Ειδοποιητήρια σε δύο εκατομμύρια φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη ετοιμάζεται να στείλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ώστε να τους ενημερώσει για τις οφειλές που έχουν προς την εφορία και δεν ενημερώθηκαν ποτέ.
Η λίστα θα περιλαμβάνει φορολογούμενους που στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν γνώση της οφειλής τους, όχι με δική τους ευθύνη. Οι υποθέσεις έχουν φτάσει σε βάθος 12ετίας, και όπως δείχνουν οι έλεγχοι δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ οι αρμόδιες ΔΟΥ, ώστε να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία και στη συνέχεια να καλέσουν τους ενδιαφερόμενους να διευθετήσουν τα χρέη τους.
Η υπόθεση αφορά διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ, οι οποίες εντόπισαν εκατομμύρια φορολογούμενους, που ενώ χρωστούν στην εφορία, δεν είχαν ενημερωθεί από την αρμόδια ΔΟΥ. Οι οφειλές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ τα ειδοποιητήρια θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
Η νέα λίστα με τους 2 εκατ. φορολογούμενους εντάσσεται στη προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να εντοπίσει όλους όσοι έχουν οφειλές. Ολα αυτά την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν συνολικά τα 54 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για το 2012 τα τελευταία στοιχεία από τη ΓΓΠΣ δείχνουν ότι φτάνουν τα 12,5 δισ. ευρώ και από αυτά έχουν εισπραχθεί μόλις τα 1,3 δισ. ευρώ (σε αυτά τα 12,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται και τα 5 δισ. ευρώ από το πρόστιμο της «Ακρόπολις», που επιβλήθηκε στη χρηματιστηριακή εταιρεία στο πλαίσιο των ελέγχων για το σκάνδαλο των ομολόγων και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αναμένουν να τα εισπράξουν).
Πριν από την πολυπόθητη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει λύσει το γρίφο της ρύθμισής τους, καθώς η τρόικα φαίνεται να βάζει φρένο στις προθέσεις του υπουργείου για 36 ή ακόμα και 48 δόσεις. Πάντως υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την άποψη ότι εάν αποφασιστεί νέα ρύθμιση θα πρέπει να είναι η τελευταία και να συγκεντρώνει όλες τις οφειλές, ενώ θα πρέπει να περιλαμβάνει ακόμα και όσους στο παρελθόν είχαν υπαχθεί σε αντίστοιχες ρυθμίσεις αλλά φάνηκαν ασυνεπείς στις πληρωμές τους.
Οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι εξετάζουν, πέραν της αύξησης των δόσεων, τη μείωση της ελάχιστης καταβολής ακόμα και κάτω από τα 100 ευρώ ή ακόμα και τα 80 ευρώ.
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου