Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Παίρνουν πίσω το bonus 3% στον ΦΠΑ για πληρωμή με κάρτες

Μπλόκο στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ, φαίνεται πως βάζουν οι δανειστές θεωρώντας ότι είναι ανέφικτο.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις των Θεσμών στις αλλαγές που προτείνονται για τον φόρο.
Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για εμπλοκή στο σχέδιο και είπε ότι θα παρουσιαστεί νέο.
Οπως είπε ο πρωθυπουργός οι «θεσμοί» δεν συμφωνούν με τα δύο επίπεδα 15% και 18% με χρήση ή όχι πλαστικού χρήματος για τη χρήση πιστωτικής κάρτας.
Το απίστευτο αλαλούμ σχετικά με τον ΦΠΑ έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στην αγορά με πολλούς να αναρωτιούνται πώς θα μπορούσε να είναι λειτουργικό το σύστημα που προτείνεται.
Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία με τους δανειστές μπορεί να γίνει σε δύο φάσεις: Μέχρι το τέλος Μαϊου, σε σημεία που έχει επιτευχθεί σύγκλιση ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και, στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, εφ΄όλης της ύλης (για χρέος, χρηματοδοτικό κενό, ασφαλιστικό, αναπτυξιακό μοντέλο

Στο μεσοδιάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοθετήματα που συνεπάγονται οι επί μέρους συμφωνίες.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Όλα τα είδη διατροφής που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% θα υπαχθούν σε συντελεστή 9,5%, ενώ με το σενάριο της μείωσης συντελεστή λόγω πληρωμής με κάρτα, ο συντελεστής θα πάει πιο χαμηλά, στο 6,5%

Τι ακριβαίνει: Από το 13% στο οποίο υπάγονται σήμερα θα πάνε στο 18%:



Η εστίαση
Οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ (νερό-ηλεκτρικό)
Τα κόμιστρα των ταξί
Τα αναψυκτικά
Το εμφιαλωμένο νερό
Ο καφές
Οι χυμοί
Οι επισκευές
Οι ιδιωτικές κλινικές
Οι κινηματογράφοι
Τα λουλούδια.

Με το σενάριο της μείωσης συντελεστή λόγω πληρωμής με κάρτα, ο συντελεστής για τα παραπάνω προϊόντα/υπηρεσίες θα πάει στο 15%.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αθήνας, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, που σήμερα υπάγονται σε ΦΠΑ 13% θα πάνε στο 15%, ανεξαρτήτως του αν πληρώνονται με κάρτα ή όχι.

Από το 6,5% πάνε στο 18%, η διαμονή στα ξενοδοχεία και τα θέατρα, ενώ με το σενάριο της πληρωμής με πλαστικό χρήμα, ο συντελεστής θα πάει στο 15%.

Από το 23% πέφτουν στο 18%:

Ακίνητα
Καύσιμα
Αυτοκίνητα
Λογαριασμοί τηλεφωνίας
Ρούχα- παπούτσια
Τσιγάρα
Οινοπνευματώδη
Ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά είδη
Έπιπλα- Οικιακός εξοπλισμός
Απορρυπαντικά-πλαστικά
Λιπάσματα
Είδη υγιεινής
Γυμναστήρια
Κομμωτήρια
Συνεργεία
Δικηγόροι- Συμβολαιογράφοι
Λογιστές- Κτηματομεσίτες.

Το σχέδιο είναι να πάνε στο 15%, αν οι πληρωμές γίνονται με κάρτες.

Σήμερα υπάγονται σε ΦΠΑ 6,5% και θα πάνε στο 9,5%, τα φάρμακα, τα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Με το σενάριο του πλαστικού χρήματος, ο συντελεστής θα παραμείνει στο 6,5%.

Τα πάνω- κάτω στα νησιά του Αιγαίου

Σήμερα, με εξαίρεση τον Αργοσαρωνικό και την Κρήτη, εφαρμόζονται μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, δηλαδή 16%, 9% και 5%.

Το ετήσιο κόστος για τον Προϋπολογισμό από αυτό το ειδικό καθεστώς υπολογίζεται σε 347 εκατ. ευρώ.

Από το Φθινόπωρο, αυτοί οι ειδικοί συντελεστές θα καταργηθούν. Το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύεται ότι θα λειτουργήσει σύστημα αυτοματοποιημένης επιστροφής της διαφοράς φόρου για τους μόνιμους κατοίκους, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα βασίζεται στην ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων και των τιμολογίων, σε ειδική πλατφόρμα του ΚΕΠΥΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com