Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Παιχνίδια σε θολά νερά

Οι αλλαγές των συντελεστών του ΦΠΑ και του συστήματος είσπραξής του είναι αναγκαίες, εφόσον οδηγούν στη μείωση του φορολογικού βάρους, στην ενίσχυση του ελληνικού προϊόντος -από τον τουρισμό έως τα εμπορεύματα- και ταυτόχρονα αυξάνεται η εισπραξιμότητα.


Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, το 30% από τις εισπράξεις του ΦΠΑ «χάνεται» στην Ελλάδα. Βάσει αυτού του δεδομένου, η υστέρηση στα έσοδα από ΦΠΑ στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2011 είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ε.Ε.

Η προωθούμενη απόφαση για καθιέρωση, εμμέσως, της υποχρεωτικότητας όλων των συναλλαγών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ώστε ο καταναλωτής να πληρώνει μικρότερο ΦΠΑ, δείχνει να είναι θετική. Είναι προφανές ότι η γενικευμένη χρήση του «πλαστικού χρήματος» είναι ένα πολύ αποτελεσματικό «εργαλείο» για τον δραστικό περιορισμό των απωλειών που έχει το Δημόσιο από τον ΦΠΑ. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα ανακύπτουν για το κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Είναι αμφίβολο εάν όλοι οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευθούν πιστωτικές κάρτες από τις τράπεζες. Είναι πολύ αμφίβολο εάν άτομα προχωρημένης ηλικίας μπορούν να κάνουν αγορές με πλαστικό χρήμα. Είναι άγνωστο ακόμη το ύψος των τραπεζικών χρεώσεων, εάν δηλαδή θα συμφέρει τα καταστήματα η πώληση εμπορευμάτων μικρής αξίας με κάρτες. Από την άλλη, κάποιοι ίσως εκμεταλλευθούν την κατάσταση και προβαίνουν σε αγορές «φουσκώνοντας» τις κάρτες χωρίς να εξοφλούν το υπόλοιπο?

Πολλά πρακτικά προβλήματα, λοιπόν, είναι πιθανόν να προκύψουν με τους διπλούς «ενιαίους» συντελεστές ΦΠΑ. Τον κανονικό και τον μειωμένο που θα ισχύει σε περίπτωση χρήσης της πιστωτικής ή και της χρεωστικής κάρτας. Άλλωστε, φαίνεται ότι το σημείο αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από τους «θεσμούς».

Ενα εξίσου σημαντικό θέμα είναι το πότε θα ισχύσει η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Εάν εφαρμοστεί τώρα θα πληγεί η ελληνική τουριστική βιομηχανία. Εάν τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, η αγορά θα «παγώσει» έως τότε, χωρίς να μπορούν να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Χρειάζονται, λοιπόν, κινήσεις με σοβαρότητα και συναίσθηση των παρενεργειών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com