Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΟ 0,8% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ «Βουτιά» τιμών σε Παιδεία, Υγεία, Τηλεπικοινωνίες

Το κόστος των καυσίμων και η φορολογία ακινήτων οδηγούν το κόστος της στέγασης στο +11,1%, την ώρα που Παιδεία, Υγεία και Τηλεπικοινωνίες παρουσιάζουν μειώσεις τιμών 3,9%.




Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των τιμών τον τελευταίο μήνα του 2012, προκύπτει ότι ο πληθωρισμός συνέχισε την πτωτική του πορεία υποχωρώντας στο 0,8%, έναντι 2,4% ένα χρόνο πριν.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2012 – Δεκεμβρίου 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2011 – Δεκεμβρίου 2011, παρουσίασε αύξηση 1,5%, έναντι αύξησης 3,3%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Εντονα ανοδικές τάσεις παρουσίασε μόνο το κόστος της στέγασης, λόγω του συνδυασμού της αύξησης των φόρων στα καύσιμα θέρμανσης και στα ακίνητα, με αποτέλεσμα ο επιμέρους δείκτης να «καλπάζει» με 11,1%.

Σημαντική αύξηση τον Δεκέμβριο κατέγραψε και η ένδυση και υπόδηση, καθώς οι έμποροι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την εορταστική περίοδο για να αυξήσουν τον τζίρο τους, πριν περάσουν στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων από 15/1.

Τα καύσιμα οδήγησαν και τις μεταφορές ψηλότερα, κατά 1,6%.

Στον αντίποδα, οι υπόλοιποι κλαδικοί δείκτες παρουσίασαν σημαντικές ή μικρότερες μειώσεις:

3,9% στην Εκπαίδευση
3,9% στην Υγεία
3,9% στις Επικοινωνίες
3,2% σε Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
2,6% σε Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες
2,1% σε Άλλα αγαθά και υπηρεσίες
1,2% σε Αλκοολούχα ποτά και καπνό
1,0% σε Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια
0,6% σε Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com