Κεραυνός εν αιθρία ήταν η ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Σωτήρη Χατζάκη, για αναστολή της λειτουργίας της Μονής Λαζαριστών, λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού κόστους της.
Γεγονός που μπορεί να τινάξει στον αέρα τη λειτουργία, μεταξύ άλλων, της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου και να αφήσει έκθετα τα 1.000 έργα της συλλογής Κωστάκη, αφού στη Μονή στεγάζεται και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η Μονή Λαζαριστών στεγάζει το ΚΘΒΕ με την αίθουσα «Σωκράτης Καραντινός», το Μικρό Θέατρο και τη Δραματική Σχολή του, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη συλλογή Κωστάκη, κάποιες υπηρεσίες της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών.
Μείον 200.000 ευρώ
Το ΚΘΒΕ συμμετέχει στο δ.σ. της Μονής Λαζαριστών όπως και στον προϋπολογισμό του με 200.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή καταβάλλει το 71% του συνολικού κόστους της λειτουργίας της. Την προεδρία έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ συμμετέχουν στο δ.σ. και ο Δήμος Παύλου Μελά, το ΚΜΣΤ και η ΚΟΘ. Αποχώρηση του ΚΘΒΕ σημαίνει αυτόματα κατάρρευση του φορέα. Εξελίξεις αναμένονται εντός της εβδομάδας, καθώς ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε να εκπονηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής, με τη Μονή Λαζαριστών να έχει κεντρικό ρόλο.
Η Μονή ήταν ένα ερείπιο για πολλά χρόνια μέχρις ότου, τη δεκαετία του '90, εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997», με προϋπολογισμό 7,5 δισ. δραχμές (22 εκατ. ευρώ). Ηταν ακόμη ένα από τα μεγάλα έργα του μεγαλοϊδεατισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, της «μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» και της «Θεσσαλονίκης, Πρωτεύουσας των Βαλκανίων», που απ' ό,τι φαίνεται δεν μπορεί να υποστηρίξει η πόλη. Για να αντεπεξέλθει το ΚΘΒΕ, πρέπει κάθε βράδυ να έχει 2.200 θεατές.
Τα οικονομικά προβλήματα του ΚΘΒΕ συχνά προκάλεσαν προβλήματα στη λειτουργία του φορέα. Ο πρόεδρος του θεάτρου, Μάκης Τρικούκης, πρόσφατα κατάφερε μείωση της εισφοράς του θεάτρου κατά 20% με το ποσό να πέφτει στα 200.000 ευρώ. Ομως η καλλιτεχνική συνεισφορά του θεάτρου δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι παραγωγές που παρουσίαζε εκεί δεν έφερναν τα αναμενόμενα εισιτήρια. Αντιμετώπιζε τη Μονή Λαζαριστών σαν «παραπαίδι» με τον καλλιτεχνικό του ρόλο να αναλώνεται σε δύο παραγωγές μέσα σε 4 μήνες, όχι πάντα τις πιο «καλές», χωρίς κάποια πολιτική ή κάποιο γενικότερο σχεδιασμό για το χώρο και την περιοχή.
Με τα οικονομικά του προβλήματα να εντείνονται, το θέατρο άρχισε να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Το τελευταίο διάστημα κάποιες παραστάσεις της παραγωγής «Μικρός Ηρως» από τη «Νεανική Σκηνή» δίνονταν μέσα σε κρύα αίθουσα, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για αγορά πετρελαίου και θέρμανση.
Με την κρατική επιχορήγηση μειωμένη στα 6,8 εκατ. ευρώ (καλύπτεται μόνο η μισθοδοσία των 270 εργαζομένων του), «τα 200.000 ευρώ το χρόνο για τη Μονή Λαζαριστών είναι ένα πολύ σοβαρό έξοδο για το θέατρο», υποστηρίζει ο Σωτήρης Χατζάκης, που χαρακτηρίζει «ακτιβιστική» την απόφασή του να αναστείλει το καλλιτεχνικό έργο του θεάτρου στη Μονή Λαζαριστών.
Ανταλλάγματα
Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Μάκης Τρικούκης, τονίζει ότι το ΚΘΒΕ παίρνει σημαντικά ανταλλάγματα για τη συνεισφορά του στη Μονή Λαζαριστών, ξεκαθαρίζοντας ότι από τη στιγμή που ο ίδιος ως πρόεδρος του ΚΘΒΕ συμμετέχει στο δ.σ. της Μονής ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να λαμβάνει διοικητικές αποφάσεις. Κατηγορεί δε τον Σ. Χατζάκη ότι δημιουργεί ζητήματα στο θέατρο, με σκοπό να καθυστερήσει την κατάθεση του καλλιτεχνικού απολογισμού του για το 2012 στο δ.σ., δηλαδή να δηλώσει τις εισπράξεις από τη συνεργασία του ΚΘΒΕ με το θέατρο «Ακροπόλ». Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το θέμα της Μονής Λαζαριστών δεν είναι παρά ακόμη ένα επεισόδιο στη ρήξη μεταξύ των δύο επικεφαλής του ΚΘΒΕ.
Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου