Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Ευρωζώνη: Έξοδος από την ύφεση και επιστροφή στην ανάπτυξη το β' τρίμηνο

Αν οι προβλέψεις των αναλυτών επιβεβαιωθούν η Ευρωζώνη πρόκειται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο φετινό τρίμηνο και να γυρίσει την πλάτη στην πιο μακροχρόνια φάση ύφεσης που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα, όμως η ανάκαμψη προαναγγέλλεται άτονη και η έξοδος από την κρίση είναι ακόμη μακριά.






Έπειτα από έξι διαδοχικά τρίμηνα οπισθοχώρησης, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά 0,1% ή 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η Eurostat θα δημοσιοποιήσει αύριο το πρωί τους επίσημους αριθμούς.

Μολονότι ελάχιστη, η άνοδος αυτή θα μεταφρασθεί, εφόσον επιβεβαιωθεί, σε μια έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση. Η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί στη συνέχεια κατά το τρίτο τρίμηνο.

Πολλοί δείκτες πηγαίνουν προς την κατεύθυνση αυτή: η ύφεση μετριάσθηκε από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο στην Ιταλία (-0,2%) και στην Ισπανία (-0,1%), την τρίτη και την τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης.

Στο Βέλγιο, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε πολύ ελαφρώς κατά την περίοδο αυτή, καταγράφοντας μια άνοδο κατά 0,1% του ΑΕΠ αφού η χρονιά ξεκίνησε από νεκρό σημείο (σταθερό ΑΕΠ). Πολύ στραμμένη προς το εμπόριο με την υπόλοιπη ΕΕ, η βελγική οικονομία συχνά θεωρείται ένας καλός μάρτυρας της ευρωπαϊκής συγκυρίας.

Εξάλλου πρόσφατα "οι δείκτες εμπιστοσύνης έδειξαν βελτίωση, φεύγοντας από τα χαμηλά επίπεδα, και επιβεβαίωσαν το σενάριο μιας σταθεροποίησης της οικονομίας", είχε δηλώσει στις αρχές Αυγούστου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Από τη βιομηχανική παραγωγή ως τις πωλήσεις λιανικής και περνώντας από τους δείκτες εμπιστοσύνης, τα δεδομένα έδειξαν σημάδια βελτίωσης την άνοιξη.

Τέλος, για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε τον Ιούνιο στην ευρωζώνη έστω κι αν το ποσοστό της ανεργίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, υπενθυμίζει ο Χάουαρντ Άρτσερ, οικονομολόγος στην IHS Global Insight.

Παρόλα αυτά, "είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα τέλος της κρίσης του χρέους στη ζώνη του ευρώ", προειδοποιούν οι Μιτσάλα Μάρκουσεν και Μπράιαν Χίλιαρντ, αναλυτές της Societe Generale CIB, πολύ περισσότερο που η ανάκαμψη της δραστηριότητας την άνοιξη κρύβει σημαντικές αποκλίσεις και εξαρτάται πολύ από το γερμανικό κινητήρα.

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά 0,6% στο δεύτερο τρίμηνο, υποστηριζόμενη από τις κατασκευές, έπειτα από ένα πρώτο τρίμηνο που χαρακτηρίσθηκε από δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες. Το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί αύριο, όπως και αυτό της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.

Στη Γαλλία, οι τελευταίες προβλέψεις του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INSEE) είναι πως το ΑΕΠ θα σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο άνοδο μόνο κατά 0,2%.

Άλλες δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν: οι προσαρμογές που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες μεταφράζονται σε μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές, "θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα", προειδοποίησε πρόσφατα ο Ντράγκι, σύμφωνα με τον οποίο "κίνδυνοι συνεχίζουν να επιβαρύνουν" αυτή την τελευταία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κατώτερη των προσδοκιών εξέλιξη της ζήτησης παγκοσμίως και στην ευρωζώνη.

"Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να υποφέρουν από μια άτονη εσωτερική ζήτηση, η οποία έχει συνθλιβεί από το ύψος της ανεργίας, τις μικρές μισθολογικές αυξήσεις και την αυξανόμενη φορολογική πίεση. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κανένα στήριγμα προερχόμενο από την εσωτερική αγορά η οποία θα πρέπει να σταματήσει απλώς να συρρικνώνεται με ορίζοντα το 2014", δήλωσε ο Φρανσουά Ντιέν, αναλυτής της CM-CIC Securities.

"Οι μοχλοί της ανάπτυξης θα πρέπει να βρεθούν στον υπόλοιπο κόσμο και, στο σημείο αυτό, η επιδείνωση των προοπτικών πολλών αναδυόμενων χωρών δεν θα είναι χωρίς συνέπειες", επισήμανε.

Στο σύνολο του 2013, οι ειδικοί οι οποίοι ερωτήθηκαν από την ΕΚΤ εκτιμούν πως η ευρωζώνη θα δεί τη δραστηριότητά της να συρρικνώνεται κατά 0,6%. Το 2014 περιμένουν μια άνοδο κατά 0,9%. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ γι' αυτά τα δύο χρόνια είναι παρόμοιες.

Λιγότερο απαισιόδοξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγιζε την άνοιξη σε μια πτώση του ΑΕΠ κατά 0,4% φέτος πριν από μια ξεκάθαρη ανάκαμψη το 2014 (+1,2%) για τις 17 χώρες της νομισματικής ένωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com