Την ώρα που οι άλλες χώρες της Ευρώπης εισέρχονται σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στον καταστροφικό κύκλο της ύφεσης, ενώ το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται εξαιτίας της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που προκαλεί η παράταση των διαπραγματεύσεων.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης αναθεωρούνται προς τα κάτω και τα επενδυτικά σχέδια, Ελλήνων και ξένων, παραμένουν στον «πάγο», ενώ οι προοπτικές της απασχόλησης χειροτερεύουν.
Μια αχτίδα... φωτός στο μακρύ τούνελ των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας φάνηκε χθες μετά την πρωτοβουλία Γιούνκερ.
Αυτό που προέχει είναι να βγούμε από το αδιέξοδο, και μπορούμε με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η επίτευξη συμφωνίας είναι το μεγάλο εθνικό διακύβευμα. Όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους δανειστές.
Μόνον έτσι η χώρα θα μπορέσει να γυρίσει, οριστικά, σελίδα και να επιδιώξει μια σταθερή πορεία στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης με επενδύσεις, παραγωγή πλούτου και δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας.
«Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου είναι έτοιμες να επενδύσουν. Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια, αρκεί να κλείσει η συμφωνία», ήταν η απάντηση του επιχειρηματικού κόσμου διά στόματος του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα.
Ο δε πρόεδρος των γερμανικών βιομηχανιών, αφού προειδοποίησε ότι αν οι πολιτικοί αποδείξουν ότι «δεν έχουν μόνο σχέδιο, αλλά εφαρμόσουν το πρόγραμμα, τότε θα επανέλθει η εμπιστοσύνη και μετά θα έρθει το χρήμα», εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις θα ήταν πρόθυμες να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά «περιμένουν γιατί δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη».
Η συμφωνία είναι αναγκαία για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Πρέπει, όμως, να γίνουν πολλά και θαρραλέα βήματα στη συνέχεια για να ανακτηθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα Οι υποψήφιοι επενδυτές δείχνουν τον δρόμο.
Τρίτη 19 Μαΐου 2015
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου