Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ερχονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Με το φόβο ότι δεν θα αποφύγει να πάρει νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 μέσω της ενεργοποίησης της «ρήτρας απόκλισης», που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με τους δανειστές, λειτουργεί πλέον η κυβέρνηση.



Η εικόνα της υπέρμετρης αισιοδοξίας που καλλιέργησε μετά την εκταμίευση της δόσης κλονίζεται, λόγω αδυναμίας στην υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων στον τομέα των εσόδων, της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ είχαν μεν συναινέσει πριν από την 7η Νοεμβρίου, οπότε ψηφίστηκε στη Βουλή το τελευταίο πακέτο των σκληρών μέτρων, να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος σε συνθήκες όσο το δυνατόν μεγαλύτερης πολιτικής και κοινωνικής ηρεμίας. Ωστόσο η κυβερνητική αδράνεια των τελευταίων μηνών -που «κάλυψε» επικοινωνιακά η κυβέρνηση με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τη συζήτηση περί αναβίωσης της εγχώριας τρομοκρατίας- φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με νέες πιέσεις για την απαρέγκλιτη και εντός χρονικών ορίων υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες και με αφορμή την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, εφόσον δεν υπάρξει «κάποιο θαύμα» τις επόμενες ημέρες στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή δεν υπάρξει σημαντική αύξηση εσόδων, η ενεργοποίηση του αρνητικού σκέλους της ρήτρας απόκλισης θα είναι το επόμενο βήμα. Αυτό σημαίνει νέες οριζόντιες περικοπές. Δηλαδή νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αφού όπως πολύ καλά γνωρίζουν στο οικονομικό επιτελείο, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, που αυτομάτως θα σήμαναν λειτουργική κατάρρευση.

Σημειώνεται επίσης ότι η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών είναι δεδομένη και αφορά διεύρυνση των πιέσεων για επίσπευση επώδυνων αλλαγών στα εργασιακά, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για απολύσεις στο Δημόσιο.

Η μέχρι τώρα επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της Αθήνας φέρνει νέα κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης-δανειστών. Ο «μήνας του μέλιτος» ανάμεσα στους εταίρους και την κυβέρνηση βρίσκεται στο τέλος του, καθώς τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Νέα Υόρκη το τελευταίο διάστημα ακούν μόνο δηλώσεις, χωρίς να βλέπουν έργα.

Από το «αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία» που είπε ο Α. Σαμαράς τον Νοέμβριο, μέχρι και τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου όποτε του τίθεται το θέμα ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλα σκληρά μέτρα». Ωστόσο, ο καθ' ύλην αρμόδιος και απολύτως ενήμερος για τις ανησυχητικά αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης στους κρίσιμους τομείς υλοποίησης του προγράμματος, υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, είναι πολύ πιο προσεκτικός λέγοντας δημοσίως (και στην τελευταία του συνέντευξη στο CNN) ότι ελπίζει να υλοποιηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί έτσι ώστε τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Νοέμβριο να είναι τα τελευταία.

Οι «κίτρινες» κάρτες που έβγαλε στην κυβέρνηση η έκθεση του ΔΝΤ για τα λιγοστά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής και τους αργούς έως ανύπαρκτους ρυθμούς στις -συμφωνημένες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές- διαρθρωτικές αλλαγές, σήμαναν συναγερμό.

Κρίσιμη σύσκεψη

Σε αυτό το κλίμα, ο Α. Σαμαράς συγκαλεί σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου με θέμα την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και την πορεία των εσόδων, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη, του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Τ. Αθανασόπουλου, του διευθύνοντος συμβούλου Γ. Εμίρη, του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη, της υπουργού Τουρισμού Ολ. Κεφαλογιάννη, του αν. υπουργού Οικονομικών Κ. Σταϊκούρα και των υφυπουργών Στ. Καλαφάτη και Μ. Παπαγεωργίου. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι επίκειται αντικατάσταση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ από ξένους ειδικούς, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε αν τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δεν αυξηθούν. Η δε αναφορά της έκθεσης του ΔΝΤ «σε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις εφόσον δεν επέλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής» είναι ενδεικτική και σημαίνει το τέλος μιας περιόδου ανοχής από τον Νοέμβριο και μετά. Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι η Ε.Ε. όταν όλα αυτά τα θέματα τεθούν επί τάπητος -όπως αναμένεται να γίνει σε πρώτη φάση στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup- δεν θα κινηθεί στην ίδια σκληρή γραμμή με το ΔΝΤ και θα δώσει χρόνο, η «πεπατημένη» όμως των δύο τελευταίων χρόνων δείχνει ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ παίζουν το παιχνίδι του «καλού» και του «κακού» αστυνομικού στα πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης, στο τελικό και πιο κρίσιμο στάδιο, όμως, κινούνται σε απολύτως κοινή γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com