Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Τα εργασιακά είναι εκτός διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς

"Αυτή η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά είναι εκτός διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και θα υλοποιηθεί", δήλωσε ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος.



Η δήλωση αυτή έγινε λίγη ώρα αφ' ότου ήρθε η κοινή ανακοίνωση Τσίπρα - Γιούνκερ για άνοιγμα του ασφαλιστικού και των εργασιακών.

"Η κυβέρνηση επιμένει ότι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού δεν είναι κάτι το οποίο θα διαπραγματευθούμε με τους θεσμούς αυτή τη στιγμή", είπε ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά και πρόσθεσε: "Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά είναι εκτός διαπραγμάτευσης και θα υλοποιηθεί όχι απλά γιατί αποτελεί μια δικιά μας δέσμευση, αλλά γιατί αποτελεί κομμάτι της δημοκρατίας μέσα στους χώρους δουλειάς και αποτελεί οργανικό στοιχείο για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση".

Σε ερώτηση για τη σύγκρουση που υπάρχει, καθώς τα εργασιακά αποτελούν "κόκκινη γραμμή" για την κυβέρνηση, αλλά και για τους θεσμούς, απάντησε ως εξής: "Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και όχι οικονομικό. Γιατί το αν θα επανέλθουν ή όχι οι συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι κάτι που δεν επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά, αλλά επηρεάζει έναν συνολικότερο συσχετισμό ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργασία μέσα στην κοινωνία. Προφανώς, αυτή τη στιγμή, εννοείται ότι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Καταλαβαίνουμε ότι και η αντίπαλη πλευρά είναι εγκλωβισμένη στο δικό της ιδεολόγημα που θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει. Το πιστεύουν αυτό το πολιτικό σχέδιο και το πιστεύουν και αυτοί που το υλοποίησαν μέσα στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα πράγματα, όμως, τα κρίνει η δημοκρατία και η δημοκρατία έκρινε ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση η οποία έχει εκλεγεί με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Και το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί. Οπως και το προηγούμενο διάστημα για νομοσχέδια μας κατηγόρησαν ότι ήταν μονομερείς ενέργειες έτσι θα προχωρήσει και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Αυτή η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της".

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που προκάλεσαν τα Μνημόνια στον χώρο της εργασίας και ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους, λέγοντας: "Πέντε χρόνια μνημονιακής λεηλασίας έχουν κυριολεκτικά διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα. Η νέα γενιά δουλεύει μόνο σε συνθήκες επισφάλειας. Αυτή η κατάσταση τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο και το πρόβλημα με τα ασφαλιστικά Ταμεία και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα και να κηρύξει έναν πόλεμο απέναντι στην επισφάλεια, στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και να δώσει στους εργαζόμενους τα όπλα και τη δύναμη και μέσα από τους δικούς της αγώνες να αλλάξει η κατάσταση".

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο Θέμης Γρηγοριάδης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της Εκτελεστικής Γραμματείας της συνδικαλιστικής παράταξης ΜΕΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com