Σάββατο 16 Μαΐου 2015

«Grexit, Brexit ή έξοδος και των δύο χωρών;»

Σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche αποπειράται μια ανάλυση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι το ερώτημα: «Grexit, Brexit ή έξοδος και των δύο χωρών;» ταλανίζει εδώ και καιρό την Ένωση.



Ο αρθρογράφος του οικονομικού περιοδικού αναφέρει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ησυχάσει την ώρα που ένα σταθερό μέλος της, όπως η Βρετανία, απειλεί να την εγκαταλείψει, ενώ ένα άλλο, καθόλου σταθερό οικονομικά, όπως η Ελλάδα, απειλεί τα νεύρα των υπουργών Οικονομικών και προάγει ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη.

Μετά την επανεκλογή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, το κόμμα του οποίου κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, αναμένεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, ίσως ακόμη και το 2016. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Κάμερον, ενώ και οι αγορές απαιτούν από το Λονδίνο να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό τη σχέση του με την Ένωση.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Τελικά το Wirtschaftswoche υπογραμμίζει ότι και τα δύο αυτά ζητήματα αφορούν άμεσα το μέλλον της ΕΕ. Αν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, οι επιπτώσεις θα είναι απρόβλεπτες. Δεν θα χαθεί μόνο ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα της ΕΕ, αλλά και μια φωνή υπέρ της οικονομίας των αγορών. Και οι ίδιοι οι Βρετανοί θα χάσουν πολλά. Όπως και να έχει ο κίνδυνος είναι μεγάλος, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, και γι’ αυτό τον λόγο η ΕΕ θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις ώστε η πλειονότητα των Βρετανών να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας τους.

Αν η ελληνική κυβέρνηση λάβει περαιτέρω βοήθεια ακόμη και σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει με τους πιστωτές της για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η νομισματική ένωση θα χάσει κάθε αξιοπιστία. Παράλληλα χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία θα αναρωτηθούν για ποιο λόγο κατέβαλαν τόσες προσπάθειες. Από την άλλη, αν δεν λάβει βοήθεια η Ελλάδα, κινδυνεύει με χρεοκοπία, οι επιπτώσεις τις οποίας θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμες.

Τόσο το δημοψήφισμα στη Βρετανία όπως και η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην Ευρώπη, το οποίο, σύμφωνα με το Wirtschaftswoche, δεν μπορεί να λυθεί με ένα απλό «ας συνεχίσουμε» ή με τα γνωστά ευχολόγια για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι δυσκολίες είναι θεμελιώδεις. Οι Βρετανοί αισθάνονται ότι η ΕΕ τους πατρονάρει και έχουν επισημάνει ότι θα επιθυμούσαν να γίνουν βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την κατανομή των ευθυνών στην Ευρώπη.

Η ελληνική τραγωδία συνδέεται με την αξιοπιστία των κανόνων της Ευρώπης.

Γι’ αυτό η τρέχουσα κρίση δεν πρέπει να επιλυθεί με τον συνήθη τρόπο. Αντ’ αυτού έχει έρθει η ώρα να αναλογιστούμε και να μιλήσουμε για τα όσα πηγαίνουν καλά στην Ευρώπη και όσα μπορούν να βελτιωθούν. Αν εντοπιστούν λάθη, θα πρέπει να διορθωθούν.

Όπως και να έχει, πρέπει να σταματήσει η ενοχλητική ρητορική στην Ευρώπη και να αναζητηθούν λύσεις για τα επείγοντα προβλήματα. Αυτό περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ώστε να αποφευχθεί ένα Brexit καθώς και μια ανάλυση των υπέρ και των κατά μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com