Τις συνθήκες ασφυξίας... που βιώνει η αγορά περιγράφει ανάγλυφα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας μέσα από την παρουσίαση στατιστικών στοιχείων.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ζητά άμεσα συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές για την άρση της αβεβαιότητας. Τα στοιχεία που παρέθεσε η ΕΣΕΕ δείχνουν:
1 «Λουκέτα»: Κάθε μέρα που περνά, χάνονται 22,3 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ της χώρας, κάθε 24 ώρες κλείνουν 59 επιχειρήσεις και μειώνεται η πλήρης απασχόληση κατά 613 θέσεις εργασίας. Η αγορά βρίσκεται σε ακινησία, ενώ κυριολεκτικά έχει «στεγνώσει» και οι ενέσεις ρευστότητας δεν μπορούν να τη συνεφέρουν. Πλέον θέλει «μετάγγιση αίματος» τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ για να πάρει ξανά μπροστά, αφού οι απώλειες του πρώτου πενταμήνου δύσκολα θα αναπληρωθούν μέσα στο 2015.
2 Πτώση τζίρου: Την τελευταία πενταετία σημειώθηκε πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο 26,2%, στο χονδρικό 37,1% και στα αυτοκίνητα 61,9%. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέστη οριακά πλεονασματικό κατά 0,9% του ΑΕΠ το 2014, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγαθών να εμφανίζουν άνοδο κατά 4,7%, και 4,9% αντίστοιχα.
3 Ρευστότητα: Αναφορικά με τη ρευστότητα στην αγορά, το 95% των αιτημάτων χορήγησης δανείων απορρίπτεται καθημερινά από τις εμπορικές τράπεζες, κατόπιν εντολών και κανόνων της ΕΚΤ στην ΤτΕ. Πλέον μόνο μία στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητά απογοητευμένη δανειοδότηση από τις συστημικές τράπεζες. Η απορρόφηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επιχειρηματική ρευστότητα δεν υπερβαίνει το 40% και στη χρηματοδότηση του εμπορίου μόλις το 12% Oι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι περίπου στα 138 δισ. , σχεδόν στο 58% του συνόλου των δανείων χορηγήσεων, ύψους 219 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον το 1/8 των καταθέσεων στις τράπεζες έχει δανειστεί στο Δημόσιο, για την ανανέωση των εντόκων γραμματίων. Οι καταθέσεις που έχουν φύγει υπολογίζονται από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα στα 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
4«Κόκκινα» δάνεια: Επίσης υπήρξε αύξηση δανείων στο «κόκκινο» τη διετία 2013-14 κατά 32%, ενώ από τα 77 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, σήμερα ανέρχονται στα 80-82 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 28 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα υπόλοιπα 12 δισ. ευρώ καταναλωτικά. Από τα 23 δισ. ευρώ των δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα 10 δισ. βρίσκονται στο κόκκινο, με ποσοστό καθυστέρησης αποπληρωμής στο 43%.
Τετάρτη 20 Μαΐου 2015
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου