Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Αναπόφευκτο το «κούρεμα»

Για αναπόφευκτο κούρεμα του ελληνικού χρέους κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποίοα φιλοξενεί δηλώσεις επιφανών οικονομολόγων της χώρας, ενώ στο δημοσίευμά της κατηγορεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δεν έχει πει όλη την αλήθεια σχετικά με την έκθεση των γερμανών φορολογουμένων στους κινδύνους της κρίσης




Η Ελλάδα παραμένει το μεγαλύτερο δανειακό ρίσκο, καθότι φέτυος το χρέος της έχει ξεπέράσει το 170%. Πολλοί οικονομολόγοι διατυπώνουν την άποψη ότι ένα «κούρεμα» είναι απαραίτητο, το οποίο θα επηρεάσει τους ευρωπαίους φορολογουμένους.

Όπως δηλώνει στη FAZ, o Γιοργκ Ρόχολ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει καταγράψει μέχρι τον Ιούλιο ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει τις πληρωμές των επιτοκίων. Για αυτό είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το μισό των χρεών»

«Για τη Γερμανία αυτό θα σήμαινε μία απώλεια διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων ευρώ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο δηλώνει στην Frankfurter Allgemeine ότι σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις του, οι δημόσιοι πιστωτές θα ήταν υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από το 65% των δανείων τους προς την Ελλάδα. «Υποθέτω ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μας ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο κούρεμα» υποστηρίζει ο καθηγητής Κλοντ.

Ο Κλέμενς Φουστ, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών καθώς και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Μάρτσελ Φράτζερ «βλέπουν» θεωρούν αμφότεροι απαραίτητο το κούρεμα.

Από την πλευρά του, ο Χένινγκ Κλοντ από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου αναφέρει στη FAZ, ότι μετά από πρόχειρες εκτιμήσεις, οι δημόσιοι πιστωτές θα έπρεπε να υποχρεωθούν σε παραίτηση από το 65% των δανείων τους προς την Ελλάδα. «Κατά τη γνώμη μου, μετά τις γερμανικές εκλογές πιθανότατα η κυβέρνηση να μας ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», προσθέτει ο Κλοντ.

Το δημοσίευμα επικρίνει τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι δεν έχει πει όλη την αλήθεια στους γερμανούς φορολογουμένους, κατά την εισήγησή του στην επιτροπή Οικονομικών, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την FAZ, στην εισήγηση αυτή το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει μεν το δανειακό ρίσκο της Γερμανίας λόγω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά δεν περιλαμβάνει τις συνεισφορές ύψους 60 δισ. ευρώ στον ESM, στις οποίες η Γερμανία συμμετέχει κατά 20%, ούτε την παραχώρηση δανείων σε διμερή βάση προς την Ελλάδα μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, τα οποία ανέρχονται σε 15,2 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com