Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Από Μάρτιο τέλος οι συντάξεις-μαϊμού

Ξεκίνησε μία ημέρα μετά την αποκάλυψη ότι υπάρχουν 400.000 χήρες και 560.412 συνταξιούχοι χωρίς ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, που μπορεί να «κρύβουν» διπλοσυνταξιούχους που δηλώνουν τη μία σύνταξη, το «σαφάρι» για τον εντοπισμό τους, σε μια προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής αλλά και της παράνομης λήψης συντάξεων λόγω θανάτου.




Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με δύο επείγουσες εγκυκλίους του χθες προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ζητεί, προκειμένου «να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα που εμφανίζεται στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, λόγω ελλιπών στοιχείων και της αδυναμίας ορθής διασταύρωσής τους» και σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παράνομης λήψης διπλών συντάξεων:

1. Μέχρι τις 10/2/2013 να έχει συμπληρωθεί τουλάχιστον το 40% των ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που λείπουν ή είναι άκυροι και αφορούν συνταξιούχους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και γενικά όσους λαμβάνουν παροχές από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), το Δημόσιο, το ΜΤΠΥ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

2. Μέχρι και τις 28/2/2013, η συμπλήρωση όλων των ΑΜΚΑ και ΑΦΜ να έχει ολοκληρωθεί στο 100% με το πέρας και των διαδικασιών της αυτοπρόσωπης απογραφής, όπως αυτές έχουν καθοριστεί.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι δεν θα δοθεί παράταση πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2013 και για το λόγο αυτό εντέλλονται οι πρόεδροι και οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων να μεριμνήσουν με προσωπική ευθύνη για την πιστή τήρηση των ανωτέρω προθεσμιών.

Επίσης γνωστοποιεί ότι την Πέμπτη 10/2/2013 και ώρα 14:00 θα αναρτηθούν οι σχετικές λίστες με τα ονόματα των ασφαλισμένων, για τους οποίους λείπουν οι ΑΜΚΑ και οι ΑΦΜ.

Απογραφή χήρων

Με άλλη εγκύκλιό του για την απογραφή των συντάξεων λόγω θανάτου (χηρείας), ο κ. Βρούτσης ζητεί τη διενέργεια ειδικής απογραφής των συνταξιούχων λόγω θανάτου, δηλαδή χήρων και παιδιών 12 ετών και άνω του κάθε Ταμείου, καθώς και των προσώπων που τυχόν συνταξιοδοτεί το Ταμείο με τις διατάξεις περί αγάμων θυγατέρων. Η απογραφή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 28/2/2013.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη έγκαιρης και πλήρους ενημέρωσης των συνταξιούχων της ανωτέρω κατηγορίας για τα δικαιολογητικά και τον τρόπο απογραφής καθώς και των υπηρεσιών του κάθε φορέα, προκειμένου η ειδική αυτή απογραφή να ολοκληρωθεί αξιόπιστα και εντός της ανωτέρω προθεσμίας.

Οπως έχει υπογραμμισθεί, πέραν της προθεσμίας αυτής δεν θα δοθεί καμία παράταση, με αποτέλεσμα από τον ερχόμενο Μάρτιο να διακοπούν οι συντάξεις όσων συνταξιούχων δεν ανταποκριθούν στην ειδική απογραφή των συνταξιούχων λόγω θανάτου.

Να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε χθες η «Ε», η καταγραφή που έγινε ήδη σε κάθε Ταμείο αναλυτικά σε σχέση με τους συνταξιούχους δείχνει χιλιάδες συνταξιούχους χωρίς ΑΜΚΑ ή με κενό ΑΦΜ. Στο ΙΚΑ, που είναι και το μεγαλύτερο Ταμείο με 1.013.000 συνταξιούχους, εντοπίστηκαν 26.843 ασφαλισμένοι χωρίς ΑΜΚΑ και 86.407 χωρίς ή με λάθος ΑΦΜ, στον ΟΓΑ 18.883 χωρίς ΑΜΚΑ και 30.060 με κενό ΑΦΜ, στο ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό Μισθωτών) 41.166 χωρίς ΑΜΚΑ και 51.788 χωρίς ΑΦΜ κ.λπ., γεγονός που εντείνει τις υποψίες ότι «κάτι δεν πάει καλά». Αυτό ενισχύεται και από τη μέχρι τώρα απογραφή η οποία ολοκληρώθηκε στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία και δείχνει αποτελέσματα «κατώτερα των περιστάσεων και των αρχικών εκτιμήσεων».

Δηλαδή για το ΙΚΑ, όταν ξεκίνησε η απογραφή, οι επικεφαλής εκτιμούσαν ότι θα εντοπιστούν 60.000 συνταξιούχοι-«μαϊμού». Αντίθετα τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι παραπάνω από 11.500 άτομα που λάμβαναν παράνομα συντάξεις, 12.000 εντοπίστηκαν στον ΟΓΑ, ενώ στον ΟΑΕΕ, στον οποίο δεν πήγαν να απογραφούν περί τους 45.000 συνταξιούχους, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3.000 με 4.000 άτομα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com