Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΡΕΥΜΑ Αύξηση 9% στη χρεώση ΕΤΜΕΑΡ αποφάσισε η ΡΑΕ

Αύξηση 9% στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Μείωσης Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), το πρώην τέλος ΑΠΕ, αποφάσισε για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.





Η ΡΑΕ προχώρησε σε αυτήν την απόφαση κατόπιν αιτήματος του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (από αυτό το ταμείο πληρώνονται οι παραγωγοί ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές).

Η αύξηση ισχύει για το πρώτο εξάμηνο του 2013 και όπως προκύπτει από την απόφαση της ΡΑΕ και το αίτημα του υφυπουργού ΠΕΚΑ το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξάνεται ανά εξάμηνο, ώστε στο τέλος του 2014 να μηδενιστεί το έλλειμμα των 280 εκατ. ευρώ. Βέβαια ως προς αυτήν την κίνηση το ΥΠΕΚΑ έχει προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες όπως π.χ. την αναδρομική «φορολόγηση» των ποσοτήτων ρεύματος που παράγουν οι ΑΠΕ, τη διάθεση μέρους του ποσού που μαζεύει η ΕΡΤ για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Έτσι, με αυτά τα δεδομένα το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι οικιακοί και μικροί καταναλωτές της Χαμηλής Τάσης ανεβαίνει πια στα 9,53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 8,74 ευρώ που ίσχυε μέχρι το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται δε, εδώ ότι το ΕΤΜΕΑΡ είχε αυξηθεί εκ νέου περί τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού.

Οι καταναλωτές για να βρουν τη νέα χρέωση θα πρέπει να ανατρέχουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή άλλου εναλλακτικού προμηθευτή ρεύματος στη στήλη «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις». Εκεί βλέπουν το ΕΤΜΕΑΡ ανά κιλοβατώρες (στην προκειμένη περίπτωση είναι 0,00953 ευρώ ανά kWh) και το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με τη συνολική κατανάλωση ρεύματος τους. Η μέση ετήσια επιβάρυνση για λογαριασμό 1.000 κιλοβατώρων ανά τετράμηνο είναι 28,59 ευρώ.

Η ΡΑΕ με την ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «στο σύνολο του λογαριασμού των καταναλωτών της Χαμηλής Τάσης η επίπτωση από την αύξηση είναι σημαντικά μικρότερη από 1%, και συγκεκριμένα μεταξύ 0,4% και 0,8%, ανάλογα με την κατανάλωση».

Εξάλλου με την ίδια απόφαση το ΕΤΜΕΑΡ:

Για τους πελάτες που συνδέονται στην υψηλή τάση, οι μοναδιαίες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ μειώνονται κατά 22%, σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις.
Για τους πελάτες που συνδέονται στη μέση τάση, οι μοναδιαίες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ αυξάνονται κατά 8%, σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com