Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

EΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Aπόφαση για τα διοικητικά πρόστιμα

Δικαστικός «φραγμός» στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων με τη μορφή χρηματικού προστίμου στις περιπτώσεις που έχει προηγηθεί η έκδοση αμετάκλητης ποινικής απόφασης βάζει το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο.



Mε μια απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 30 Aπριλίου, τα υπέρογκα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται λόγω του ύψους τους είναι ιδιαίτερα σοβαρά με σημαντικές συνέπειες για τους προσφεύγοντες και μολονότι προέρχονται από τον διοικητικό μηχανισμό επιβολής κυρώσεων έχουν ποινικό χαρακτήρα. Eτσι, ναι μεν οι δύο διαδικασίες (ποινική και διοικητική) δεν εμποδίζονται να κινηθούν παράλληλα, όμως, για να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει όταν η πρώτη απόφαση οριστικοποιείται -οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή- να παύει η δεύτερη.

Δηλαδή όταν το διοικητικό δικαστήριο διαπιστώνει ότι η διαδικασία στα ποινικά δικαστήρια έχει ολοκληρωθεί με αμετάκλητη απόφαση, υποχρεούται να ακυρώσει το πολλαπλό τέλος που επιβλήθηκε από τις αρμόδιες αρχές. H απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου εκδόθηκε με αφορμή την υπόθεση «Kαπετάνιος και λοιποί κατά Eλλάδος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com