Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Κύμα προσφυγών από ιδιοκτήτες ακινήτων

Ξεκίνησε το «κύμα» προσφυγών που αναμένεται να υποβληθούν στη Δικαιοσύνη από ιδιοκτήτες ακινήτων που διαμαρτύρονται για υπέρμετρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους και που επιδιώκουν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη σε διεθνείς συνθήκες η υπουργική απόφαση που καθόρισε τιμές (ανά τ.μ.) για την περίοδο 2011 - 2013 σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται σύστημα αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να επιβληθεί ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας).





Χθες κατέθεσαν την πρώτη σχετική αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτοικοι της Νέας Μάκρης που διαμαρτύρονται ότι η υπουργική απόφαση οδηγεί σε εκμηδένιση των περιουσιακών τους στοιχείων και αδικαιολόγητα υψηλή φορολόγηση, αφού προσδιορίζει την τιμή ανά τ.μ. σε 620 ευρώ στη δική τους πολεοδομική ενότητα (ενώ η εφορία εισηγήθηκε ποσό 250 ευρώ) χωρίς να ληφθεί υπόψη η ραγδαία πτώση στην αγορά ακινήτων που προκάλεσε η μεγάλη οικονομική κρίση.

Σύντομα θα ακολουθήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σωρεία σχετικών προσφυγών που θα προσβάλλουν τον προϋπολογισμό αντικειμενικών αξιών, που είναι αναντίστοιχες προς την καθίζηση που επήλθε στην κτηματαγορά στη μνημονιακή περίοδο.

Στην αίτηση ακύρωσης υποστηρίζεται ότι παραβιάζονται θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και του 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), καθώς η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση εκμηδενίζει την αξία των οικοπέδων, προσβάλλοντας τον πυρήνα των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών. Προσβάλλεται ως αντισυνταγματική η αναδρομική φορολόγηση (για το 2011 - 2012) που επιτρέπει η υπουργική απόφαση, ενώ επισημαίνεται παραβίαση της αρχής της ισότητας, αφού η επιβάρυνση αφορά μόνο τους πολίτες (φυσικά πρόσωπα) και όχι τα νομικά πρόσωπα ιδιοκτήτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com