Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

EFSF: Εκταμιεύθηκε η δόση του Ιουλίου προς την Ελλάδα

Εκταμιεύθηκε η δόση των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε από το Λουξεμβούργο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).





Συγκεκριμένα, εκταμιεύθηκαν 2,5 δισ. ευρώ από τον EFSF και 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (SMP).

Ο πρόεδρος του ESM και EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει στην ίδια ανακοίνωση ότι «η μεταφορά των 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, μέσω SMP, αποδεικνύει την επιπρόσθετη αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης στον Ελληνικό λαό που καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να βγει από την κρίση».

Όσον αφορά την εκταμίευση των 2,5 δισ. ευρώ από τον EFSF, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει ότι η Ελλάδα ικανοποίησε και τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις και ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε την εκταμίευση του ποσού.

Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση του EFSF επισημαίνεται ότι αναμένεται ακόμα να εκταμιευθούν προς την Ελλάδα 0,5 δισ. τον Σεπτέμβριο (συνολικά 3 δισ. ευρώ είναι η πέμπτη δόση του δεύτερου προγράμματος).

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα 2,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν, προορίζονται για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ελλάδος και για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Το ποσό εκταμιεύθηκε σε μετρητά και το δάνειο έχει ωρίμανση 35 ετών (έως το 2048).

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει από τον EFSF 133,04 δισ. ευρώ από το ποσό των 144,6 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθεί συνολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com