Νοεμβρίου δεν δεσμεύονται από τους μισθολογικούς όρους της σύμβασης. Δηλαδή, πρέπει να δίνουν μόνο τον κατώτερο μισθό και τις τριετίες που έχουν «παγώσει» μέχρις ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν επίδομα γάμου.

Δεσμεύσεις

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις που θα συναφθούν μετά τις 12 Νοεμβρίου σε περίπτωση που πρόκειται για μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης που συμμετέχει στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, δεσμεύονται από μισθολογικούς και μη μισθολογικούς όρους. Αν δεν είναι μέλος, ο εργοδότης δεσμεύεται μόνο από τους μη μισθολογικούς όρους (π.χ. άδειες).

Οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από 27 Οκτωβρίου 2011 έως 12 Νοεμβρίου 2012, μπορούν να προσαρμόσουν τους μισθολογικούς όρους στα όρια του νομοθετημένου κατώτερου μισθού (βασικός μισθός και τριετίες) με τροποποιητική επιχειρησιακή σύμβαση.

Οσοι δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις ή δεν είναι μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το επίδομα γάμου.

Πάντως καμία σύμβαση δεν μπορεί να προβλέπει αμοιβές κάτω από τον κατώτερο μισθό. Τα κατώτατα όρια θα είναι υποχρεωτικά σε κάθε σύμβαση, ακόμη και στις ατομικές συμβάσεις.

Με εθνικές γενικές, κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μπορούν να συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη μισθολογικοί όροι οποιουδήποτε είδους και ύψους (βασικοί μισθοί, ημερομίσθια, προσαύξηση ωριμάνσεων, παντός είδους επιδόματα κτλ.) για τα μέλη τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και όροι ατομικών συμβάσεων «δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον νομοθετικά καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο».

Η άδεια υπόκειται στο εργοδοτικό δικαίωμα, καθώς επιτρέπεται η κατάτμησή της, που μπορεί να γίνει από τον εργοδότη σε δύο περιόδους και εντός του αυτού ημερολογιακού έτους.

Οι αποζημιώσεις

Από τον Ιανουάριο ισχύουν και οι νέες διατάξεις για τις απολύσεις, ενώ «παγώνει» και το ύψος των αποζημιώσεων συνταξιοδότησης (40% ή 50% της αποζημίωσης), καθώς το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι «οι απολύσεις πλέον δεν δύνανται να γίνουν χωρίς έγγραφη προειδοποίηση», γεγονός που σημαίνει ότι ο κανόνας θα είναι η χορήγηση της μισής (50%) αποζημίωσης.

Η νέα λίστα των αποζημιώσεων εξαντλείται στα 16 έτη προϋπηρεσίας. Θα λαμβάνουν έξτρα αποζημίωση ένα μισθό -έως 2.000 ευρώ- για κάθε έτος υπηρεσίας ώς το 28ο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Ωστόσο, η έξτρα αποζημίωση δεν θα κλιμακώνεται -εφεξής- αλλά θα παραμένει «παγωμένη» στο έτος που διανύει ο εργαζόμενος φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com