Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ντράγκι: Αυξάνεται κατά 2 δισ. ευρώ το όριο ρευστότητας

Αυξάνεται κατά 2 δισ. ευρώ το όριο της έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, όπως προκύπτει από πληροφορίες που έρχονται από την Φρανκφούρτη.



Με βάση την απόφαση, το όριο διαμορφώνεται από 76,9 δισ. ευρώ σε 78,9 δισ. ευρώ και θα ισχύσει μέχρι τις 13 Μαίου.

Για το θέμα του "κουρέματος" των εγγυήσεων (collaterals) που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση.

Το Δ.Σ. είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει συμφωνία αργότερα απόψε το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά από τα μέλη της ΕΚΤ τάσσονται με την άποψη η απόφαση για το επίμαχο θέμα να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα. Όπως έχει γίνει γνωστό η ΕΚΤ εξετάζει την αύξηση του κουρέματος, εξέλιξη η οποία αν επιβεβαιωθεί, θα περιορίσει τις δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα από το μηχανισμό.

Ο λόγος προφανής: Να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, να γίνει το Eurogroup της 11ης Μαίου και να υπάρξει μια μίνιμουμ συμφωνία ή τουλάχιστον μια θετική δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια η ΕΚΤ να χαλαρώσεις τους αυστηρούς όρους για τα collateral των ελληνικών ομολόγων. Η ελληνική πλευρά ζητά χαλάρωση των όρων στα ενέχυρα των ομολόγων (μείωση δηλαδή του κουρέματος) και αύξηση του πλαφόν έκδοσης εντόκων πάνω από τα 15 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com