Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Εντονη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας

Η εργασιακή ασφάλεια και η πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν οι δύο μεγαλύτερες ανησυχίες των Ελλήνων καταναλωτών, σύμφωνα με την έρευνα της Nielsen για την καταναλωτική εμπιστοσύνη.



Επιπλέον, εννέα στους δέκα Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, ενώ ένας στους δύο θεωρεί ότι η χώρα θα παραμείνει σε ύφεση και τον επόμενο χρόνο.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι καταναλωτές δηλώνουν πως διαθέτουν το εισόδημα που τους περισσεύει για την αποπληρωμή δανείων και γενικότερων χρεών, ενώ ένας στους τέσσερις απαντά πως δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα.

Οι κύριες ενέργειες περικοπής των εξόδων εντοπίζονται στην αγορά φθηνότερων προϊόντων μπακαλικής (τρόφιμα, είδη προσωπικής περιποίησης, είδη καθαρισμού σπιτιού), στην μείωση των δαπανών για διασκέδαση εκτός σπιτιού, για ρουχισμό, για παραγγελία έτοιμων γευμάτων στο σπίτι, αλλά και για διακοπές. Από τα παραπάνω, η μείωση των παραγγελιών έτοιμων γευμάτων στο σπίτι και η αγορά φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών φαίνεται ότι θα αποτελέσουν μόνιμη συνήθεια για μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών, δηλαδή ακόμα και όταν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν.

Καταναλωτική εμπιστοσύνη
Οσον αφορά στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το πρώτο τρίμηνο του 2015, παρατηρήθηκε σημαντική αύξησή του κυρίως λόγω της εκλογής της νέας κυβέρνησης, καθώς όπως επισημαίνεται στην έρευνα τέτοιου είδους γεγονότα ενισχύουν την αισιοδοξία των καταναλωτών, καθώς και τη γενοκότερη ελπίδα τους για το μέλλον. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο σχετικός δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο στις αρχές του 2015, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις. Ειδικότερα, στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, της Ωκεανία και την Ευρώπη ο δείκτης αυξήθηκε, ενώ στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερός. Στον αντίποδα, στη Λατινική Αμερική ο δείκτης μειώθηκε κατά 2 μονάδες, φτάνοντας στο επίπεδο των 86 μονάδων, το οποίο είναι και το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από το 2011.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com