Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Δανία: Πέθανε ο Γιάκομπ Γένσεν, σχεδιαστής των προϊόντων της Bang & Olufsen

Ο Γιάκομπ Γένσεν, ο δανός σχεδιαστής, ο οποίος-- μεταξύ άλλων-- έγινε γνωστός για τα σχέδιά του με τις λιτές γραμμές στα στερεοφωνικά συγκροτήματα και τηλεοράσεις της εταιρείας Bang & Olufsen, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.Ο Γένσεν, μαζί με τους Άρνε Γιάκομπσεν, Γκέοργκ Γένσεν και Πουλ Χένινγκσεν, θεωρούνται δημιουργοί καθημερινών αντικειμένων όπως καρέκλες, ρολόγια, φωτιστικά και είδη για την κουζίνα, τα οποία έβαλαν μέσα στα νοικοκυριά, αλλά και σε μουσεία ανά τον κόσμο, κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα.

Συλλογικά, τα σχέδιά τους είχαν επιρροές από τα κινήματα Βauhaus και Art Deco με λειτουργικά και κομψά έργα όπως η διάσημη καρέκλα του Γιάκομπσεν Egg, τα διάσημα φωτιστικά σε σχήμα UFO του Χένινγκσεν και τα μαχαιροπήρουνα του Γκέοργκ Γένσεν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο ανατρεπτικούς αργυροχόους του 20ου αιώνα.

Ο Γιάκομπ Γένσεν διέθετε ένα στούντιο στο απομακρυσμένο Γούτλαντ της δυτικής Δανίας. Ξεκίνησε να συνεργάζεται τη δεκαετία του 60 με την εταιρεία Bang & Olufsen για την οποία σχεδίασε στερεοφωνικά συγκροτήματα και τηλεοράσεις, που ξεχώρισαν για τη μινιμαλιστική τους εμφάνιση και τις επίπεδες επιφάνειές τους.

Η τεχνική ποιότητα της εταιρείας Bang & Olufsen σε συνδυασμό με την εμφάνιση των προϊόντων της τήν έκανε να θεωρείται ανώτερη και πολύ γρήγορα τα προϊόντα της βρέθηκαν στα σπίτια πλουσίων στις ΗΠΑ.

Πριν από τη συνεργασία του με την B&O, ο Γένσεν συνεργάστηκε με καλλιτέχνες βιομηχανικού σχεδίου όπως οι Μπερναντότ και Μπιορν, για τους οποίους σχεδίασε το Margrethe Bowl--ένα σετ από όμοια μπολ σε διαφορετικό μέγεθος και έντονα χρώματα, τα οποία είναι παρόντα σε κάθε δανέζικο νοικοκυριό.

Κάποια από τα προϊόντα που σχεδίασε ο Γένσεν για την B&O φιλοξενούνται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com