Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ηλεκτρονικοί αισθητήρες και έξυπνα μάτια στο αποχετευτικό σύστημα της Θεσσαλονίκης

Ηλεκτρονικοί αισθητήρες και “έξυπνα” μάτια, θα ειδοποιούν έγκαιρα, για πιθανές καταστροφές από υπερχείλιση, αλλά και από εισροή θαλασσινού νερού, στο αποχετευτικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων και θεομηνιών.



Μέσω ενός πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος, οι αρμόδιοι για τη διαχείριση του αποχευτικού δικτύου, υπάλληλοι της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), θα ενημερώνονται έγκαιρα για τυχόν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και στη συνέχεια, σε πραγματικό χρόνο, θα ενεργοποιούνται τα ειδικά θυροφράγματα τα οποία αποτρέπουν την παροχέτευση των μεγάλων ποσοτήτων νερού της βροχής (από τους αγωγούς στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων), αλλά και αντίστροφα, από πιθανή εισροή θαλασσινού νερού στο αποχετευτικό δίκτυο, σε περίπτωση έντονου κυματισμού, ή παλίρροιας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, με την επωνυμία “Real – t – So” (Επιχειρησιακό εργαλείο ελέγχου σε πραγματικό χρόνο των υπερχειλίσεων παντορροϊκού συστήματος αποχέτευσης σε παράκτιες πόλεις), λειτουργούν ήδη τρεις σταθμοί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι “συνεργάζονται” με το μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στην περιοχή “40 Εκκλησιές” στην Άνω Πόλη.

Το πρόγραμμα υλοποιεί η EΥΑΘ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ιδιωτική εταιρία και αναμένεται να εφαρμοστεί και σε άλλες παραθαλάσσιες πόλεις στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

“Θα προβλέπει δυσλειτουργίες, όπως για παράδειγμα καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και εισροή θαλασσινού νερού στο παντορροϊκό σύστημα και θα προειδοποιεί σε περιπτώσεις υπερχείλισης των αστικών λυμάτων ή και εισροής θαλασσινού νερού στο σύστημα αστικών λυμάτων”, είπε ο καθηγητής στο ΑΠΘ Μάριος Βαφειάδης, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε, με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία.

Όπως εξήγησε, όταν ανεβαίνει πολύ η στάθμη της θάλασσας έχουμε υπερχειλίσεις και εισροή θαλασσινού νερού στα αντλιοστάσια και στο βιολογικό καθαρισμό, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον εξοπλισμό. “Μέσω του προγράμματος, θα αποφύγουμε την εισροή και θα έχουμε καλύτερο τελικό προϊόν επεξεργασμένων λυμάτων για να χρησιμοποιηθούν στην άρδευση”, τόνισε ο κ. Βαφειάδης. Επιπλέον, με την πλήρη λειτουργία του “Real – t – SO”, εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος στους επιφανειακούς υδάτινους αποδέκτες των παντορροϊκών συστημάτων, ελαχιστοποιείται η συχνότητα υπερχειλίσεων των αστικών λυμάτων που προκαλούνται από απρόβλεπτες αποφράξεις αγωγών ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις, και περιορίζονται οι προστιθέμενες δαπάνες μεταφοράς κι επεξεργασίας των θαλάσσιων υδάτων.

To "Επιχειρησιακό Εργαλείο Ελέγχου σε πραγματικό χρόνο των υπερχειλίσεων παντορροϊκού συστήματος αποχέτευσης σε παράκτιες πόλεις (Real – t – SO) χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 - Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς & Τεχνολογικούς Τομείς", προϋπολογισμού 689.900 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com