Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Με ΒΕΡΓΙΝΑ και τσάι Tuvunu Μπύρα τις άγκυρες στο ΖΥΘΟ

Ένα από τα πιο σύγχρονα βυνοποιεία της Ευρώπης βρίσκεται στη ΘΡΑΚΗ



“Είμαστε 100 άτομα στην Κομοτηνή και φτιάχνουμε μια από τις καλύτερες μπύρες στον κόσμο, σε ένα από τα πιο σύγχρονα βυνοποιεία της Ευρώπης». Έτσι σύστησε την μπύρα Βεργίνα στο κοινό της Θεσσαλονίκης ο Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Δημήτρης Κρις.
Στον εμβληματικό, όπως τον χαρακτήρισε ΖΥΘΟ, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, παρουσιάστηκαν τέσσερις διαφορετικές γεύσεις σ’ ένα μπυρόφιλο κοινό που γέμισε ασφυκτικά το χώρο. Πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, fan της μπύρας αλλά και θαμώνες του ΖΥΘΟΥ, δοκίμασαν τη φρέσκια πλούσια γεύση της ΒΕΡΓΙΝΑ Lager, την αφρώδη Weiss με την ειδική αφροζύμη και το φρουτώδες άρωμα που θυμίζει γαρύφαλλο και μπανάνα, την κεχριμπαρένια Red που μυρίζει εξωτικά φρούτα, βατόμουρα και μέλι αλλά και την ξανθιά και αυτοκρατορική, αφιλτράριστη lager Πορφύρα.
Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που ξεκίνησε τη συμβολαιακή γεωργία κριθαριού με 17.000 στρέμματα που καλλιεργούνται στη Θράκη αλλά και στη Μακεδονία παράγοντας πρώτη ύλη και για ελληνικές μικροζυθοποιίες. «Με τη διαδικασία του fair trade παράγουμε τρία διαφορετικά είδη βύνης. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Ένα 100% ελληνικό προϊόν» , λέει ο Δημήτρης Κρις.
Η ΒΕΡΓΙΝΑ έχει τη δική της «ιστορία»
Η επιλογή της έδρας της επιχείρησης στην Κομοτηνή δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο χημικός μηχανικός Δημήτρης Πολιτόπουλος επέστρεψε από τις ΗΠΑ για να συνεχίσει μια ιστορία παραγωγής μπύρας καθαρά ελληνική. Κι αυτό το αποδεικνύουν ευρήματα όπως μια βυζαντινή περγαμηνή του 10ου αιώνα που συμπεριλαμβάνει τη συνταγή και σχηματική απεικόνιση της ζυθοποίησης του Έλληνα αλχημιστή Ζώσιμου από τον 3ο αιώνα. Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ήταν η πρώτη που το 1998 λάνσαρε μπύρα με ελληνικό όνομα και ελληνικούς χαρακτήρες στην ετικέτα της , ενώ το 2006 ξεκίνησε την διαδικασία της συμβολαιακής γεωργίας. Από το 2014 έχει τεθεί σε λειτουργία το ιδιόκτητο βυνοποιείο στην Κομοτηνή, το οποίο κατασκευάστηκε με ίδια κεφάλαια και θεωρείται από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της ΖΜΘ και παράλληλα προμηθεύει και μικροζυθοποιείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Για μας, το τι εστί ελληνικό προϊόν είναι αυτονόητο: αυτό που παράγεται στον τόπο μας, από μια επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων με έδρα στην Ελλάδα. Για την ΖΜΘ είναι σημαντικό να παραμένει και να επανεπενδύεται στην πατρίδα μας κάθε Ευρώ που μας εμπιστεύονται οι καταναλωτές όταν επιλέγουν τα προϊόντα μας» κατέληξαν στο τέλος της παρουσίασής τους ο Δημήτρης Κρις και ο ζυθοποιός Χρήστος Δημτσούδης. Μπύρα Βεργίνα λοιπόν. Από τη Θράκη, τον ευλογημένο τόπο με τις όμορφες παραλίες, τα δάση και τα βουνά, με την εύκολη πρόσβαση σε αγορές δεκάδων εκατομμυρίων καταναλωτών. Μια θρακιώτικη μπύρα που εξάγεται σε ΗΠΑ , Αυστραλία, Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ιαπωνία και Αλβανία.
Στο ΖΥΘΟ με τσάι tuvunu και νοστιμιές Θράκης
Μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς, το καλωσόρισμα του ΖΥΘΟΥ με δροσερό τσάι tuvunu αρωματισμένο με μέλι και λεμόνι. Ενός αναψυκτικού με βασικό συστατικό του το τσάι του βουνού ή σύμφωνα με την επίσημη ονομασία του, του σιδερίτη. Πρόκειται για ένα από τα πιο αρωματικά και ευεργετικά λουλούδια των ελληνικών βουνών.
Όσο για τις γευστικές προκλήσεις της Θράκης παρουσιάστηκαν όπως πάντα με την προσωπική πινελιά της Δέσποινας Μαυρομμάτη. Καβουρμάς με πάπρικα, κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι, θρακιώτικο κοτόπουλο με πιπεριά, κόκκινη μπύρα Βεργίνα και ζυμαρικά κι ένα θεαματικό φινάλε με ρολάκια Θράκης με ξηρούς καρπούς, σιροπιασμένα σε τσάι tuvunu



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com