Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Κεδίκογλου για τους πλειστηριασμούς: Οποιος μπορεί να πληρώσει, θα πληρώσει

«Εκείνος ο οποίος θα μπορεί να πληρώσει, θα κληθεί να πληρώσει. Και εκείνος που δεν μπορεί, θα προστατεύεται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.




Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΑΝΤ1) διευκρίνισε, πάντως, ότι θα μπουν κριτήρια που θα καθορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον υπουργείο Οικονομικών.

«Πρώτος γνώμονας, η προστασία των ευαίσθητων, των αδύναμων. Δεύτερος γνώμονας να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά ακινήτων, να υπάρχει η έννοια της στεγαστικής πίστης και για τους νέους», τόνισε, επισημαίνοντας πως δεν τίθεται ζήτημα για τις πρώτες κατοικίες όσων βρίσκονται σε θέση αδυναμίας.

Εξήγησε παράλληλα ότι πρέπει τα κριτήρια να καθοριστούν επακριβώς και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ρύθμιση με μια νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει εκείνους που έχουν ανάγκη.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα, 31 Δεκεμβρίου, θα αίρεται κάθε προστασία. Λοιπόν, πρέπει στο Κοινοβούλιο να βρούμε, να συμφωνήσουμε στην καλύτερη δυνατή λύση», υπογράμμισε.

Επιπλέον χαρακτήρισε εφιαλτικό των ποσοστό 65% της ανεργίας των νέων, ενώ για όσους φοροδιαφεύγουν, ανέφερε πως «έχουμε "πειράξει" ακόμη και θεωρούμενα "άσυλα" φοροδιαφυγής».


Παπαδημούλης: Απειλή για την κυβέρνηση
Σχολιάζοντας το θέμα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΣΚΑΙ) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδεσμευτεί, με επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών και της κυβέρνησης και της Ν.Δ, από την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, για απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Εκτιμώ ότι πολιτικά δεν υπάρχει πλειοψηφία μέσα στη Βουλή ικανή να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Αν επιχειρήσουν να συμμορφωθούν σε αυτό το θέμα με τις απαιτήσεις της τρόικα, όπως καλλιεργούν το έδαφος ο κ. Στουράνας, ο κ. Σκορδάς και παλαιότερα ο κ. Βορίδης, τότε θα δημιουργηθεί πολιτική και κυβερνητική κρίση.

Να το πω πιο απλά, οι αντοχές της πλειοψηφίας της κοινωνίας που δεν ανήκει στα ρετιρέ έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Κι αυτό ροκανίζει γρήγορα τις πολιτικές αντοχές και αυτής της κυβέρνησης. Αν επιχειρήσουν στο θέμα της πρώτης κατοικίας και των πλειστηριασμών να κάνουν τα χατίρια της τρόικα, τότε μπορεί να έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Το 2012, από τους ελέγχους που έγιναν, από τις 16 περίπου χιλιάδες εταιρείες off shore στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν φτιαχτεί για να κατέχουν ακριβά ακίνητα, το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε φόρους 345 χιλιάδες ευρώ, την ώρα που από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ εισέπραξε 2 δισεκατομμύρια. Αν αυτό είναι αποτελεσματική και δίκαιη φορολογική πολιτική, ας το κρίνουν οι πολίτες».


Παράταση της απαγόρευσης ζητά η ΔΗΜΑΡ
Παράλληλα, την παράταση τουλάχιστον έως το 2015 της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ζητά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Σε δήλωσή του, ο Φ. Κουβέλης σημειώνει ότι «η χώρα διανύει περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και λιτότητας που συρρίκνωσε κατακόρυφα και σε πολλές περιπτώσεις εξαφάνισε τα εισοδήματα των οικογενειών» και συνεπώς «είναι απαράδεκτο, σε αυτές τις συνθήκες, να απειλείται και να βάλλεται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του».

«Το κράτος οφείλει να παρατείνει την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τουλάχιστον έως το 2015 και να προωθήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις των "κόκκινων δανείων" ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησής τους», καταλήγει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

ΚΚΕ: Πρέπει να σημάνει συναγερμός
Άμεση ήταν η αντίδραση και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος: «Πρέπει να σημάνει για το λαό συναγερμός! Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση και φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μείνουν στο δρόμο.

Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι θα «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία αλλά θα προστατευτούν δήθεν οι φτωχοί και αδύναμοι αποτελεί κοροϊδία και παγίδα προκειμένου να μην εκφραστεί μαζική λαϊκή αντίδραση.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν τον οργανωμένο αγώνα τους. Μέσα από τα ταξικά σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές να ορθώσουν ασπίδα προστασίας των οικογενειών που απειλούνται. Καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία!», καταλήγει η ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com