Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ O γόρδιος δεσμός των πλειστηριασμών

Στόχος των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι να συναποφασιστεί η κατάλληλη στρατηγική που θα ακολουθηθεί το προσεχές διάστημα προκειμένου να καμφθούν οι σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων και -κυρίως- να εκπεμφθεί καθησυχαστικό μήνυμα και προς τους χιλιάδες πολίτες τους οποίους «αγγίζει» το πρόβλημα.






Ήδη, άλλωστε, η κίνηση του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της σύσκεψης της Δευτέρας, να αναλάβει εξ ολοκλήρου εκείνος την υπόθεση, κατέστησε σαφή την πρόθεση του Μαξίμου να σταματήσουν οι ανεύθυνες διαρροές που προκαλούν σύγχυση τουλάχιστον μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Παράλληλα εξασφαλίζει στην κυβέρνηση τον αναγκαίο χρόνο προκειμένου να αποφασίσει, σε συνθήκες ηρεμίας, το πότε και με ποιο τρόπο θα φέρει το θέμα στη Βουλή.

Χθες το μεσημέρι εξάλλου είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Επικρατείας και συντονιστής του κυβερνητικού έργου Δημήτρης Σταμάτης. Η συνάντηση έγινε ενόψει της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ωστόσο, υπήρξε και μία πρώτη συζήτηση για το θέμα των πλειστηριασμών.

Από το κυβερνητικό επιτελείο αναζητούνται κριτήρια για την πλήρη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας στη συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών. Αυτό σημαίνει ότι δανειολήπτες με πρώτη κατοικία και χαμηλά εισοδήματα θα υπάγονται σε διαφορετική κατηγορία με άλλους που έχουν για παράδειγμα δύο ή και περισσότερα ακίνητα και υψηλές καταθέσεις σε τράπεζες.

Κριτήρια
Εκτός από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αναμένεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, ενώ στις κυβερνητικές σκέψεις είναι να προταθεί στην τρόικα να υπάρξει και πενταετής προστασία, δηλαδή το 2014 να βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα που κανονικά θα έπρεπε να έχουν βγει το 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο θέμα σε αυτή τη φάση αφορά κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες και εμπόρους και συνολικά λιγότερα από 10.000 ακίνητα.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα και υπενθυμίζοντας πως στο τέλος του έτους εκπνέει η προηγούμενη ρύθμιση και η νέα πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή, ξεκαθάρισε πως «πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία των αδύναμων, των ευαίσθητων ομάδων». Πρόσθεσε, όμως, πως «από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα της στεγαστικής πίστης. Κάνεις δεν μπορεί να πάρει στεγαστικό δάνειο. Τα σπίτια των Ελλήνων χάνουν την αξία τους». Αναφερόμενος δε στις αντιδράσεις που υπάρχουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων είπε χαρακτηριστικά: «Κατανοούμε τις ανησυχίες των βουλευτών. Είναι σε επαφή με τον κόσμο. Αυτές τις ευαισθησίες τις συμμεριζόμαστε όλοι».

Την πρόθεσή της, πάντως, το θέμα να συζητηθεί μόνο όταν υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, κατέστησε σαφή η κυβέρνηση χθες και στη Βουλή, όπου απερρίφθησαν οι δυο βουλευτικές τροπολογίες που ζητούσαν παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η πρώτη προερχόταν από τους κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη και προέβλεπε παράταση μέχρι το τέλος του 2014 και η δεύτερη από τους κ. Ν. Σταυρογιάννη και Γ. Κουράκο για παράταση μέχρι το τέλος του 2016. Όπως είπε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, σε νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκαν οι τροπολογίες, «πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας θέμα, στο οποίο η κυβέρνηση θα δώσει λύση στον κατάλληλο χρόνο».

Αντιδράσεις
Παρά την κυβερνητική προσπάθεια να μπει «φρένο» στη συζήτηση, οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και κυβερνητικούς βουλευτές συνεχίζονται. Χθες ο Π. Κουκουλόπουλος από το βήμα της Βουλής δήλωσε: «Μας ενόχλησε πάρα πολύ, ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, η αναφορά του υπουργού Οικονομικών περί κατάρρευσης των τραπεζών εάν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί», προσθέτοντας ότι «δεν δεχόμαστε υποδείξεις ούτε από τον υπουργό Οικονομικών ούτε από κανέναν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής, η κυβέρνηση 'αναδιπλώνεται' διά χειρός Σαμαρά στο ζήτημα των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να αγοράσει χρόνο και να επανέλθει στη συνέχεια δριμύτερη».

Να σταματήσει η συζήτηση για την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και να παραταθεί η απαγόρευσή τους έως και τουλάχιστον το 2015 ζητά από την πλευρά της και η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της.

Απορρίφθηκαν τροπολογίες
Την πρόθεσή της το θέμα να συζητηθεί μόνο όταν υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, κατέστησε σαφή η κυβέρνηση χθες και στη Βουλή, όπου απερρίφθησαν οι δυο βουλευτικές τροπολογίες που ζητούσαν παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Μέριμνα για τους αδύναμους
«Πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία των αδύναμων, των ευαίσθητων ομάδων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.

Ενόχληση
Ο Π. Κουκουλόπουλος από το βήμα της Βουλής δήλωσε: «Μας ενόχλησε πάρα πολύ, ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, η αναφορά του υπουργού Οικονομικών περί κατάρρευσης των τραπεζών εάν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com