Φιλοευρωπαϊστής και με «συνταγή» Ομπάμα εμφανίσθηκε στην πρώτη του ομιλία στην Ουάσιγκτον, στο Ινστιτούτο Brookings, o Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας ωστόσο την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πολιτική που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Brookings επιχείρησε να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βγάλει τη χώρα από την Ευρωζώνη, ενώ νωρίτερα με δηλώσεις του, ουκ ολίγες φορές, επικαλέστηκε την αμερικανική κυβέρνηση και τον Ομπάμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
«Ημασταν πάντα και πάντα θα παραμείνουμε ευρωπαϊκό κόμμα» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε ερωτήματα όπως ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ και θα διακόψει τις σχέσεις με την πολιτισμένη Δύση.
«Αυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της» είπε σημειώνοντας ότι πρέπει η πολιτική να εκφράζει τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η αποδοχή ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη «δεν σημαίνει αποδοχή ηλίθιων και απάνθρωπων πολιτικών που υπαγορεύονται από τους σημερινούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης», ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα αλλαγής του σχεδίου.
Κάνοντας λόγο για ένα νέο σύμφωνο (new deal) για την Ευρώπη που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της ηπείρου ενάντια στη φτώχεια και την απελπισία. Το κόμμα μας θα φωνάξει «φτάνει πια», είπε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι η δανειακή σύμβαση θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Προσέθεσε δε πως «το μνημόνιο της λιτότητας είναι ήδη νεκρό».
Για την έκθεση του ΔΝΤ
Με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, όπου αναφερόταν στον κίνδυνο να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «δεν είναι δουλειά του Ταμείου να προβλέψει τι θα συμβεί αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε τις επισημάνσεις ότι η συμφωνία αυτή έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε ακόμη επισήμανση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ για τη μεγάλη ύφεση ότι, σε μια εποχή ύφεσης, το χειρότερο που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος, παραπέμποντας στην Ελλάδα ότι «οι κλεπτοκράτες αγωνίζονται να παραμείνουν στην εξουσία διασκορπίζοντας τον φόβο».
Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε ακόμη υπέρ των ριζικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, ενώ επέμεινε στη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιταχθεί στην εξήγηση ότι η κρίση του ευρώ οφείλεται στο σχήμα «οι τζίτζικες του Νότου ξόδεψαν υπερβολικά χρησιμοποιώντας τα μερμήγκια του Βορρά ως εγγυητές».
Σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την οικονομική κρίση του 1929 λέγοντας πως εάν η πολιτική τάξη αποτύχει, οι ναζί θα βρεθούν σύντομα στο Κοινοβούλιο αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να καθόμαστε απέναντι από μια πτέρυγα ναζί κακοποιών που προωθούν τον αντισημιτισμό και χαιρετούν όπως ο Αδόλφος Χίτλερ».
Διάλογος
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προς το κοινό του Brookings, είπε πως «το κόμμα μας θέλει να καθιερώσει έναν αμοιβαία επωφελή διάλογο με τους καλοπροαίρετους προοδευτικούς στοχαστές από τη δική σας πλευρά του Ατλαντικού».
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με στελέχη του Center of Strategic International Studies - γνωστή «δεξαμενή σκέψης».
Αλ. Τσίπρας: Η KΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ
Παρακολουθούμε πώς αντιμετωπίζει την κρίση ο Ομπάμα
«Το φάρμακο για την κρίση είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφτασε χθες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στην αμερικανική πρωτεύουσα για να συναντήσει αξιωματούχους του ΔΝΤ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να απευθυνθεί σε μέλη «δεξαμενών σκέψης».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης ότι «η Ελλάδα έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, έχει γίνει ένα πειραματόζωο νεοφιλελεύθερων πολιτικών», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσε η αμερικανική κυβέρνηση να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά την Ελλάδα και συνολικότερα την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Τσίπρας είπε: «Πρώτα απ' όλα θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Και προσπάθησε να την αντιμετωπίσει με μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και όχι με την καταστροφική πολιτική της λιτότητας.
Ταυτόχρονα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και η χθεσινή ομιλία του Αμερικανού προέδρου, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, ήταν μια ομιλία που είχε στο βασικό της περιεχόμενο τη στήριξη της μεσαίας και κατώτερης τάξης, τον όρο κοινωνική δικαιοσύνη, έναν συνολικά προοδευτικό προσανατολισμό, την ίδια στιγμή που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυριαρχούν συντηρητικές τοποθετήσεις που αντί να αντιμετωπίσουν την κρίση τη μεγεθύνουν ακόμη περισσότερο».
Υποστήριξε πως «αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το φάρμακο για την κρίση, τελικά, είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια και ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, έχει γίνει ένα πειραματόζωο νεοφιλελεύθερων πολιτικών».
Υποστήριξε ότι «επιδεινώθηκε όμως η κατάστασή της χώρας όλα αυτά τα χρόνια, όπου εφαρμόζεται ένα αδιέξοδο πρόγραμμα. Και νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να καταθέσουμε αυτές τις διαπιστώσεις, κυρίως όμως και την εναλλακτική μας οπτική απέναντι στην κρίση».
Αναφερόμενος στους στόχους των συναντήσεών του στην αμερικανική πρωτεύουσα και τη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «είναι η απόκτηση εμπειριών σε μια χώρα που διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα, αλλά ταυτόχρονα η δυνατότητα να καταθέσουμε τις απόψεις μας, τις θέσεις μας, την εναλλακτική μας πρόταση για την έξοδο από την κρίση που αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη».
Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι «υπάρχουν κοινοί προβληματισμοί και κοινά ενδιαφέροντα» με την αμερικανική κυβέρνηση και εξήγησε: «Αυτήν τη στιγμή η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα, η πολιτική της ύφεσης -συνολικά στην Ευρώπη-, δημιουργεί κινδύνους αστάθειας της παγκόσμιας οικονομίας. Και πιστεύω ότι η εναλλακτική μας πρόταση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, καθότι η κρίση δεν είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή, αφορά συνολικά την Ευρώπη και κατά μία έννοια αφορά όλους όσοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου