Η Ελλάδα εξασφάλισε την εκταμίευση της συνεισφοράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις επόμενες δύο δόσεις του δανείου, ύψους 3,24 δις. ευρώ, που είχαν παγώσει εδώ και μήνες.
Την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 3,24δισ ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε το ΔΝΤ, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ταμείου (γραμμένη και στα ελληνικά) ολοκληρώθηκε η πρώτη και δεύτερη επισκόπηση - αξιολόγηση της οικονομικής επίδοσης της Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος του τετραετούς Διευρυμένου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού, με αποτέλεσμα να επιτραπεί η εκταμίευση της δόσης, ανεβάζοντας έτσι τις συνολικές εκταμιεύσεις του Ταμείου στα 4,86δισ ευρώ.
Παράλληλα το ΔΝΤ ενέκρινε «απαλλαγές από την εφαρμογή των κριτηρίων επίδοσης που προβλέπονταν για το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, τροποποίησε τα κριτήρια επίδοσης και αναπρογραμμάτισε τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της διευθέτησης».
Η προσοχή στο Eurogroup
Μετά την απόφαση του Δ.Σ του Ταμείου, μένει η έκθεση του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς και για τη βιωσιμότητα του χρέους οι οποίες αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας. Βεβαίως, θα έχει προηγηθεί την Πέμπτη η συνέντευξη Τύπου της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λανγκάρντ, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να κάνει δηλώσεις και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν.
Επόμενο σημαντικό ραντεβού για την ελληνική οικονομία, είναι το Eurogroup της Δευτέρας. Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς τοEuroworking group μετά την συνεδρίαση του την προηγούμενη Δευτέρα, έστειλε θετική αξιολόγηση σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που θα έπρεπε να υλοποιήσει η Ελλάδα πριν την εκταμίευση της δόσης το δανείου.
Η εκταμίευση ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στα μέσα Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια προβλέπεται να ακολουθήσει και η έγκριση των επόμενων δύο δόσεων, 2,8 δισ. εκάστη, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Μετά τον Μάρτιο τα δύσκολα
Μετά όμως θα αρχίσουν τα δύσκολα πάλι, καθώς η τρόικα θα επαναξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να εγκρίνει τη δόση των 6 δισ. του Απριλίου.
Μέχρι τότε η Ελλάδα φαίνεται πως θα βρίσκεται σε καθεστώς άτυπης «ψυχολογικής προστασίας», αφού κρίνεται απαραίτητο να της δοθεί κάποιος χρόνος τόσο για την παραγωγή έργου στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων και της φοροσυλλογής/φοροδιαφυγής όσο και για την εσωτερική πολιτική της σταθεροποίηση.
Η ανακοίνωση του ΔΝΤ
“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε σήμερα την πρώτη και τη δεύτερη επισκόπηση-αξιολόγηση της οικονομικής επίδοσης της Ελλάδος στο πλαίσιο το προγράμματος που στηρίζεται από μια διευθέτηση ενός τετραετούς Διευρυμένου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού (ΔΧΜ) για τη χώρα.
Η ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 2,798 δισεκατομμυρίων μονάδων ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 3,24 δισεκατομμύρια Ευρώ ή 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις του Ταμείου στο πλαίσιο του ΔΧΜ σε 4,197 δισεκατομμύρια μονάδες ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 4,86 δισεκατομμύρια Ευρώ ή 6,46 δισεκατομμύρια δολάρια). Με την ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης απαλλαγές από την εφαρμογή των κριτηρίων επίδοσης που προβλέπονταν για το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, τροποποίησε τα κριτήρια επίδοσης, και αναπρογραμμάτισε τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της διευθέτησης.
Η διευθέτηση του ΔΧΜ, η οποία εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2012 αποτελεί μέρος ενός κοινού χρηματοδοτικού πακέτου με χώρες μέλη της ζώνης του Ευρώ που ανέρχεται σε 172 δισεκατομμύρια Ευρώ για ένα διάστημα τεσσάρων ετών και που περιλαμβάνει έκτακτη πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ η οποία ανέρχεται στο 2.159 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος.”
Την ικανοποίησή της για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε με δηλώσεις της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συζήτηση του ελληνικού προγράμματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και την έγκριση των 3,24 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Η Κ. Λαγκάρντ επεσήμανε πως το πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με σθεναρή δημοσιονομική προσαρμογή και με αξιοσημείωτα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα σε σχέση με το εργασιακό κόστος τόνισε όμως πως χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για να επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση των τιμών.
«Ο δραστικός περιορισμός των εμποδίων του ανταγωνισμού είναι ζωτικής σημασίας. Είναι επίσης σημαντικό η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδια της για την ιδιωτικοποίηση, και αν είναι απαραίτητο, να προβεί στα κατάλληλα βήματα για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση της διαδικασίας».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στις διαρθρωτικές αλλαγές, η οποία αντανακλάται στις πρόσφατες ενέργειες για τη μείωση του έμμεσου εργατικού κόστους και για τη μεταρρύθμιση στην αγορά των αγαθών.
«Η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδος είναι εντυπωσιακή από κάθε άποψη. Η προκαταβολικά ενισχυμένη προσαρμογή θα βοηθήσει στην επαναφορά των δαπανών στα επίπεδα πριν από την υιοθέτηση του ευρώ, και έχει σχεδιαστεί για να προστατέψει τους πιο ευάλωτους», είπε προσθέτοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται να αναμορφώσει ριζικά την φορολογική διοίκηση της, να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να συρρικνώσει τον διογκωμένο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα με στοχευμένες μειώσεις προσωπικού.
«Οι χώρες μέλη της ζώνης του Ευρώ έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές και το ΔΝΤ για να διασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος, επαναβεβαίωσαν το καθεστώς του ΔΝΤ ως προτιμησιακού πιστωτή, και δεσμεύτηκαν να παράσχουν επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ΔΝΤ για την εφαρμογή κατάλληλων ρυθμιστικών πολιτικών. Αυτό θα διευκόλυνε την επιστροφή στη βιωσιμότητα του χρέους και τις έγκαιρες αποπληρωμές στο Ταμείο», δήλωσε.
Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου