Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται

Στα 80 δισ. ευρώ, από 78,9 δισ. ευρώ, ανέβασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω του ELA, παρέχοντας ουσιαστικά επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ.


Η ΕΚΤ συνεχίζει έτσι την πάγια τακτική της να δίνει στην ελληνική οικονομία μόνο τα απαραίτητα, δηλαδή όσα χρήματα φεύγουν από τις καταθέσεις.

Το περιθώριο της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες είναι πλέον στα 3,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία. Απεφεύχθη προς το παρόν το κακό σενάριο της αύξησης του κουρέματος στα ενέχυρα των ελληνικών ομολόγων ενώ ταυτόχρονα η ΕΚΤ στέλνει νέο μήνυμα στην Ελλάδα να τελειώνει με τη συμφωνία γιατί τα περιθώρια στενεύουν. Μέχρι νεωτέρας...

Η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα μπορούσε η ΕΚΤ να χαλαρώσει τη ρευστότητα, κάτι που ωστόσο δεν έγινε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίζει να βρίσκεται σε στάση αναμονής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού του ELA κατά 2 δισ. ευρω, στα 78,9 δισ. ευρω, ενώ είχε μετατεθεί για αυτή την εβδομάδα η συζήτηση για το καθεστώς των collateral που θέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό. Συγκεκριμένα, αρκετά από τα μέλη της ΕΚΤ φέρονται να πιέζουν ακόμη και τώρα προκειμένου το καθεστώς να γίνει πιο αυστηρό (να αυξηθεί δηλαδή το ποσοστό του “κουρέματος” που επιβάλλεται στα ενέχυρα), αίτημα που αν γίνει τελικώς αποδεκτό θα περιορίσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com