Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ευρωζώνη: Τέσσερα σενάρια και στο βάθος... διάλυση «βλέπουν» οι FT



Τέσσερα σενάρια εξέλιξης της ευρωζώνης διαβλέπει ο δημοσιογράφος των Financial Times για την ευρωζώνη, με πιθανότερο, όπως εκτιμά, την αποχώρηση κάποιου μέλους.

Τα τέσσερα σενάρια που εκτιμά ως πιθανά ο Σάμιουελ Μπρίταν έχουν ως εξής:







Πρώτον, η λιτότητα στις περιφερειακές χώρες θα μπορούσε να πετύχει. Λέγοντας αυτό, εννοώ πως η απαιτούμενη πίεση που ασκείται σε αυτές τις χώρες, θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση στα κόστη και τις τιμές, συγκριτικά με τους γείτονες τους, οδηγώντας σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τελικά θα επιφέρει ανάκτηση του βιοτικού επιπέδου και πτώση στην ανεργία. Μια μορφή αυτής της πρακτικής, θα ήταν μια αύξηση της «ανταγωνιστικότητας που δεν θα έχουν να κάνουν με ανταγωνισμό τιμών αλλά με προβολή της μοναδικότητας: «Οι πιο φαντασμαγορικές κρουαζιέρες υπάρχουν μόνο στο Αιγαίο. Η ερώτηση είναι πόσα χρόνια θα χρειαστεί κάτι τέτοιο για να γίνει.
Δεύτερον, οι περιφέρειες θα μπορούσαν να συνεχίζουν να βαλτώνουν. Η ανεργία φτάνει στο 22% τώρα στην Ελλάδα, 24% στην Ισπανία, 18% στην Πορτογαλία, 15% στην Ιρλανδία και 10% στην Ιταλία. Φοβάμαι πως η κατάσταση γι' αυτές τις χώρες θα μπορούσε να χειροτερέψει και η μετανάστευση καιροφυλακτεί,» τονίζει ο Μπρίταν.
Το τρίτο σενάριο είναι απίθανο, αλλά συμπεριλαμβάνεται για λόγους πληρότητας. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πιο «επεκτατικές» (βλέπε πληθωριστικές) πολιτικές, μειώνοντας έτσι την αγωνία των κρατών του Νότου. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να συνεχίσει να επιδοτεί τις περιφέρειες επ' αόριστον.
Η τέταρτη επιλογή θα ήταν να αποχωρήσει μία ή περισσότερες χώρες από την ευρωζώνη. Τότε θα ξεσπούσε κόλαση όχι μόνο μεταξύ των απερχόμενων, αλλά και στις εναπομείνασες χώρες της ευρωζώνης, όπου οι τράπεζες έχουν μεγάλα και πιθανώς υποτιμημένα ομόλογα του ευρώ. Αλλά εν τέλει, οι χώρες που θα αποχωρούσαν από το ευρώ, θα μάζευαν τα κομμάτια τους και θα εμφάνιζαν πιο ανεκτές επιδόσεις, όπως έκανε η Αργεντινή όταν ''έκοψε'' έναν θεωρητικά άρρηκτο δεσμό με το δολάριο των ΗΠΑ.

«Φυσικά, μπορεί κανείς να φανταστεί οποιοδήποτε συνδυασμό ανάμεσα σε αυτά τα σενάρια, οι πιθανότητες όμως είναι περιορισμένες. Αν έπρεπε να στοιχηματίσω, θα πόνταρα στο τέταρτο σενάριο. Αλλά δε θα πόνταρα στην ακριβή χρονική στιγμή που θα συμβεί», καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com