Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

To φθινόπωρο νέα πρόταση για το Ασφαλιστικό, ενώ τα ταμεία... αδειάζουν

Νέο Ασφαλιστικό, με καινούργιες πηγές χρηματοδότησης των Ταμείων, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο, ενώ θα αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές πριν... καταθέσει το νομοσχέδιο για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και την κατάργηση -«αναστολή διαρκείας»- της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις (εφόσον βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα).




«Δεν θα μπορεί να... σταθεί το Ασφαλιστικό αν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι σήμερα», παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης με αφορμή τα ταμειακά αδιέξοδα που έχουν διογκωθεί ύστερα από την πολυετή ύφεση, την αύξηση της ανεργίας, την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή (έως 2 εκατ. άτομα υπολογίζει το ΣΕΠΕ ότι απασχολούνται χωρίς πλήρη καταβολή εισφορών), τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τις απώλειες αποθεματικών και εσόδων από εισφορές και κοινωνικούς πόρους.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης αυτής θα αντιμετωπιστεί και το ταμειακό πρόβλημα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που φέτος διευρύνεται περαιτέρω, λόγω της μη εφαρμογής της «ρήτρας» μηδενικού ελλείμματος.
To φθινόπωρο νέα πρόταση για το Ασφαλιστικό, ενώ τα ταμεία... αδειάζουν

Το υπολογιζόμενο ετήσιο έλλειμμα των 100 εκατ. ευρώ, προς το παρόν, θα «καλυφθεί» κυρίως από τον λογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, στον οποίο κατατίθενται κάθε μήνα οι παρακρατούμενες, από τους συνταξιούχους, ειδικές εισφορές (σήμερα λαμβάνεται η σχετική απόφαση, με βάση και την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που παρατείνει έως το 2018 τη χρηματοδότηση ελλειμματικών ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης από το ΑΚΑΓΕ). Και όχι από τη ρευστοποίηση, με... ζημία, των τοποθετημένων στο διαχειριζόμενο από την ΤτΕ Κοινό Κεφάλαιο των Ταμείων, όπως είχε εισηγηθεί η διοίκηση του ΕΤΕΑ.

Οχι νέες μειώσεις
Ο Π. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλης επαναβεβαίωσαν χθες την κυβερνητική απόφαση (που αποτελεί, όπως είπαν, «κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές) «να μη γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις», «να μη θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα» .

Γ. Βαρουφάκης: Συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις

Για να κλείσει σωστά η διαπραγμάτευση, απαιτείται εμείς να αλλάξουμε ήθη και έθιμα και οι δανειστές να αποδεχθούν ότι η μνημονιακή λογική απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μείνει στο περιθώριο. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι «η μεγάλη, μακρά, επίμονη διαπραγμάτευση πλησιάζει στη συμφωνία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com