Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Σε πτωτική πορεία τον Ιούλιο ο δείκτης NGBI 500

Ελαφρά πτώση σημείωσε τον Ιούλιο ο δείκτης NGBI 500, που αποτυπώνει την πορεία των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, ανακόπτοντας έτσι την ανοδική πορεία που ακολουθούσε από τον Φεβρουάριο.






Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο -22, έναντι -18 τον αμέσως προηγούμενο μήνα, -49 τον Δεκέμβριο του 2012 και -28 τον περσινό Ιούλιο.

Τον Ιούλιο οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες έκριναν σε ποσοστό 20% ότι η κατάστασή τους είναι καλή, έναντι 18% τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή, ένα ποσοστό 35% αυτών δήλωσαν ότι η κατάστασή τους είναι ικανοποιητική, ενώ συρρικνώθηκε στο 45%, έναντι 50% τον Ιούνιο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή. Για το επόμενο εξάμηνο, ποσοστό 18% των επιχειρηματιών εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάστασή τους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 29% τον Ιούνιο. Στασιμότητα προβλέπει το 45% (όσο και τον Ιούλιο) και επιδείνωση το 37%, έναντι 29% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, η τάση για προσλήψεις, οι οποίες είναι προφανώς εποχιακού χαρακτήρα, φαίνεται ότι έφτασε στο ανώτερο σημείο της τον Μάιο και πλέον έχει αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά. Έτσι, η πρόθεση απολύσεων προσεγγίζει το 24%, έναντι 15% τον Ιούνιο του 2013, ενώ μόλις στο 8% (έναντι ποσοστού 11% τον Μάιο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις.

Ποσοστό 68% των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων έναντι αντίστοιχου ποσοστού 74% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις το φετινό Ιούλιο καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (43%, έναντι 41% τον Ιούνιο). Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 20% (25% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Ιουνίου του 2013) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 37%, έναντι 34% τον Ιούνιο.

Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview, σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009 ανελλιπώς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com