Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Επτά μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά

Επτά συγκεκριμένες προτάσεις για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και την επιστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση καταθέτει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).





Ανάμεσα σε αυτές, ξεχωρίζουν ο σχεδιασμός ενός ενός εγγυοδοτικού ή τραπεζικού προϊόντος από πλευράς Κράτους, το οποίο να στοχεύει στην αναδιάρθρωση ή την αναχρηματοδότηση δανείων μέσω εθνικών κεφαλαίων, η απλοποίηση των διαδικασιών, σε ό,τι αφορά τους πόρους του ΕΣΠΑ και η δημιουργία Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας. Τις προτάσεις αυτές έθεσε υπόψη του Πρωθυπουργού και του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης ο πρόεδρος ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν.

Ειδικότερα, οι προτάσεις του Ε.Β.Ε.Π. επικεντρώνονται σε επτά σημεία:

Στο σχεδιασμό ενός εγγυοδοτικού ή τραπεζικού προϊόντος από πλευράς Κράτους, το οποίο να στοχεύει στην αναδιάρθρωση ή την αναχρηματοδότηση δανείων μέσω εθνικών κεφαλαίων, με ιδιαίτερη έμφαση στα παλαιά δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ, τα οποία έχουν ληφθεί από περίπου 60.000 επιχειρήσεις. Η σημερινή δυνατότητα αναδιάρθρωσης των συγκεκριμένων δανείων εκτείνεται μέχρι το Μάιο του 2014, μία προθεσμία που κατά κοινή ομολογία δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της αγοράς.

Στην παροχή ενός εγγυοδοτικού προϊόντος για δάνεια κεφαλαίου κίνησης ή/και επενδυτικά, τα οποία να είναι ελκυστικά για τις τράπεζες και συνάμα χρηστικά για τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η υφιστάμενη εγγυοδοτική δράση του ΕΤΕΑΝ αφήνει ανικανοποίητες τις τράπεζες, καθώς το Ταμείο ΕΤΕΑΝ δεν παραιτείται του δικαιώματος της ένστασης διζήσεως, με αποτέλεσμα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ζητούν επιπλέον εξασφαλίσεις, παρόλες τις εγγυήσεις που τους παρέχονται.

Στη συνδυαστική λειτουργία των τραπεζικών προϊόντων, εγγυήσεων και κεφαλαίου κίνησης, με όλες τις υφιστάμενες δράσεις των ΕΤΕΑΝ, Jeremie και ΕΤεΠ, οι πόροι των οποίων παραμένουν «παρκαρισμένοι» στις τράπεζες εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων για εξασφαλίσεις που προβάλλουν οι τελευταίες. Την ίδια στιγμή, τα κονδύλια ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ που παρέχονται στις τράπεζες πρέπει να διοχετευθούν με ταχύτερους ρυθμούς στην αγορά και τις επιχειρήσεις.

Στην απλοποίηση των διαδικασιών, σε ό,τι αφορά τους πόρους του ΕΣΠΑ που χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς το υφιστάμενο σύστημα διακρίνεται από πολυκερματισμό, τόσο σε επίπεδο υπουργείων, όσο και σε επίπεδο φορέων. Σαν αποτέλεσμα τρέχουν παράλληλα αλληλεπικαλυπτόμενες δράσεις που προκαλούν σύγχυση, ανασφάλεια και αναστάτωση στην αγορά.

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας, με κύριο σκοπό τη χρηματοδότηση υποδομών, την εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά και την υλοποίηση μακροπρόθεσμων, θεσμικών επενδύσεων, σε τομείς κρίσιμους για την επιβίωση της εθνικής οικονομίας. Η Επενδυτική Τράπεζα “Institution for Growth in Greece” (εφεξής «ΕΤ/IGG») θα συγκροτηθεί από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της γερμανικής KfW και της Ελλάδος. Σκοπός της θα είναι, αφενός, να δανειοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, αφετέρου, να διαχειρίζεται μετρητά, ακίνητα, απαιτήσεις και εγγυήσεις μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-20.

Στη δυνατότητα παροχής «μικροδανείων» με την αξιοποίηση των δομών των Ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών στα πρότυπα παροχής "micro finance" της Γαλλικής "Adie" και της Γερμανικής "Sparkasse". Η Ένωση Ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών επεξεργάζεται ένα μοντέλο μετεξέλιξής τους σε Τράπεζες ειδικού σκοπού και, συγκεκριμένα, σε μία Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρομεσαίων – ΑΤΜΕ.

Στη λειτουργία μίας ενιαίας διαχειριστικής μονάδας μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας η οποία είναι απαραίτητη για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου στην αγορά, ενώ απαιτείται ένας μόνο κεντρικός φορέας σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com