Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η λύση δεν βρίσκεται μόνο στη λιτότητα

«Δεν μπορούμε απλώς να βλέπουμε τη λιτότητα ως λύση», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έγιναν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά τη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο.





«Είναι σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο δημοσιονομικής σταθεροποίησης και διαχείρισης του χρέους. Αλλά είναι επίσης σημαντική η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, γιατί γνωρίζουμε από την ιστορία ότι οι χώρες που αναπτύσσονται, εκεί όπου υπάρχει εργασία και παραγωγικότητα, είναι πιο εύκολο να μειώσουν το χρέος τους» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ο πρωθυπουργός έχει κάνει τολμηρές ενέργειας για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Είχαμε μία εκτενή συζήτηση για τις προκλήσεις που απομένουν και ο πρωθυπουργός είναι δεσμευμένος να προωθήσει στις δομικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Ομπάμα. Τόνισε δε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας παρέχοντας βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.

«Έχουμε περάσει δύσκολα, οι θυσίες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός είναι τεράστιες, αλλά δεν θα είναι μάταιες, γιατί προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας» είπε από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς. «Φυσικά θα κάνουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, αλλά η έμφαση πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, γιατί -όπως είπα στον πρόεδρο- στην Ελλάδα η ανεργία των νέων έφτασε το απίστευτο 60% και ο ελληνικός λαός έχει θυσιάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια», συμπλήρωσε. Τόνισε δε ότι «εαν η Ελλάδα πετύχει -και θα πετύχει- η επιτυχία θα είναι ευρωπαϊκή επιτυχία».

Επίσης, σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία κατά τη συνάντηση αποτελούνταν από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, τον πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς. Συμμετείχαν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com